Szwedzkie ciasteczka - Pepparkakor

Przepis na słodkie, chrupiące, szwedzkie korzenne ciasteczka Pepparkakor. Smaczne, pełne energii, które was rozgrzeją w mroźną zimę. A jeśli nie rozgrzeją to pijemy sobie do nich gotowane winko :)
przepis,fotoprzepis,mielony kardamon,goździki mielone,imbir mielony,cynamon mielony,melasa trzcinowa bio,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Pichcił
Ilość porcji
80
Masa porcji
13 g
Energia porcji
54 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 200 804 | gramów kcal | |
cynamon mielony | 2 25 | kcal | |
goździki mielone | 2 28 | łyżeczki kcal | |
imbir mielony | 2 9 | kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
masło | 225 1652 | gramów kcal | |
melasa trzcinowa bio | 1 44 | łyżka kcal | |
mielony kardamon | 2 38 | łyżeczki kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 450 1602 | gramów kcal | |
soda oczyszczona | 1 0 | kcal |
Przepis
1.
mąka luksusowa pszenna T550 450 gramów • mielony kardamon 2 łyżeczki • goździki mielone 2 łyżeczki • imbir mielony 2 ĆL • cynamon mielony 2 ĆL • soda oczyszczona 1 ĆL
Do mąki dodajemy przyprawy i sodę oczyszczoną.


3.
jajka kurze 1 sztuka • melasa trzcinowa bio 1 łyżka
Do słodkiego masła dodajemy jajko i ciekłą melasę. Wszystko razem mieszamy.

4.
Na koniec do maślanej masy dodajemy mąkę z przyprawami. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto na 30 minut odkładamy do lodówki.

5.
Z ciasta wykrawamy kształty - serduszka, gwiazdki, renifery. Na wierzchu ciasteczek możemy delikatnie odcisnąć dowolny wzór. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C przez około 15 minut.

Smacznego!