swiatwemnie.pl

Szwedzkie ciasteczka - Pepparkakor

     

Przepis na słodkie, chrupiące, szwedzkie korzenne ciasteczka Pepparkakor. Smaczne, pełne energii, które was rozgrzeją w mroźną zimę. A jeśli nie rozgrzeją to pijemy sobie do nich gotowane winko :)

Pichcił

Ilość porcji

80

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

mąka luksusowa pszenna T550 450 g  mielony kardamon 2 łyżeczki  goździki mielone 2 łyżeczki  imbir mielony 2 ĆL  cynamon mielony 2 ĆL  soda oczyszczona 1 ĆL

Do mąki dodajemy przyprawy i sodę oczyszczoną.

2. 

masło 225 g  cukier kryształ 200 g

Masło mieszamy razem z cukrem.

3. 

jajka kurze 1 sztuka  melasa trzcinowa bio 1 łyżka

Do słodkiego masła dodajemy jajko i ciekłą melasę. Wszystko razem mieszamy.

4. 

Na koniec do maślanej masy dodajemy mąkę z przyprawami. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto na 30 minut odkładamy do lodówki.

5. 

Z ciasta wykrawamy kształty - serduszka, gwiazdki, renifery. Na wierzchu ciasteczek możemy delikatnie odcisnąć dowolny wzór. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C przez około 15 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się