swiatwemnie.pl

Sernik tofu

     

Tradycyjny deser nietradycyjnie - z tofu "sera". Na pewno wszystkim będzie smakować a tofu w nim nikt nie rozpozna.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

Cukier kryształ25gramów
Cukier trzcinowy30gramów
Czereśniowy kompot700mililitrów
Herbatniki maślane300gramów
Masło175gramów
Miód100gramów
Mleko półtłuste 1,5%50mililitrów
Ser biały tofu540gramów
Skrobia kukurydziana40gramów
Sok z cytrynyml
Żelatyna spożywcza12gramów

1. 

herbatniki maślane 300 g  masło 175 g  cukier trzcinowy 30 g

Herbatniki na drobno mielimy w kuchennym elektrycznym siekaczu, ewentualnie rozgniatamy je wałkiem do ciasta. Masło roztapiamy i ostudzone dodajemy do herbatników. Dodajemy troszkę cukru. Jeśli herbatniki są dość słodkie cukru dodawać nie musimy, ale cukier zrobi w korpusie po upieczeniu delikatny karmelowy smak.

2. 

Rękami wyrabiamy ciasto, które będzie się trochę kruszyć. Herbatnikowe ciasto równomiernie rozkładamy na dnie tortowej formy wyłożonej papierem do pieczenia...

3. 

...i dobrze je ugniatamy. Korpus wkładamy na 15 minut do lodówki.

4. 

ser biały tofu 540 g  sok z cytryny  miód 100 g  mleko półtłuste 1,5% 50 ml  skrobia kukurydziana 40 g

Do miski rozkruszamy tofu, dodajemy sok z cytryny, miód, mleko i skrobię kukurydzianą.

5. 

Na drobno miksujemy blenderem.

6. 

Korpus wyciągamy z lodówki i półpłynną masę wylewamy na ciasto. Równomiernie rozsmarowujemy.

7. 

Piekarnik rozgrzewamy i na dno wkładamy głęboką blachę napełnioną wodą. Ciasto kładziemy na kratkę nad blachę. W tej wodnej kąpieli deser pieczemy w temperaturze 180°C 40 minut. Po upieczeniu ciasto z piekarnika nie wyciągamy. Piekarnik wyłączamy, uchylamy i zostawiamy w nim ciasto na pół godziny do ostudzenia. Potem go wyciągamy i zostawiamy do zupełnego ostudzenia.

8. 

czereśniowy kompot 700 ml

Sok z kompotu o objętości 250 ml wlewamy do garnuszka. Kilka czereśni z kompotu zostawiamy w całości, resztę wypestkujemy i przepoławiamy.

9. 

Czereśnie układamy na cieście.

10. 

żelatyna spożywcza 12 g  cukier kryształ 25 g

Do soku z kompotu dodajemy cukier i żelatynę. Gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu żelatyny.

11. 

Żelatynę nanosimy na czereśnie i zostawiamy do stężenia w lodówce.

12. 

Deser ozdabiamy całymi czereśniami i listkami stewii albo mięty,...

13. 

...kroimy i serwujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się