PRZEPISY

Twarogowe osie gniazda

Twarogowe osie gniazda

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Ciasteczka, po których zostaną tylko okruszki.

przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,mąka luksusowa pszenna T550,twaróg granulowany,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta  

Składniki

Składniki

cukier kryształ

70

282

gramów

kcal

cukier kryształ

1

21

łyżeczka

kcal

cukier puder

0

??

kcal

cukier waniliowy

10

37

gramów

kcal

jajka kurze

2

176

sztuki

kcal

masło

75

551

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

175

85

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

1

18

łyżeczka

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

350

1246

gramów

kcal

rodzynki

100

284

gramów

kcal

sól

0

??

kcal

twaróg granulowany

500

585

gramów

kcal

świeże drożdże

10

11

gramów

kcal

żółtko jajka

1

57

sztuka

kcal

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 175 mililitrów  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka  świeże drożdże 10 gramów

W ciepłym mleku mieszamy cukier, mąkę i drożdże. Odstawiamy by zrobił się rozczyn.

W ciepłym mleku mieszamy cukier, mąkę i...

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 350 gramów  cukier kryształ 20 gramów  sól  jajka kurze 1 sztuka  masło 75 gramów

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajko i roztopione masło.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier,...

3. 

Dolewamy rozczyn.

Dolewamy rozczyn....

4. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia....

5. 

twaróg granulowany 500 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  cukier waniliowy 10 gramów

Twaróg mieszamy z żółtkiem i cukrem waniliowym.

Twaróg mieszamy z żółtkiem i cukrem...

6. 

jajka kurze 1 sztuka

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt 40x30 cm. Smarujemy go roztrzepanym jajkiem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej...

7. 

rodzynki 100 gramów  cukier kryształ 50 gramów

Równomiernie rozsmarowujemy twaróg, posypujemy cukrem i umytymi rodzynkami.

Równomiernie rozsmarowujemy twaróg, posypujemy...

8. 

Zawijamy w roladę i kroimy na 2 cm szerokie kółeczka.

Zawijamy w roladę i kroimy na 2 cm szerokie...

9. 

Kółeczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko je rozgniatamy, smarujemy jajkiem.

Kółeczka kładziemy na blachę wyłożoną...

10. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C....

11. 

cukier puder

Jeszcze ciepłe posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Jeszcze ciepłe posypujemy przesianym cukrem...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się