Sernik

Przepis na przygotowanie, obecnie światowej sławy sernik.
przepis,fotoprzepis,herbatniki maślane,jajka kurze,mascarpone,Delikatny chudy twaróg,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Pichcił
Ilość porcji
8
Masa porcji
139 g
Energia porcji
438 kcal
Czas przygotowania
1 h. 20 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
Delikatny chudy twaróg | 250 225 | gramów kcal | |
budyń waniliowy w proszku | 2 107 | łyżki kcal | |
cukier kryształ | 140 563 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 36 130 | gramów kcal | |
herbatniki maślane | 140 686 | gramów kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
mascarpone | 250 968 | gramów kcal | |
masło | 75 551 | gramów kcal | |
skórka z cytryny | 1 4 | łyżeczka kcal | |
sok z cytryny | 1 4 | łyżka kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal |
Przepis
1. Przygotowanie spodu
herbatniki maślane 140 gramów
Herbatniki rozdrabniamy w kuchennym robocie lub za pomocą wałka do ciasta.


3.
Mieszamy na jednolitą masę, którą dociśniemy na dno formy wysmarowanej masłem ( średnica około 20cm ).

4. Przygotowanie nadzienia
jajka kurze 3 sztuki • mascarpone 250 gramów • Delikatny chudy twaróg 250 gramów • cukier kryształ 140 gramów • cukier waniliowy 36 gramów • skórka z cytryny 1 łyżeczka • sok z cytryny 1 łyżka • sól 1 szczypta • budyń waniliowy w proszku 2 łyżki
Do większej miski dajemy jajka, ser mascarpone, miękki twaróg, cukier, sok z cytryny i skórkę, sól i budyń.

5.
Przemieszamy.

6.
Nadzienie wlewamy do formy na herbatnikowy spód.

7.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut na najwyższym poziomie, potem zniżamy temperaturę do minimum i dopiekamy 50 - 60 minut. Po dopieczeniu sernik będzie się wydawał półpłynny ale jednak po ochłodzeniu stężeje. Odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, następnie umieszczamy w lodówce i zostawiamy do następnego dnia. W ten sposób zapobiegniemy popękaniu a sernik będzie się dało pokroić.

Smacznego!