Śmietanowo-bananowe ciasto
Łatwe i szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto. Jego jedyną wadą jest to że zanim go skosztujecie musicie wytrzymać kilka godzin - bo ciasto musi sobie poleżeć w lodówce :)
przepis,fotoprzepis,banan,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
banan | 350 | gramów | |
biała czekolada | - | ||
białko jajka | 6 | sztuk | |
cukier puder | 120 | gramów | |
cukier puder | ½ | łyżeczki | |
czekolada do gotowania | 150 | gramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 800 | gramów | |
masło | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 140 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
powidło morelowe | 4 | łyżki | |
proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki | |
woda | 7 | łyżek | |
żółtko jajka | 6 | sztuk |
Przepis
1. Biszkoptowy spód
żółtko jajka 6 sztuk • cukier puder 120 gramów • woda 6 łyżek
Żółtka mieszamy z cukrem i wodą na pianę.
3.
mąka luksusowa pszenna T550 140 gramów • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Do żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
4.
Lekko dodajemy przygotowaną pianę z białek.
5.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
6.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15 minut.
7.
powidło morelowe 4 łyżki • woda 1 łyżka
Na gorące ciasto smarujemy dżem który wcześniej rozrzedziliśmy z odrobiną wody.
9. Śmietanowo-czekoladowe nadzienie
czekolada do gotowania 150 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 800 gramów
Do miski dajemy kwaśną śmietanę. Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli. Gdy jest częściowo roztopiona dodajemy do niej 2 łyżki śmietany.
10.
Od razu gorącą czekoladę wlewamy do śmietany, mieszamy ...
11.
... i smarujemy na bananach. Nadzienie wyrównujemy i ciasto wkładamy na 4-6 godzin do lodówki.
Smacznego!