Makowe kluski
Ulubione domowe kluski z bogatą makową pierzynką.
przepis,fotoprzepis,mąka tortowa pszenna T450,jajka kurze,mak mielony,Słodkie dania
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania ›
Składniki
Składniki
cukier puder | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mak mielony | - | ||
masło | 80 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 | ||
mąka tortowa pszenna T450 | 500 | gramów | |
sól | ¼ | łyżeczki | |
sól | - | ||
woda | - |
Przepis
1.
mąka tortowa pszenna T450 500 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól ¼ łyżeczki
Z mąki, ciepłej wody, jajka i soli wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie na początku rzadsze, ale odstawiamy je na około 15 minut odpoczywać i wtedy zesztywnieje. Dlatego nie dodajemy więcej mąki.
3.
Połowę ciasta na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienko. Podczas wałkowania ciasto obracamy ciągle posypując mąką. Ciasto się wtedy dobrze urabia i jest sztywne i zarówno elastyczne.
4.
mąka chlebowa pszenna T750 • woda • sól
Brzegi odcinamy, a ciasto kroimy na szerokie paski. Wierzch posypujemy mąką i odstawiamy żeby przeschło podczas gdy nam w większym garnku nie zawrze woda z niecałą łyżeczką soli na 4 litry wody.
5.
Pojedyncze posypane mąką paski układamy na siebie i nożem kroimy szersze kluski.
6.
Pokrojone kluski na stolnicy rozdzielamy. Łatwo da się je oddzielić.
7.
Kluski gotujemy we wrzącej wodzie, od wrzucenia gotujemy 7 minut.
8.
Ugotowane przecedzamy i polewamy ciepłą wodą. Odstawiamy do odcieczenia i wkładamy do miski.
9.
masło 80 gramów
W misce polewamy je roztopionym masłem. Zamkniętą miskę wkładamy pod pierzynę (kołdrę na łóżku) żeby nie wystygły i wyrabiamy drugą połowę ciasta. Kluski z drugiego procesu dodajemy do pierwszych i mieszamy. Z wymienionej ilości ciasta wytworzy nam się około 1 kilogram gotowanych klusek.
10.
Mielony mak wymieszamy z cukrem i kluski z makiem mieszamy. A ponieważ "Maku nie mamy nigdy za dużo" dajemy go sobie wiele i wiele :)
Smacznego!