Twarogowe osie gniazda

Ciasteczka, po których zostaną tylko okruszki.
przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,mąka luksusowa pszenna T550,twaróg granulowany,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›Składniki
Składniki
cukier kryształ | 70 282 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
cukier puder | 0 ?? | kcal | |
cukier waniliowy | 10 37 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
masło | 75 551 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 175 85 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 18 | łyżeczka kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 350 1246 | gramów kcal | |
rodzynki | 100 284 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
twaróg granulowany | 500 585 | gramów kcal | |
świeże drożdże | 10 11 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 1 57 | sztuka kcal |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 175 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżeczka • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka • świeże drożdże 10 gramów
W ciepłym mleku mieszamy cukier, mąkę i drożdże. Odstawiamy by zrobił się rozczyn.

2.
mąka luksusowa pszenna T550 350 gramów • cukier kryształ 20 gramów • sól • jajka kurze 1 sztuka • masło 75 gramów
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajko i roztopione masło.

3.
Dolewamy rozczyn.

4.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

5.
twaróg granulowany 500 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • cukier waniliowy 10 gramów
Twaróg mieszamy z żółtkiem i cukrem waniliowym.

6.
jajka kurze 1 sztuka
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt 40x30 cm. Smarujemy go roztrzepanym jajkiem.

7.
rodzynki 100 gramów • cukier kryształ 50 gramów
Równomiernie rozsmarowujemy twaróg, posypujemy cukrem i umytymi rodzynkami.

8.
Zawijamy w roladę i kroimy na 2 cm szerokie kółeczka.

9.
Kółeczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko je rozgniatamy, smarujemy jajkiem.

10.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.


Smacznego!