Marchewkowe ciasto
Przepis na fantastyczne marchewkowe ciasto z orzechami na sosie z kokosowego mleka i mascarpone.
przepis,fotoprzepis,skórka pomarańczowa,sok pomarańczowy,mąka luksusowa pszenna T550,marchew,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
cukier kryształ | 150 | gramów | |
cukier kryształ | 2 | łyżki | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
kokosowe mleko | 100 | mililitrów | |
marchew | 300 | gramów | |
mascarpone | 250 | gramów | |
masło | 60 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 | łyżeczka | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 300 | gramów | |
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
orzechy włoskie | 50 | gramów | |
proszek do pieczenia | 15 | gramów | |
rodzynki | 50 | gramów | |
skórka pomarańczowa | 1 | łyżeczka | |
sok pomarańczowy | 100 | mililitrów | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
2.
olej słonecznikowy 100 mililitrów • cynamon mielony 1 łyżeczka • skórka pomarańczowa 1 łyżeczka • sok pomarańczowy 100 mililitrów
Dodajemy wymienione składniki.

3.
mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • proszek do pieczenia 15 gramów
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, razem dobrze mieszamy i stopniowo dodajemy przygotowaną bazę ciasta.



7.
Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

8.
masło 10 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka
Dno okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem i posypujemy mąką.

9.
Ciasto wylewamy równomiernie do formy.

10.
Pieczemy 45 minut-y w temperaturze 170 °C.

11. Przygotowanie sosu
masło 50 gramów • cukier kryształ 2 łyżki • kokosowe mleko 100 mililitrów • mascarpone 250 gramów
W garnku podgrzewamy masło, cukier, kokosowe mleko i mascarpone. Dodajemy stopniowo trochę mąki na zagęszczenie. Rezultatem będzie gładki, delikatny, lekko słodki sos.
12. Podawanie
Na dno talerza chochelką nalewamy troszkę sosu na którym kładziemy porcję ciasta.

Smacznego!