PRZEPISY

Makowe kluski

Makowe kluski

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Ulubione domowe kluski z bogatą makową pierzynką.

przepis,fotoprzepis,mąka tortowa pszenna T450,jajka kurze,mak mielony,Słodkie dania

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier puder-
jajka kurze1sztuka
mak mielony-
masło80gramów
mąka chlebowa pszenna T7500
mąka tortowa pszenna T450500gramów
sól¼łyżeczki
sól-
woda-

 

Przepis

1. 

mąka tortowa pszenna T450 500 gramów  jajka kurze 1 sztuka  sól ¼ łyżeczki

Z mąki, ciepłej wody, jajka i soli wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie na początku rzadsze, ale odstawiamy je na około 15 minut odpoczywać i wtedy zesztywnieje. Dlatego nie dodajemy więcej mąki.

Z mąki, ciepłej wody, jajka i soli wyrabiamy...

2. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę i dobrze je ugniatamy.

Ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę i...

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Połowę ciasta na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienko. Podczas wałkowania ciasto obracamy ciągle posypując mąką. Ciasto się wtedy dobrze urabia i jest sztywne i zarówno elastyczne.

Połowę ciasta na posypanej mąką stolnicy...

4. 

mąka chlebowa pszenna T750  woda  sól

Brzegi odcinamy, a ciasto kroimy na szerokie paski. Wierzch posypujemy mąką i odstawiamy żeby przeschło podczas gdy nam w większym garnku nie zawrze woda z niecałą łyżeczką soli na 4 litry wody.

Brzegi odcinamy, a ciasto kroimy na szerokie...

5. 

Pojedyncze posypane mąką paski układamy na siebie i nożem kroimy szersze kluski.

Pojedyncze posypane mąką paski układamy na...

6. 

Pokrojone kluski na stolnicy rozdzielamy. Łatwo da się je oddzielić.

Pokrojone kluski na stolnicy rozdzielamy. Łatwo...

7. 

Kluski gotujemy we wrzącej wodzie, od wrzucenia gotujemy 7 minut.

Kluski gotujemy we wrzącej wodzie, od wrzucenia...

8. 

Ugotowane przecedzamy i polewamy ciepłą wodą. Odstawiamy do odcieczenia i wkładamy do miski.

Ugotowane przecedzamy i polewamy ciepłą wodą....

9. 

masło 80 gramów

W misce polewamy je roztopionym masłem. Zamkniętą miskę wkładamy pod pierzynę (kołdrę na łóżku) żeby nie wystygły i wyrabiamy drugą połowę ciasta. Kluski z drugiego procesu dodajemy do pierwszych i mieszamy. Z wymienionej ilości ciasta wytworzy nam się około 1 kilogram gotowanych klusek.

W misce polewamy je roztopionym masłem....

10. 

mak mielony  cukier puder

Mielony mak wymieszamy z cukrem i kluski z makiem mieszamy. A ponieważ "Maku nie mamy nigdy za dużo" dajemy go sobie wiele i wiele :)

Mielony mak wymieszamy z cukrem i kluski z makiem...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się