PRZEPISY

Bananowy daszek

Bananowy daszek

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Doskonały deser bez pieczenia z herbatników, z bananami, maślanym nadzieniem i czekoladową polewą.

przepis,fotoprzepis,banan,Ciasta kremowe,Bez pieczenia

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

niska

Składniki

Składniki

banan

3

257

sztuki

kcal

budyń waniliowy w proszku

37

132

gramów

kcal

cukier kryształ

50

201

gramów

kcal

cukier puder

50

194

gramów

kcal

czekolada do gotowania

100

501

gramów

kcal

herbatniki pszenne

220

1034

gramów

kcal

herbatniki pszenne kakaowe

220

1056

gramów

kcal

masło

200

1468

gramów

kcal

mleko tłuste 3,5%

300

192

mililitrów

kcal

mleko tłuste 3,5%

0

??

kcal

rum

3

108

łyżki

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

125

389

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. 

mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów  cukier kryształ 50 gramów  budyń waniliowy w proszku 37 gramów

W mleku mieszamy cukier i budyń w proszku. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy gęsty budyń. Często mieszając ostudzamy.

W mleku mieszamy cukier i budyń w proszku....

2. 

masło 200 gramów  cukier puder 50 gramów

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy...

3. 

rum 3 łyżki

Dodajemy budyń i rum. Ubijamy na pianę.

Dodajemy budyń i rum. Ubijamy na pianę....

4. 

herbatniki pszenne  220 gramów  herbatniki pszenne kakaowe 220 gramów  mleko tłuste 3,5%

Na stolnicę podwójnie rozkładamy folię aluminiową. Herbatniki rozkładamy na folii, jak szachownica, w trzech rzędach po sześć sztuk (układamy na wysokość). Delikatnie je zwilżamy mlekiem (nie mogą być przemoczone).

Na stolnicę podwójnie rozkładamy folię...

5. 

Na herbatniki smarujemy połowę nadzienia.

Na herbatniki smarujemy połowę nadzienia....

6. 

Ponownie układamy herbatniki na szachownicę, ale na odwrót niż za pierwszym razem. Jasny herbatnik musi być na ciemnym. Delikatnie zwilżamy mlekiem.

Ponownie układamy herbatniki na szachownicę, ale...

7. 

Smarujemy drugą połową nadzienia.

Smarujemy drugą połową nadzienia....

8. 

banan 3 sztuki

Na środek układamy obrane banany, którym odcinamy końce, abyśmy uzyskali jak najrówniejsze części.

Na środek układamy obrane banany, którym...

9. 

Brzegi foli podnosimy i wytwarzamy daszek. Delikatnie dociskamy, folię łączymy, deser w nią zawijamy i na noc wkładamy do lodówki do stężenia.

Brzegi foli podnosimy i wytwarzamy daszek....

10. 

śmietana do ubijania (30-33%) 125 mililitrów  czekolada do gotowania 100 gramów

W wodnej kąpieli podgrzewamy śmietanę i roztapiamy w niej czekoladę.

W wodnej kąpieli podgrzewamy śmietanę i...

11. 

Czekoladową polewą ciasto polewamy i ponownie odstawiamy do stężenia.

Czekoladową polewą ciasto polewamy i ponownie...

12. 

Deser smakuje najlepiej gdy 2-3 dni poleży, gdy herbatniki dokładnie zwilgotnieją. Porcje kroimy tak, aby nam nacięcie nie wychodziło na łączeniach.

Deser smakuje najlepiej gdy 2-3 dni poleży, gdy...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się