swiatwemnie.pl

Marchewkowe ciasto

Przepis na fantastyczne marchewkowe ciasto z orzechami na sosie z kokosowego mleka i mascarpone.

 

Ilość porcji: 15

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

żółtko jajka 2 sztuki  cukier kryształ 150 g

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

2. 

olej słonecznikowy 100 ml  cynamon mielony 1 łyżeczka  skórka pomarańczowa 1 łyżeczka  sok pomarańczowy 100 ml

Dodajemy wymienione składniki.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 300 g  proszek do pieczenia 15 g

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, razem dobrze mieszamy i stopniowo dodajemy przygotowaną bazę ciasta.

4. 

marchew 300 g

Marchewkę trzemy na drobno i dodajemy do ciasta.

5. 

orzechy włoskie 50 g  rodzynki 50 g

Dodajemy rodzynki i na grubo pokrojone orzechy.

6. 

białko jajka 2 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

7. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

8. 

masło 10 g  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka

Dno okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem i posypujemy mąką.

9. 

Ciasto wylewamy równomiernie do formy.

10. 

Pieczemy 45 minut-y w temperaturze 170 °C.

11. Przygotowanie sosu

W garnku podgrzewamy masło, cukier, kokosowe mleko i mascarpone. Dodajemy stopniowo trochę mąki na zagęszczenie. Rezultatem będzie gładki, delikatny, lekko słodki sos.

12. Podawanie

Na dno talerza chochelką nalewamy troszkę sosu na którym kładziemy porcję ciasta.

Podawanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się