PRZEPISY

Sernik tofu

Sernik tofu

Tradycyjny deser nietradycyjnie - z tofu "sera". Na pewno wszystkim będzie smakować a tofu w nim nikt nie rozpozna.

przepis,fotoprzepis,herbatniki maślane,ser biały tofu,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ25gramów
cukier trzcinowy30gramów
czereśniowy kompot700mililitrów
herbatniki maślane300gramów
masło175gramów
miód100gramów
mleko półtłuste 1,5%50mililitrów
ser biały tofu540gramów
skrobia kukurydziana40gramów
sok z cytryny-
żelatyna spożywcza12gramów

 

Przepis

1. 

herbatniki maślane 300 gramów  masło 175 gramów  cukier trzcinowy 30 gramów

Herbatniki na drobno mielimy w kuchennym elektrycznym siekaczu, ewentualnie rozgniatamy je wałkiem do ciasta. Masło roztapiamy i ostudzone dodajemy do herbatników. Dodajemy troszkę cukru. Jeśli herbatniki są dość słodkie cukru dodawać nie musimy, ale cukier zrobi w korpusie po upieczeniu delikatny karmelowy smak.

2. 

Rękami wyrabiamy ciasto, które będzie się trochę kruszyć. Herbatnikowe ciasto równomiernie rozkładamy na dnie tortowej formy wyłożonej papierem do pieczenia...

3. 

...i dobrze je ugniatamy. Korpus wkładamy na 15 minut do lodówki.

4. 

ser biały tofu 540 gramów  sok z cytryny  miód 100 gramów  mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów  skrobia kukurydziana 40 gramów

Do miski rozkruszamy tofu, dodajemy sok z cytryny, miód, mleko i skrobię kukurydzianą.

5. 

Na drobno miksujemy blenderem.

6. 

Korpus wyciągamy z lodówki i półpłynną masę wylewamy na ciasto. Równomiernie rozsmarowujemy.

7. 

Piekarnik rozgrzewamy i na dno wkładamy głęboką blachę napełnioną wodą. Ciasto kładziemy na kratkę nad blachę. W tej wodnej kąpieli deser pieczemy w temperaturze 180°C 40 minut. Po upieczeniu ciasto z piekarnika nie wyciągamy. Piekarnik wyłączamy, uchylamy i zostawiamy w nim ciasto na pół godziny do ostudzenia. Potem go wyciągamy i zostawiamy do zupełnego ostudzenia.

8. 

czereśniowy kompot 700 mililitrów

Sok z kompotu o objętości 250 ml wlewamy do garnuszka. Kilka czereśni z kompotu zostawiamy w całości, resztę wypestkujemy i przepoławiamy.

9. 

Czereśnie układamy na cieście.

10. 

żelatyna spożywcza 12 gramów  cukier kryształ 25 gramów

Do soku z kompotu dodajemy cukier i żelatynę. Gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu żelatyny.

11. 

Żelatynę nanosimy na czereśnie i zostawiamy do stężenia w lodówce.

12. 

Deser ozdabiamy całymi czereśniami i listkami stewii albo mięty,...

13. 

...kroimy i serwujemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie