PRZEPISY

Bananowy daszek

Bananowy daszek

Doskonały deser bez pieczenia z herbatników, z bananami, maślanym nadzieniem i czekoladową polewą.

przepis,fotoprzepis,banan,Ciasta kremowe,Bez pieczenia

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

banan3sztuki
budyń waniliowy w proszku37gramów
cukier kryształ50gramów
cukier puder50gramów
czekolada do gotowania100gramów
herbatniki pszenne 220gramów
herbatniki pszenne kakaowe220gramów
masło200gramów
mleko tłuste 3,5%300mililitrów
mleko tłuste 3,5%-
rum3łyżki
śmietana do ubijania (30-33%)125mililitrów

 

Przepis

1. 

mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów  cukier kryształ 50 gramów  budyń waniliowy w proszku 37 gramów

W mleku mieszamy cukier i budyń w proszku. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy gęsty budyń. Często mieszając ostudzamy.

2. 

masło 200 gramów  cukier puder 50 gramów

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

3. 

rum 3 łyżki

Dodajemy budyń i rum. Ubijamy na pianę.

4. 

herbatniki pszenne  220 gramów  herbatniki pszenne kakaowe 220 gramów  mleko tłuste 3,5%

Na stolnicę podwójnie rozkładamy folię aluminiową. Herbatniki rozkładamy na folii, jak szachownica, w trzech rzędach po sześć sztuk (układamy na wysokość). Delikatnie je zwilżamy mlekiem (nie mogą być przemoczone).

5. 

Na herbatniki smarujemy połowę nadzienia.

6. 

Ponownie układamy herbatniki na szachownicę, ale na odwrót niż za pierwszym razem. Jasny herbatnik musi być na ciemnym. Delikatnie zwilżamy mlekiem.

7. 

Smarujemy drugą połową nadzienia.

8. 

banan 3 sztuki

Na środek układamy obrane banany, którym odcinamy końce, abyśmy uzyskali jak najrówniejsze części.

9. 

Brzegi foli podnosimy i wytwarzamy daszek. Delikatnie dociskamy, folię łączymy, deser w nią zawijamy i na noc wkładamy do lodówki do stężenia.

10. 

śmietana do ubijania (30-33%) 125 mililitrów  czekolada do gotowania 100 gramów

W wodnej kąpieli podgrzewamy śmietanę i roztapiamy w niej czekoladę.

11. 

Czekoladową polewą ciasto polewamy i ponownie odstawiamy do stężenia.

12. 

Deser smakuje najlepiej gdy 2-3 dni poleży, gdy herbatniki dokładnie zwilgotnieją. Porcje kroimy tak, aby nam nacięcie nie wychodziło na łączeniach.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie