swiatwemnie.pl

Legumina twarogowo-jabłkowa

Słodki obiad.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie jabłek

jabłka 800 g  cytryna ½ sztuki

Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy środek i każdą z ćwiartek kroimy na plasterki. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny.

Przygotowanie jabłek

2. 

biała podłużna bułka 8 sztuk  cukier kryształ 8 łyżek

Bułki kroimy na kółeczka. Wkładamy je do głębszej miski, dodajemy jabłka, cukier i wszystko dobrze mieszamy.

3. 

rodzynki 50 g  miękki twaróg 500 g  cukier waniliowy 20 g  masło  płatki owsiane  mleko półtłuste 1,5% ½ litra  jajka kurze 4 sztuki  cynamon mielony 2 łyżeczki

Rodzynki opłukujemy w wodzie i przez chwilę pozostawiamy je, aby namokły. Odlewamy wodę, rodzynki dodajemy do twarogu wraz z cukrem waniliowym. Mieszamy. W mleku mieszamy jajka z cynamonem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi.

4. Warstwowanie

Do tak przygotowanego naczynia równomiernie wkładamy połowę przygotowanej masy z jabłek, bułek i cukru. Warstwę tę smarujemy twarogiem.

Warstwowanie

5. Pieczenie

Twaróg pokrywamy drugą połową masy z jabłek i bułek. Przygotowanym wcześniej mlekiem zalewamy zawartość naczynia żaroodpornego, masę delikatnie przygniatamy. Zakrywamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w umiarkowanej temperaturze przez około 40 minut. Po upływie tego czasu odkrywamy i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.

Pieczenie

6. Podajemy

Podajemy ciepłe.

Podajemy

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się