Ananasowe ciasto

Wysokie ciasto pełne smacznego nadzienia i świeżego ananasa.
przepis,fotoprzepis,ananas,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
ananas | 1 ?? | kcal | |
budyń ananasowy - proszek | 40 148 | gramów kcal | |
cukier puder | 80 311 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 20 73 | gramów kcal | |
herbatniki jasne | 10 ?? | sztuk kcal | |
jajka kurze | 5 440 | sztuk kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 320 | gramów kcal | |
mięta | 0 ?? | kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 60 209 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 1 4 | łyżeczka kcal | |
sok ananasowy | 300 153 | mililitrów kcal | |
śmietan-fix | 1 ?? | opakowanie kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 778 | mililitrów kcal |
Przepis

2.
mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Stopniowo dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

3.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na 180°C około 20 minut.

4. Budyniowe nadzienie
sok ananasowy 300 mililitrów • budyń ananasowy - proszek 40 gramów
Z budyniu w proszku i ananasowego soku gotujemy gęsty budyń.

5. Ananas
ananas 1 KS
Ananasa przekrawamy wzdłuż na ćwiartki, ostrym nożem go wykrawamy. Odkrawamy twardszy środek i ananasa kroimy na małe kawałki.

6. Śmietanowe nadzienie
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów • cukier waniliowy 20 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • śmietan-fix 1 opakowanie
Kwaśną śmietanę mieszamy z cukrem waniliowym. Śmietanę do ubijania ubijamy ze śmietan-fix. Obydwie śmietany mieszamy.

7. Nadziewanie ciasta
Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę a brzegi ciasta odcinamy i wyrównujemy. Wytworzą się nam dwa długie płaty. Na pierwszy płat rozsmarowujemy jedną trzecią nadzienia i układamy na niej kawałki ananasa.


9.
herbatniki jasne 5 sztuk
Na herbatniki warstwujmy i rozsmarowujemy budyniowe nadzienie, które przykrywamy ponownie herbatnikami.

10.
Na herbatnikach rozsmarowujemy drugą część śmietanowego nadzienia i ponownie na niej układamy kawałki ananasa. Drugi płat upieczonego ciasta kroimy na porcje i układamy na ananasie.

11.
Wierzch i wszystkie boczne ściany smarujemy śmietanowym nadzieniem, ozdabiamy kawałkami ananasa i listkami świeżej mięty. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężało. Przed podawaniem kroimy je na porcje, które nam wyznacza pokrojony górny płat.

Smacznego!