Marcepanowe ślimaki

Słodkie ślimaki na bożonarodzeniowy stół.
przepis,fotoprzepis,Marcepan,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
Marcepan | 250 1130 | gramów kcal | |
białko jajka | 1 17 | sztuka kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 50 35 | gramów kcal | |
masło | 100 734 | gramów kcal | |
migdały mielone | 5 432 | łyżek kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 694 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | ½ 2 | łyżeczki kcal | |
skrobia kukurydziana | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • masło 100 gramów • jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 50 gramów • jajka kurze 1 sztuka • proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Do miski sypiemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, trochę jogurtu, jajko i proszek do pieczenia.

2.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 30 minut w chłodne miejsce.

3.
skrobia kukurydziana • Marcepan 250 gramów
Na stolnicy posypanej skrobią kukurydzianą rozwałkowujemy na cienko marcepan do rozmiaru prostokąta 30x35 cm. Wkładamy do lodówki.

4.
mąka chlebowa pszenna T750 • białko jajka 1 sztuka
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto do kształtu 32x35 cm. Ciasto smarujemy ubitym białkiem.

5.
Na ciasto kładziemy stężały marcepan (na spodzie zostanie ok. 2 cm luźny brzeg). Ponownie smarujemy ubitym białkiem.


7.
Z rolady odkrawamy kółeczka o grubości ok. 8 mm do 1 cm. Kładziemy i formujemy (jeżeli przy jej krojeniu doszło do deformacji) na blasze wyłożonej papierem na pieczenie.

8.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 10 minut w temperaturze 180°C.

9.
Po dokładnym wychłodzeniu odkładamy w chłodne miejsce w zamykanym pojemniku, chroniąc przed wysuszeniem.

Smacznego!