swiatwemnie.pl

Marcepanowe ślimaki

     

Słodkie ślimaki na bożonarodzeniowy stół.

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  masło 100 g  jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 50 g  jajka kurze 1 sztuka  proszek do pieczenia ½ łyżeczki

Do miski sypiemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, trochę jogurtu, jajko i proszek do pieczenia.

2. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 30 minut w chłodne miejsce.

3. 

skrobia kukurydziana  Marcepan 250 g

Na stolnicy posypanej skrobią kukurydzianą rozwałkowujemy na cienko marcepan do rozmiaru prostokąta 30x35 cm. Wkładamy do lodówki.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750  białko jajka 1 sztuka

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto do kształtu 32x35 cm. Ciasto smarujemy ubitym białkiem.

5. 

Na ciasto kładziemy stężały marcepan (na spodzie zostanie ok. 2 cm luźny brzeg). Ponownie smarujemy ubitym białkiem.

6. 

migdały mielone 5 łyżek

Posypujemy mielonymi migdałami a następnie zawijamy na kształt rolady.

7. 

Z rolady odkrawamy kółeczka o grubości ok. 8 mm do 1 cm. Kładziemy i formujemy (jeżeli przy jej krojeniu doszło do deformacji) na blasze wyłożonej papierem na pieczenie.

8. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 10 minut w temperaturze 180°C.

9. 

Po dokładnym wychłodzeniu odkładamy w chłodne miejsce w zamykanym pojemniku, chroniąc przed wysuszeniem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się