swiatwemnie.pl

Ryżowe ciasto ze śliwkami

     

Tego to soczystego ryżowego ciasta będzie wam jedna porcja za mało. Opłaci się wypróbować.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

ryż okrągłoziarnisty 250 g  mleko tłuste 3,5% 1 litr  cukier waniliowy 1 opakowanie

Ryż przepłukujemy, wsypujemy do mleka, dodajemy waniliowy cukier i często mieszając rozgotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia.

2. 

śliwki 600 g  cynamon mielony 1 łyżeczka  cukier kryształ 1 łyżka

Ze śliwek usuwamy pestki i posypujemy cynamonem i cukrem.

3. 

masło 125 g  cukier puder 125 g

Masło mieszamy z cukrem.

4. 

żółtko jajka 5 sztuk

Dodajemy żółtka.

5. 

Dodajemy ostudzony ryż i dodajemy śliwki.

6. 

masło

Ciasto wkładamy do wysokiego żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem. Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180°C.

7. 

białko jajka 5 sztuk  cukier puder 2 łyżki

Z białek ubijamy gęstą pianę i dodajemy cukier.

8. 

Pianę nanosimy na ciasto i jeszcze chwilę zapiekamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się