swiatwemnie.pl

Mascarpone grzebyk z truskawkami

    

Słodkie grzebyki z francuskiego ciasta z budyniowo -mascarpone nadzieniem i truskawkami.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

budyń waniliowy w proszku37gramów
ciasto francuskie500gramów
cukier kryształ50gramów
mascarpone200gramów
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
truskawki350gramów

1. 

mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  cukier kryształ 50 gramów  budyń waniliowy w proszku 37 gramów

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy by trochę ostygł ...

2. 

mascarpone 200 gramów

... i dodajemy mascarpone.

3. 

Mieszamy na gładki krem.

4. 

ciasto francuskie 500 gramów

Ciasto francuskie rozdzielamy na połowę.

5. 

Połowę ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Za pomocą prostokątnej łychy wytwarzamy na jednej części ciasta nacięcia.

6. 

truskawki 350 gramów

Na drugiej części układamy pięć kopek z połowy przygotowanego budyniu w dostatecznych odstępach od siebie. Na budyniu układamy kawałki umytych, pokrojonych truskawek.

7. 

Na kopki przekładamy naciętą część ciasta.

8. 

Brzegi zaginamy, przedziały dociskamy i kroimy na porcje.

9. 

Grzebyki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200°C. Wyrabiamy drugą połowę ciasta.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się