swiatwemnie.pl

Sernik

    

Przepis na przygotowanie, obecnie światowej sławy sernik.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Delikatny chudy twaróg250gramów
budyń waniliowy w proszku2łyżki
cukier kryształ140gramów
cukier waniliowy36gramów
herbatniki maślane140gramów
jajka kurze3sztuki
mascarpone250gramów
masło75gramów
skórka z cytryny1łyżeczka
sok z cytryny1łyżka
sól1szczypta

1. Przygotowanie spodu

herbatniki maślane 140 gramów

Herbatniki rozdrabniamy w kuchennym robocie lub za pomocą wałka do ciasta.

Przygotowanie spodu

2. 

masło 75 gramów

Wymieszamy z miękkim masłem.

3. 

Mieszamy na jednolitą masę, którą dociśniemy na dno formy wysmarowanej masłem ( średnica około 20cm ).

4. Przygotowanie nadzienia

jajka kurze 3 sztuki  mascarpone 250 gramów  Delikatny chudy twaróg 250 gramów  cukier kryształ 140 gramów  cukier waniliowy 36 gramów  skórka z cytryny 1 łyżeczka  sok z cytryny 1 łyżka  sól 1 szczypta  budyń waniliowy w proszku 2 łyżki

Do większej miski dajemy jajka, ser mascarpone, miękki twaróg, cukier, sok z cytryny i skórkę, sól i budyń.

Przygotowanie nadzienia

5. 

Przemieszamy.

6. 

Nadzienie wlewamy do formy na herbatnikowy spód.

7. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut na najwyższym poziomie, potem zniżamy temperaturę do minimum i dopiekamy 50 - 60 minut. Po dopieczeniu sernik będzie się wydawał półpłynny ale jednak po ochłodzeniu stężeje. Odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, następnie umieszczamy w lodówce i zostawiamy do następnego dnia. W ten sposób zapobiegniemy popękaniu a sernik będzie się dało pokroić.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się