Ryżowe ciasto ze śliwkami

Tego to soczystego ryżowego ciasta będzie wam jedna porcja za mało. Opłaci się wypróbować.
przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,śliwki,Słodkie dania,Bezglutenowe
Słodkie dania
Składniki
Składniki
| białko jajka | 5 85  | sztuk kcal  | |
| cukier kryształ | 1 61  | łyżka kcal  | |
| cukier puder | 125 485  | gramów kcal  | |
| cukier puder | 2 78  | łyżki kcal  | |
| cukier waniliowy | 1 73  | opakowanie kcal  | |
| cynamon mielony | 1 13  | łyżeczka kcal  | |
| masło | 125 918  | gramów kcal  | |
| masło | 0 ??  | kcal  | |
| mleko tłuste 3,5% | 1 640  | litr kcal  | |
| ryż okrągłoziarnisty | 250 863  | gramów kcal  | |
| śliwki | 600 409  | gramów kcal  | |
| żółtko jajka | 5 285  | sztuk kcal  | 
Przepis
1.
ryż okrągłoziarnisty 250 gramów • mleko tłuste 3,5% 1 litr • cukier waniliowy 1 opakowanie
Ryż przepłukujemy, wsypujemy do mleka, dodajemy waniliowy cukier i często mieszając rozgotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia.

2.
śliwki 600 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka • cukier kryształ 1 łyżka
Ze śliwek usuwamy pestki i posypujemy cynamonem i cukrem.



5.
Dodajemy ostudzony ryż i dodajemy śliwki.

6.
Ciasto wkładamy do wysokiego żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem. Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180°C.


8.
Pianę nanosimy na ciasto i jeszcze chwilę zapiekamy.

Smacznego!





















