swiatwemnie.pl

Adwentowy gruszkowy kołacz z kruchego ciasta

    

Smakołyk pełen soczystych gruszek przy którym nikt nie będzie miał wyrzutów sumienia.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  mielone orzechy włoskie 100 gramów  masło 200 gramów  cukier kryształ 60 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy szybko, tłuszcz się szybko topi a przy powolnym wyrabianiu ciasto się lepi do rąk i targa.

Przygotowanie ciasta

2. Ciasto rozwałkowujemy

Wyrobione ciasto w kształcie bochenka wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozdzielamy na dwie części, jedną część rozwałkowujemy na mąką posypanej podkładce do jak najszerszego kształtu (ciasto zacznie się trochę targać). Rozwałkowane ciasto przenosimy do okrągłej tortowej formy albo do innej formy na ciasto, palcami dociskamy i rozciągamy. Formę nie smarujemy tłuszczem, ciasto jest wystarczająco tłuste.

Ciasto rozwałkowujemy

3. Nadzienie

gruszka 700 gramów

Obrane i pokrojone na plasterki gruszki (świeże albo konserwowane).

Nadzienie

4. 

cukier kryształ 2 łyżki  przyprawa do piernika 1 łyżeczka

Na płat ciasta w okrągłej formie rozkładamy gruszki, posypujemy cukrem wymieszanym z przyprawą do piernika.

5. Pieczenie

Przykrywamy drugim płatem ciasta, przebijamy z wierzchu wykałaczką. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C, pieczemy 20-30 minut.

Pieczenie

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się