PRZEPISY

Szwedzkie ciasteczka - Pepparkakor

Szwedzkie ciasteczka - Pepparkakor

Przepis na słodkie, chrupiące, szwedzkie korzenne ciasteczka Pepparkakor. Smaczne, pełne energii, które was rozgrzeją w mroźną zimę. A jeśli nie rozgrzeją to pijemy sobie do nich gotowane winko :)

przepis,fotoprzepis,mielony kardamon,goździki mielone,imbir mielony,cynamon mielony,melasa trzcinowa bio,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

80

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ200gramów
cynamon mielony2
goździki mielone2łyżeczki
imbir mielony2
jajka kurze1sztuka
masło225gramów
melasa trzcinowa bio1łyżka
mielony kardamon2łyżeczki
mąka luksusowa pszenna T550450gramów
soda oczyszczona1

 

Przepis

1. 

mąka luksusowa pszenna T550 450 gramów  mielony kardamon 2 łyżeczki  goździki mielone 2 łyżeczki  imbir mielony 2 ĆL  cynamon mielony 2 ĆL  soda oczyszczona 1 ĆL

Do mąki dodajemy przyprawy i sodę oczyszczoną.

2. 

masło 225 gramów  cukier kryształ 200 gramów

Masło mieszamy razem z cukrem.

3. 

jajka kurze 1 sztuka  melasa trzcinowa bio 1 łyżka

Do słodkiego masła dodajemy jajko i ciekłą melasę. Wszystko razem mieszamy.

4. 

Na koniec do maślanej masy dodajemy mąkę z przyprawami. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto na 30 minut odkładamy do lodówki.

5. 

Z ciasta wykrawamy kształty - serduszka, gwiazdki, renifery. Na wierzchu ciasteczek możemy delikatnie odcisnąć dowolny wzór. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C przez około 15 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się