Wielkanocne judasze

Judasze to bardzo lubiane wielkanocne pieczywo, które jest znane już od stuleci.
przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mąka chlebowa pszenna T750,Ciasta,Wielkanoc,Kuchnia czeska
Ciasta
Kuchnia czeska
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 55 222 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 20 73 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
masło | 150 1101 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 120 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 1735 | gramów kcal | |
skórka z cytryny | 1 4 | łyżeczka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
świeże drożdże | 42 43 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 2 114 | sztuki kcal |
Przepis
1. Rozczyn
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • świeże drożdże 42 gramów • cukier kryształ 55 gramów
Przygotowujemy rozczyn poprzez dodanie do 100 ml letniego mleka 1 łyżki stołowej cukru i drożdży.

2. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • masło 150 gramów • żółtko jajka 2 sztuki • skórka z cytryny 1 łyżeczka • sól • cukier waniliowy 20 gramów
Ciasto przygotowujemy poprzez wymieszanie mąki, masła, skórki z cytryny, cukru waniliowego, reszty mleka i kryształowego cukru. Dodajemy żółtka i szczyptę soli.

3.
Ciasto porządnie wyrabiamy. Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby wyrosło.

4. Formowanie judaszy
Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy walec, któremu następnie nadajemy kształt warkocza, spirali albo węzła.
5. Pieczenie
jajka kurze 1 sztuka
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Układamy na nim judasze. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Niektóre możemy posypać makiem. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 20 minut.

Smacznego!