Karmelowe makowe ciasto

Fantastyczne ciasto z delikatnym i puszystym karmelowym kremem.
przepis,fotoprzepis,mak,mak,mascarpone,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Pichcił
Ilość porcji
15
Masa porcji
93 g
Energia porcji
293 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
| białko jajka | 6 101 | sztuk kcal | |
| budyń waniliowy w proszku | 15 54 | gramów kcal | |
| cukier kryształ | 250 1005 | gramów kcal | |
| cukier kryształ | 3 181 | łyżki kcal | |
| cukier puder | 2 78 | łyżki kcal | |
| dżem porzeczkowy | 4 138 | łyżki kcal | |
| mak | 5 406 | łyżek kcal | |
| mascarpone | 100 387 | gramów kcal | |
| masło | 125 918 | gramów kcal | |
| mleko półtłuste 1,5% | 150 72 | mililitrów kcal | |
| mąka luksusowa pszenna T550 | 90 321 | gramów kcal | |
| proszek do pieczenia | 6 5 | gramów kcal | |
| woda | 2 0 | łyżki kcal | |
| śmietana do ubijania (30-33%) | 125 389 | mililitrów kcal | |
| żółtko jajka | 6 342 | sztuk kcal |
Przepis
1.
żółtko jajka 6 sztuk • cukier kryształ 100 gramów • woda 2 łyżki
Żółtka ubijamy razem z cukrem na pianę. Dodajemy wodę. Wszystko razem ubijamy.


3.
proszek do pieczenia 6 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 90 gramów
Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.


5.
Delikatnie dodajemy pianę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.


8.
śmietana do ubijania (30-33%) 125 mililitrów
Do roztopionego karmelu wlewamy śmietanę, mieszamy aż się cukier roztopi. Odstawiamy do ostudzenia.


10.
mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 15 gramów
Z mleka i budyniu gotujemy budyń. Odstawiamy do ostudzenia.


12.
dżem porzeczkowy 4 łyżki
Korpus przekrawamy na połowę, jedną połowę smarujemy dżemem i połową kremu.

13.
Przykrywamy drugą połową korpusu, na której rozsmarowujemy drugą połowę kremu.

14.
cukier kryształ 3 łyżki • mak 2 łyżki
W garnku palimy karmel. Wylewamy go na folię aluminiową, posypujemy makiem.

15.
Gdy karmel stwardnieje rozkruszamy go wałkiem. Ciasto nim ozdabiamy.

Smacznego!























