Mascarpone grzebyk z truskawkami
![Mascarpone grzebyk z truskawkami](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001467/img_pl_4x3/mascarpone-grzebyk-z-truskawkami_00180.jpg)
Słodkie grzebyki z francuskiego ciasta z budyniowo -mascarpone nadzieniem i truskawkami.
przepis,fotoprzepis,mascarpone,ciasto francuskie,truskawki,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 37 | gramów | |
ciasto francuskie | 500 | gramów | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
mascarpone | 200 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
truskawki | 350 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • cukier kryształ 50 gramów • budyń waniliowy w proszku 37 gramów
Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy by trochę ostygł ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001467/small/IMG_0982.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001467/small/IMG_0996.jpg)
3.
Mieszamy na gładki krem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001467/small/IMG_0999.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001467/small/IMG_0997.jpg)
5.
Połowę ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Za pomocą prostokątnej łychy wytwarzamy na jednej części ciasta nacięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001467/small/IMG_1000.jpg)
6.
truskawki 350 gramów
Na drugiej części układamy pięć kopek z połowy przygotowanego budyniu w dostatecznych odstępach od siebie. Na budyniu układamy kawałki umytych, pokrojonych truskawek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001467/small/IMG_1002.jpg)
7.
Na kopki przekładamy naciętą część ciasta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001467/small/IMG_1004.jpg)
8.
Brzegi zaginamy, przedziały dociskamy i kroimy na porcje.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001467/small/IMG_1007.jpg)
9.
Grzebyki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200°C. Wyrabiamy drugą połowę ciasta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001467/small/IMG_1028.jpg)
Smacznego!