swiatwemnie.pl

Ryżowe ciasto ze śliwkami

    

Tego to soczystego ryżowego ciasta będzie wam jedna porcja za mało. Opłaci się wypróbować.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

białko jajka5sztuk
cukier kryształ1łyżka
cukier puder125gramów
cukier puder2łyżki
cukier waniliowy1opakowanie
cynamon mielony1łyżeczka
masło125gramów
masło-
mleko tłuste 3,5%1litr
ryż okrągłoziarnisty250gramów
śliwki600gramów
żółtko jajka5sztuk

1. 

ryż okrągłoziarnisty 250 gramów  mleko tłuste 3,5% 1 litr  cukier waniliowy 1 opakowanie

Ryż przepłukujemy, wsypujemy do mleka, dodajemy waniliowy cukier i często mieszając rozgotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia.

2. 

śliwki 600 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka  cukier kryształ 1 łyżka

Ze śliwek usuwamy pestki i posypujemy cynamonem i cukrem.

3. 

masło 125 gramów  cukier puder 125 gramów

Masło mieszamy z cukrem.

4. 

żółtko jajka 5 sztuk

Dodajemy żółtka.

5. 

Dodajemy ostudzony ryż i dodajemy śliwki.

6. 

masło

Ciasto wkładamy do wysokiego żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem. Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180°C.

7. 

białko jajka 5 sztuk  cukier puder 2 łyżki

Z białek ubijamy gęstą pianę i dodajemy cukier.

8. 

Pianę nanosimy na ciasto i jeszcze chwilę zapiekamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się