PRZEPISY

Ananasowe ciasto

Ananasowe ciasto

Wysokie ciasto pełne smacznego nadzienia i świeżego ananasa.

przepis,fotoprzepis,ananas,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

ananas1
budyń ananasowy - proszek40gramów
cukier puder80gramów
cukier waniliowy20gramów
herbatniki jasne10sztuk
jajka kurze5sztuk
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200gramów
mięta-
mąka chlebowa pszenna T75060gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
sok ananasowy300mililitrów
śmietan-fix1opakowanie
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

 

Przepis

1. Ciasto

jajka kurze 5 sztuk  cukier puder 80 gramów

Jajka ubijamy z cukrem na pianę.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Stopniowo dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

3. 

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na 180°C około 20 minut.

4. Budyniowe nadzienie

sok ananasowy 300 mililitrów  budyń ananasowy - proszek 40 gramów

Z budyniu w proszku i ananasowego soku gotujemy gęsty budyń.

5. Ananas

ananas 1 KS

Ananasa przekrawamy wzdłuż na ćwiartki, ostrym nożem go wykrawamy. Odkrawamy twardszy środek i ananasa kroimy na małe kawałki.

6. Śmietanowe nadzienie

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów  cukier waniliowy 20 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  śmietan-fix 1 opakowanie

Kwaśną śmietanę mieszamy z cukrem waniliowym. Śmietanę do ubijania ubijamy ze śmietan-fix. Obydwie śmietany mieszamy.

7. Nadziewanie ciasta

Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę a brzegi ciasta odcinamy i wyrównujemy. Wytworzą się nam dwa długie płaty. Na pierwszy płat rozsmarowujemy jedną trzecią nadzienia i układamy na niej kawałki ananasa.

8. 

herbatniki jasne 5 sztuk

Na ananasie układamy podłużne herbatniki.

9. 

herbatniki jasne 5 sztuk

Na herbatniki warstwujmy i rozsmarowujemy budyniowe nadzienie, które przykrywamy ponownie herbatnikami.

10. 

Na herbatnikach rozsmarowujemy drugą część śmietanowego nadzienia i ponownie na niej układamy kawałki ananasa. Drugi płat upieczonego ciasta kroimy na porcje i układamy na ananasie.

11. 

mięta

Wierzch i wszystkie boczne ściany smarujemy śmietanowym nadzieniem, ozdabiamy kawałkami ananasa i listkami świeżej mięty. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężało. Przed podawaniem kroimy je na porcje, które nam wyznacza pokrojony górny płat.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie