PRZEPISY

Karmelowe makowe ciasto

Karmelowe makowe ciasto

Fantastyczne ciasto z delikatnym i puszystym karmelowym kremem.

przepis,fotoprzepis,mak,mak,mascarpone,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka6sztuk
budyń waniliowy w proszku15gramów
cukier kryształ250gramów
cukier kryształ3łyżki
cukier puder2łyżki
dżem porzeczkowy4łyżki
mak5łyżek
mascarpone100gramów
masło125gramów
mleko półtłuste 1,5%150mililitrów
mąka luksusowa pszenna T55090gramów
proszek do pieczenia6gramów
woda2łyżki
śmietana do ubijania (30-33%)125mililitrów
żółtko jajka6sztuk

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 6 sztuk  cukier kryształ 100 gramów  woda 2 łyżki

Żółtka ubijamy razem z cukrem na pianę. Dodajemy wodę. Wszystko razem ubijamy.

2. 

białko jajka 6 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

3. 

proszek do pieczenia 6 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 90 gramów

Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

4. 

mak 3 łyżki

Do ciasta dodajemy mak.

5. 

Delikatnie dodajemy pianę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

cukier kryształ 150 gramów

Cukier palimy na karmel.

8. 

śmietana do ubijania (30-33%) 125 mililitrów

Do roztopionego karmelu wlewamy śmietanę, mieszamy aż się cukier roztopi. Odstawiamy do ostudzenia.

9. 

masło 125 gramów  cukier puder 2 łyżki

Masło ubijamy razem z cukrem.

10. 

mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 15 gramów

Z mleka i budyniu gotujemy budyń. Odstawiamy do ostudzenia.

11. 

mascarpone 100 gramów

Do ubitego masła dodajemy mascarpone, budyń i karmel.

12. 

dżem porzeczkowy 4 łyżki

Korpus przekrawamy na połowę, jedną połowę smarujemy dżemem i połową kremu.

13. 

Przykrywamy drugą połową korpusu, na której rozsmarowujemy drugą połowę kremu.

14. 

cukier kryształ 3 łyżki  mak 2 łyżki

W garnku palimy karmel. Wylewamy go na folię aluminiową, posypujemy makiem.

15. 

Gdy karmel stwardnieje rozkruszamy go wałkiem. Ciasto nim ozdabiamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się