Bananowy daszek
![Bananowy daszek](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001846/img_pl_4x3/bananowy-daszek_00180.jpg)
Doskonały deser bez pieczenia z herbatników, z bananami, maślanym nadzieniem i czekoladową polewą.
przepis,fotoprzepis,banan,Ciasta kremowe,Bez pieczenia
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
banan | 3 | sztuki | |
budyń waniliowy w proszku | 37 | gramów | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier puder | 50 | gramów | |
czekolada do gotowania | 100 | gramów | |
herbatniki pszenne | 220 | gramów | |
herbatniki pszenne kakaowe | 220 | gramów | |
masło | 200 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 300 | mililitrów | |
mleko tłuste 3,5% | - | ||
rum | 3 | łyżki | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 125 | mililitrów |
Przepis
1.
mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów • cukier kryształ 50 gramów • budyń waniliowy w proszku 37 gramów
W mleku mieszamy cukier i budyń w proszku. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy gęsty budyń. Często mieszając ostudzamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001846/small/IMG_0020.jpg)
2.
masło 200 gramów • cukier puder 50 gramów
Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001846/small/IMG_0021.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001846/small/IMG_0031.jpg)
4.
herbatniki pszenne 220 gramów • herbatniki pszenne kakaowe 220 gramów • mleko tłuste 3,5%
Na stolnicę podwójnie rozkładamy folię aluminiową. Herbatniki rozkładamy na folii, jak szachownica, w trzech rzędach po sześć sztuk (układamy na wysokość). Delikatnie je zwilżamy mlekiem (nie mogą być przemoczone).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001846/small/IMG_0036.jpg)
5.
Na herbatniki smarujemy połowę nadzienia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001846/small/IMG_0042.jpg)
6.
Ponownie układamy herbatniki na szachownicę, ale na odwrót niż za pierwszym razem. Jasny herbatnik musi być na ciemnym. Delikatnie zwilżamy mlekiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001846/small/IMG_0047.jpg)
7.
Smarujemy drugą połową nadzienia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001846/small/IMG_0049.jpg)
8.
banan 3 sztuki
Na środek układamy obrane banany, którym odcinamy końce, abyśmy uzyskali jak najrówniejsze części.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001846/small/IMG_0054.jpg)
9.
Brzegi foli podnosimy i wytwarzamy daszek. Delikatnie dociskamy, folię łączymy, deser w nią zawijamy i na noc wkładamy do lodówki do stężenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001846/small/IMG_0055.jpg)
10.
śmietana do ubijania (30-33%) 125 mililitrów • czekolada do gotowania 100 gramów
W wodnej kąpieli podgrzewamy śmietanę i roztapiamy w niej czekoladę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001846/small/IMG_0083.jpg)
11.
Czekoladową polewą ciasto polewamy i ponownie odstawiamy do stężenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001846/small/IMG_0091.jpg)
12.
Deser smakuje najlepiej gdy 2-3 dni poleży, gdy herbatniki dokładnie zwilgotnieją. Porcje kroimy tak, aby nam nacięcie nie wychodziło na łączeniach.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001846/small/IMG_0207.jpg)
Smacznego!