PRZEPISY

Legumina twarogowo-jabłkowa

Legumina twarogowo-jabłkowa

Słodki obiad.

przepis,fotoprzepis,jabłka,miękki twaróg,Słodkie dania

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

biała podłużna bułka8sztuk
cukier kryształ8łyżek
cukier waniliowy20gramów
cynamon mielony2łyżeczki
cytryna½sztuki
jabłka800gramów
jajka kurze4sztuki
masło-
miękki twaróg500gramów
mleko półtłuste 1,5%½litra
płatki owsiane-
rodzynki50gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie jabłek

jabłka 800 gramów  cytryna ½ sztuki

Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy środek i każdą z ćwiartek kroimy na plasterki. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny.

2. 

biała podłużna bułka 8 sztuk  cukier kryształ 8 łyżek

Bułki kroimy na kółeczka. Wkładamy je do głębszej miski, dodajemy jabłka, cukier i wszystko dobrze mieszamy.

3. 

rodzynki 50 gramów  miękki twaróg 500 gramów  cukier waniliowy 20 gramów  masło  płatki owsiane  mleko półtłuste 1,5% ½ litra  jajka kurze 4 sztuki  cynamon mielony 2 łyżeczki

Rodzynki opłukujemy w wodzie i przez chwilę pozostawiamy je, aby namokły. Odlewamy wodę, rodzynki dodajemy do twarogu wraz z cukrem waniliowym. Mieszamy. W mleku mieszamy jajka z cynamonem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi.

4. Warstwowanie

Do tak przygotowanego naczynia równomiernie wkładamy połowę przygotowanej masy z jabłek, bułek i cukru. Warstwę tę smarujemy twarogiem.

5. Pieczenie

Twaróg pokrywamy drugą połową masy z jabłek i bułek. Przygotowanym wcześniej mlekiem zalewamy zawartość naczynia żaroodpornego, masę delikatnie przygniatamy. Zakrywamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w umiarkowanej temperaturze przez około 40 minut. Po upływie tego czasu odkrywamy i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.

6. Podajemy

Podajemy ciepłe.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie