swiatwemnie.pl

Mascarpone grzebyk z truskawkami

     

Słodkie grzebyki z francuskiego ciasta z budyniowo -mascarpone nadzieniem i truskawkami.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Budyń waniliowy w proszku37gramów
Ciasto francuskie500gramów
Cukier kryształ50gramów
Mascarpone200gramów
Mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
Truskawki350gramów

1. 

mleko półtłuste 1,5% 300 ml  cukier kryształ 50 g  budyń waniliowy w proszku 37 g

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy by trochę ostygł ...

2. 

mascarpone 200 g

... i dodajemy mascarpone.

3. 

Mieszamy na gładki krem.

4. 

ciasto francuskie 500 g

Ciasto francuskie rozdzielamy na połowę.

5. 

Połowę ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Za pomocą prostokątnej łychy wytwarzamy na jednej części ciasta nacięcia.

6. 

truskawki 350 g

Na drugiej części układamy pięć kopek z połowy przygotowanego budyniu w dostatecznych odstępach od siebie. Na budyniu układamy kawałki umytych, pokrojonych truskawek.

7. 

Na kopki przekładamy naciętą część ciasta.

8. 

Brzegi zaginamy, przedziały dociskamy i kroimy na porcje.

9. 

Grzebyki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200°C. Wyrabiamy drugą połowę ciasta.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się