Serowe rożki z oliwkami
Proste przekąski z francuskiego ciasta.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,oliwki zielone,ser Gouda,czarne oliwki,Przekąski,Słone przekąski
Przekąski
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
czarne oliwki | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
oliwki zielone | - | ||
oregano | - | ||
ser Gouda | - | ||
sól | - |
Przepis
1.
ciasto francuskie 275 gramów • mąka chlebowa pszenna T750
Ciasto francuskie zawinięte w papier rozwijamy, delikatnie posypujemy mąką, obracamy i rozwałkowujemy na troszkę cieńsze ciasto niż było. Wykrawamy okręgi o średnicy 15 cm.
2.
Każdy okrąg dzielimy na 4 części.
3.
oliwki zielone • ser Gouda • czarne oliwki
Na środek jednego kawałka kładziemy starty ser i oliwkę. Częściowo nacinamy od okrągłej krawędzi w kierunku szpica.
4.
Nacięte części przekładamy na siebie i ser zawijamy. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5.
jajka kurze 1 sztuka • oregano • sól
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy oregano i solą. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200°.
Smacznego!