swiatwemnie.pl

Słodkie winne ciasteczka

     

Drobne bożonarodzeniowe ciasteczka z ciasta bez cukru, ale w cukrze obtaczane.

Pichcił

Ilość porcji

60

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

Cukier puder
Masło125gramów
Mąka chlebowa pszenna t750175gramów
Sól1szczypta
Wino białe półsłodkie 50mililitrów

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 175 g  masło 125 g  wino białe półsłodkie  50 ml  sól 1 szczypta

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, wlewamy wino i dodajemy szczyptę soli.

2. 

Wyrabiamy ciasto.

3. 

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

4. 

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy drobne kształty (średnica okrągłej foremki jest 3 cm).

5. 

Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. 

Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

cukier puder

Upieczone obtaczamy w przesianym cukrze pudrze.

8. 

Przechowujemy w zamykanym pudełeczku, aby nie wyschły.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się