swiatwemnie.pl

Twarogowe osie gniazda

     

Ciasteczka, po których zostaną tylko okruszki.

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 175 ml  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka  świeże drożdże 10 g

W ciepłym mleku mieszamy cukier, mąkę i drożdże. Odstawiamy by zrobił się rozczyn.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 350 g  cukier kryształ 20 g  sól  jajka kurze 1 sztuka  masło 75 g

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajko i roztopione masło.

3. 

Dolewamy rozczyn.

4. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

5. 

twaróg granulowany 500 g  żółtko jajka 1 sztuka  cukier waniliowy 10 g

Twaróg mieszamy z żółtkiem i cukrem waniliowym.

6. 

jajka kurze 1 sztuka

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt 40x30 cm. Smarujemy go roztrzepanym jajkiem.

7. 

rodzynki 100 g  cukier kryształ 50 g

Równomiernie rozsmarowujemy twaróg, posypujemy cukrem i umytymi rodzynkami.

8. 

Zawijamy w roladę i kroimy na 2 cm szerokie kółeczka.

9. 

Kółeczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko je rozgniatamy, smarujemy jajkiem.

10. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

11. 

cukier puder

Jeszcze ciepłe posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się