PRZEPISY

Sernik tofu

Sernik tofu

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Tradycyjny deser nietradycyjnie - z tofu "sera". Na pewno wszystkim będzie smakować a tofu w nim nikt nie rozpozna.

przepis,fotoprzepis,herbatniki maślane,ser biały tofu,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

cukier kryształ

25

101

gramów

kcal

cukier trzcinowy

30

119

gramów

kcal

czereśniowy kompot

700

526

mililitrów

kcal

herbatniki maślane

300

1470

gramów

kcal

masło

175

1285

gramów

kcal

miód

100

328

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

50

24

mililitrów

kcal

ser biały tofu

540

454

gramów

kcal

skrobia kukurydziana

40

145

gramów

kcal

sok z cytryny

0

??

kcal

żelatyna spożywcza

12

43

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

herbatniki maślane 300 gramów  masło 175 gramów  cukier trzcinowy 30 gramów

Herbatniki na drobno mielimy w kuchennym elektrycznym siekaczu, ewentualnie rozgniatamy je wałkiem do ciasta. Masło roztapiamy i ostudzone dodajemy do herbatników. Dodajemy troszkę cukru. Jeśli herbatniki są dość słodkie cukru dodawać nie musimy, ale cukier zrobi w korpusie po upieczeniu delikatny karmelowy smak.

Herbatniki na drobno mielimy w kuchennym...

2. 

Rękami wyrabiamy ciasto, które będzie się trochę kruszyć. Herbatnikowe ciasto równomiernie rozkładamy na dnie tortowej formy wyłożonej papierem do pieczenia...

Rękami wyrabiamy ciasto, które będzie się...

3. 

...i dobrze je ugniatamy. Korpus wkładamy na 15 minut do lodówki.

...i dobrze je ugniatamy. Korpus wkładamy na 15...

4. 

ser biały tofu 540 gramów  sok z cytryny  miód 100 gramów  mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów  skrobia kukurydziana 40 gramów

Do miski rozkruszamy tofu, dodajemy sok z cytryny, miód, mleko i skrobię kukurydzianą.

Do miski rozkruszamy tofu, dodajemy sok z cytryny,...

5. 

Na drobno miksujemy blenderem.

Na drobno miksujemy blenderem....

6. 

Korpus wyciągamy z lodówki i półpłynną masę wylewamy na ciasto. Równomiernie rozsmarowujemy.

Korpus wyciągamy z lodówki i półpłynną masę...

7. 

Piekarnik rozgrzewamy i na dno wkładamy głęboką blachę napełnioną wodą. Ciasto kładziemy na kratkę nad blachę. W tej wodnej kąpieli deser pieczemy w temperaturze 180°C 40 minut. Po upieczeniu ciasto z piekarnika nie wyciągamy. Piekarnik wyłączamy, uchylamy i zostawiamy w nim ciasto na pół godziny do ostudzenia. Potem go wyciągamy i zostawiamy do zupełnego ostudzenia.

Piekarnik rozgrzewamy i na dno wkładamy...

8. 

czereśniowy kompot 700 mililitrów

Sok z kompotu o objętości 250 ml wlewamy do garnuszka. Kilka czereśni z kompotu zostawiamy w całości, resztę wypestkujemy i przepoławiamy.

Sok z kompotu o objętości 250 ml wlewamy do...

9. 

Czereśnie układamy na cieście.

Czereśnie układamy na cieście....

10. 

żelatyna spożywcza 12 gramów  cukier kryształ 25 gramów

Do soku z kompotu dodajemy cukier i żelatynę. Gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu żelatyny.

Do soku z kompotu dodajemy cukier i żelatynę....

11. 

Żelatynę nanosimy na czereśnie i zostawiamy do stężenia w lodówce.

Żelatynę nanosimy na czereśnie i zostawiamy do...

12. 

Deser ozdabiamy całymi czereśniami i listkami stewii albo mięty,...

Deser ozdabiamy całymi czereśniami i listkami...

13. 

...kroimy i serwujemy.

...kroimy i serwujemy....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się