Mascarpone grzebyk z truskawkami

Słodkie grzebyki z francuskiego ciasta z budyniowo -mascarpone nadzieniem i truskawkami.
przepis,fotoprzepis,mascarpone,ciasto francuskie,truskawki,Ciasta
Ciasta
Pichcił
Ilość porcji
10
Masa porcji
144 g
Energia porcji
341 kcal
Czas przygotowania
1 h. 20 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 37 132 | gramów kcal | |
ciasto francuskie | 500 2000 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 50 201 | gramów kcal | |
mascarpone | 200 774 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 144 | mililitrów kcal | |
truskawki | 350 151 | gramów kcal |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • cukier kryształ 50 gramów • budyń waniliowy w proszku 37 gramów
Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy by trochę ostygł ...


3.
Mieszamy na gładki krem.


5.
Połowę ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Za pomocą prostokątnej łychy wytwarzamy na jednej części ciasta nacięcia.

6.
truskawki 350 gramów
Na drugiej części układamy pięć kopek z połowy przygotowanego budyniu w dostatecznych odstępach od siebie. Na budyniu układamy kawałki umytych, pokrojonych truskawek.

7.
Na kopki przekładamy naciętą część ciasta.

8.
Brzegi zaginamy, przedziały dociskamy i kroimy na porcje.

9.
Grzebyki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200°C. Wyrabiamy drugą połowę ciasta.

Smacznego!