Marchewkowe ciasto

Przepis na fantastyczne marchewkowe ciasto z orzechami na sosie z kokosowego mleka i mascarpone.
przepis,fotoprzepis,skórka pomarańczowa,sok pomarańczowy,mąka luksusowa pszenna T550,marchew,Ciasta
Ciasta
Pichcił
Ilość porcji
15
Masa porcji
108 g
Energia porcji
340 kcal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
wysoka
Składniki
Składniki
| białko jajka | 2 34  | sztuki kcal  | |
| cukier kryształ | 150 603  | gramów kcal  | |
| cukier kryształ | 2 121  | łyżki kcal  | |
| cynamon mielony | 1 13  | łyżeczka kcal  | |
| kokosowe mleko | 100 146  | mililitrów kcal  | |
| marchew | 300 135  | gramów kcal  | |
| mascarpone | 250 968  | gramów kcal  | |
| masło | 60 441  | gramów kcal  | |
| mąka luksusowa pszenna T550 | 1 18  | łyżeczka kcal  | |
| mąka luksusowa pszenna T550 | 300 1068  | gramów kcal  | |
| olej słonecznikowy | 100 899  | mililitrów kcal  | |
| orzechy włoskie | 50 337  | gramów kcal  | |
| proszek do pieczenia | 15 12  | gramów kcal  | |
| rodzynki | 50 142  | gramów kcal  | |
| skórka pomarańczowa | 1 5  | łyżeczka kcal  | |
| sok pomarańczowy | 100 45  | mililitrów kcal  | |
| żółtko jajka | 2 114  | sztuki kcal  | 
Przepis
2.
olej słonecznikowy 100 mililitrów • cynamon mielony 1 łyżeczka • skórka pomarańczowa 1 łyżeczka • sok pomarańczowy 100 mililitrów
Dodajemy wymienione składniki.

3.
mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • proszek do pieczenia 15 gramów
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, razem dobrze mieszamy i stopniowo dodajemy przygotowaną bazę ciasta.



7.
Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

8.
masło 10 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka
Dno okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem i posypujemy mąką.

9.
Ciasto wylewamy równomiernie do formy.

10.
Pieczemy 45 minut-y w temperaturze 170 °C.

11. Przygotowanie sosu
masło 50 gramów • cukier kryształ 2 łyżki • kokosowe mleko 100 mililitrów • mascarpone 250 gramów
W garnku podgrzewamy masło, cukier, kokosowe mleko i mascarpone. Dodajemy stopniowo trochę mąki na zagęszczenie. Rezultatem będzie gładki, delikatny, lekko słodki sos.
12. Podawanie
Na dno talerza chochelką nalewamy troszkę sosu na którym kładziemy porcję ciasta.

Smacznego!























