Marcepanowe ślimaki
Słodkie ślimaki na bożonarodzeniowy stół.
przepis,fotoprzepis,Marcepan,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
Marcepan | 250 | gramów | |
białko jajka | 1 | sztuka | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 50 | gramów | |
masło | 100 | gramów | |
migdały mielone | 5 | łyżek | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
proszek do pieczenia | ½ | łyżeczki | |
skrobia kukurydziana | - |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • masło 100 gramów • jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 50 gramów • jajka kurze 1 sztuka • proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Do miski sypiemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, trochę jogurtu, jajko i proszek do pieczenia.
2.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 30 minut w chłodne miejsce.
3.
skrobia kukurydziana • Marcepan 250 gramów
Na stolnicy posypanej skrobią kukurydzianą rozwałkowujemy na cienko marcepan do rozmiaru prostokąta 30x35 cm. Wkładamy do lodówki.
4.
mąka chlebowa pszenna T750 • białko jajka 1 sztuka
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto do kształtu 32x35 cm. Ciasto smarujemy ubitym białkiem.
5.
Na ciasto kładziemy stężały marcepan (na spodzie zostanie ok. 2 cm luźny brzeg). Ponownie smarujemy ubitym białkiem.
7.
Z rolady odkrawamy kółeczka o grubości ok. 8 mm do 1 cm. Kładziemy i formujemy (jeżeli przy jej krojeniu doszło do deformacji) na blasze wyłożonej papierem na pieczenie.
8.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 10 minut w temperaturze 180°C.
9.
Po dokładnym wychłodzeniu odkładamy w chłodne miejsce w zamykanym pojemniku, chroniąc przed wysuszeniem.
Smacznego!