Ryżowe ciasto ze śliwkami
Tego to soczystego ryżowego ciasta będzie wam jedna porcja za mało. Opłaci się wypróbować.
przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,śliwki,Słodkie dania,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Słodkie dania
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 | sztuk | |
cukier kryształ | 1 | łyżka | |
cukier puder | 125 | gramów | |
cukier puder | 2 | łyżki | |
cukier waniliowy | 1 | opakowanie | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
masło | 125 | gramów | |
masło | - | ||
mleko tłuste 3,5% | 1 | litr | |
ryż okrągłoziarnisty | 250 | gramów | |
śliwki | 600 | gramów | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
1.
ryż okrągłoziarnisty 250 gramów • mleko tłuste 3,5% 1 litr • cukier waniliowy 1 opakowanie
Ryż przepłukujemy, wsypujemy do mleka, dodajemy waniliowy cukier i często mieszając rozgotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia.
2.
śliwki 600 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka • cukier kryształ 1 łyżka
Ze śliwek usuwamy pestki i posypujemy cynamonem i cukrem.
5.
Dodajemy ostudzony ryż i dodajemy śliwki.
6.
Ciasto wkładamy do wysokiego żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem. Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180°C.
8.
Pianę nanosimy na ciasto i jeszcze chwilę zapiekamy.
Smacznego!