swiatwemnie.pl

Marcepanowe ślimaki

    

Słodkie ślimaki na bożonarodzeniowy stół.

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  masło 100 gramów  jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 50 gramów  jajka kurze 1 sztuka  proszek do pieczenia ½ łyżeczki

Do miski sypiemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, trochę jogurtu, jajko i proszek do pieczenia.

2. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 30 minut w chłodne miejsce.

3. 

skrobia kukurydziana  Marcepan 250 gramów

Na stolnicy posypanej skrobią kukurydzianą rozwałkowujemy na cienko marcepan do rozmiaru prostokąta 30x35 cm. Wkładamy do lodówki.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750  białko jajka 1 sztuka

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto do kształtu 32x35 cm. Ciasto smarujemy ubitym białkiem.

5. 

Na ciasto kładziemy stężały marcepan (na spodzie zostanie ok. 2 cm luźny brzeg). Ponownie smarujemy ubitym białkiem.

6. 

migdały mielone 5 łyżek

Posypujemy mielonymi migdałami a następnie zawijamy na kształt rolady.

7. 

Z rolady odkrawamy kółeczka o grubości ok. 8 mm do 1 cm. Kładziemy i formujemy (jeżeli przy jej krojeniu doszło do deformacji) na blasze wyłożonej papierem na pieczenie.

8. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 10 minut w temperaturze 180°C.

9. 

Po dokładnym wychłodzeniu odkładamy w chłodne miejsce w zamykanym pojemniku, chroniąc przed wysuszeniem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się