PRZEPISY

Marcepanowe ślimaki

Marcepanowe ślimaki

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Słodkie ślimaki na bożonarodzeniowy stół.

przepis,fotoprzepis,Marcepan,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

Marcepan

250

1130

gramów

kcal

białko jajka

1

17

sztuka

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

jogurt naturalny 3,5% tłuszczu

50

35

gramów

kcal

masło

100

734

gramów

kcal

migdały mielone

5

432

łyżek

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

0

??

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

200

694

gramów

kcal

proszek do pieczenia

½

2

łyżeczki

kcal

skrobia kukurydziana

0

??

kcal

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  masło 100 gramów  jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 50 gramów  jajka kurze 1 sztuka  proszek do pieczenia ½ łyżeczki

Do miski sypiemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, trochę jogurtu, jajko i proszek do pieczenia.

Do miski sypiemy mąkę, dodajemy pokrojone...

2. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 30 minut w chłodne miejsce.

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 30 minut w...

3. 

skrobia kukurydziana  Marcepan 250 gramów

Na stolnicy posypanej skrobią kukurydzianą rozwałkowujemy na cienko marcepan do rozmiaru prostokąta 30x35 cm. Wkładamy do lodówki.

Na stolnicy posypanej skrobią kukurydzianą...

4. 

mąka chlebowa pszenna T750  białko jajka 1 sztuka

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto do kształtu 32x35 cm. Ciasto smarujemy ubitym białkiem.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy...

5. 

Na ciasto kładziemy stężały marcepan (na spodzie zostanie ok. 2 cm luźny brzeg). Ponownie smarujemy ubitym białkiem.

Na ciasto kładziemy stężały marcepan (na...

6. 

migdały mielone 5 łyżek

Posypujemy mielonymi migdałami a następnie zawijamy na kształt rolady.

Posypujemy mielonymi migdałami a następnie...

7. 

Z rolady odkrawamy kółeczka o grubości ok. 8 mm do 1 cm. Kładziemy i formujemy (jeżeli przy jej krojeniu doszło do deformacji) na blasze wyłożonej papierem na pieczenie.

Z rolady odkrawamy kółeczka o grubości ok. 8 mm...

8. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 10 minut w temperaturze 180°C.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 10 minut w...

9. 

Po dokładnym wychłodzeniu odkładamy w chłodne miejsce w zamykanym pojemniku, chroniąc przed wysuszeniem.

Po dokładnym wychłodzeniu odkładamy w chłodne...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się