PRZEPISY

Pieczone buchty z powidłem

Pieczone buchty z powidłem

Domowe buchty zmiękczą nawet tych największych twardzieli.

przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,świeże drożdże,dżem śliwkowy,Słodkie dania

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

32

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Kategorie

Słodkie dania  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ3łyżki
dżem śliwkowy-
masło150gramów
mleko półtłuste 1,5%½litra
mąka luksusowa pszenna T5501000gramów
sól-
świeże drożdże42gramów
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. Przygotowanie składników

mąka luksusowa pszenna T550 1000 gramów  mleko półtłuste 1,5% ½ litra  świeże drożdże 42 gramów  cukier kryształ 3 łyżki  masło 150 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  sól

W garnuszku wyrabiamy rozczyn z drożdży, ciepłego mleka (z przygotowanego mleka), cukru i 1 łyżki mąki (z przygotowanej mąki). Roztapiamy masło.

2. 

Do mąki dajemy szczyptę soli, żółtko, wlewamy roztopione masło, wyrobiony rozczyn i resztę mleka. Wszystko razem dobrze wyrabiamy i odstawiamy w misce do wyrośnięcia.

3. 

Po wyrośnięciu ciasto rozdzielamy na 2 połowy.

4. 

dżem śliwkowy

Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na kostki. Do środka każdej kostki kładziemy odpowiednią ilość powidła, łączymy rogi ciasta i brzegi tak, aby wytworzyły się buchty i nie było widać powidła.

5. 

Buchty kładziemy jedna obok drugiej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ewentualnie natłuszczoną i posypaną mąką blachę). Tak samo postępujemy z przygotowaniem drugiej połowy ciasta. Buchty kładziemy obok siebie na ciasno, nie zostawiamy między nimi odstęp. Po zapełnieniu blachy zostawiamy buchty jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia. Po wierzchu smarujemy je roztrzepanym jajkiem.

6. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

Po upieczeniu buchty posypujemy cukrem i gdy wystygną podajemy. Oddzielamy je od siebie najlepiej ręką, jedną od drugiej.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie