Sernik tofu

Tradycyjny deser nietradycyjnie - z tofu "sera". Na pewno wszystkim będzie smakować a tofu w nim nikt nie rozpozna.
przepis,fotoprzepis,herbatniki maślane,ser biały tofu,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
cukier kryształ | 25 101 | gramów kcal | |
cukier trzcinowy | 30 119 | gramów kcal | |
czereśniowy kompot | 700 526 | mililitrów kcal | |
herbatniki maślane | 300 1470 | gramów kcal | |
masło | 175 1285 | gramów kcal | |
miód | 100 328 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 50 24 | mililitrów kcal | |
ser biały tofu | 540 454 | gramów kcal | |
skrobia kukurydziana | 40 145 | gramów kcal | |
sok z cytryny | 0 ?? | kcal | |
żelatyna spożywcza | 12 43 | gramów kcal |
Przepis
1.
herbatniki maślane 300 gramów • masło 175 gramów • cukier trzcinowy 30 gramów
Herbatniki na drobno mielimy w kuchennym elektrycznym siekaczu, ewentualnie rozgniatamy je wałkiem do ciasta. Masło roztapiamy i ostudzone dodajemy do herbatników. Dodajemy troszkę cukru. Jeśli herbatniki są dość słodkie cukru dodawać nie musimy, ale cukier zrobi w korpusie po upieczeniu delikatny karmelowy smak.

2.
Rękami wyrabiamy ciasto, które będzie się trochę kruszyć. Herbatnikowe ciasto równomiernie rozkładamy na dnie tortowej formy wyłożonej papierem do pieczenia...

3.
...i dobrze je ugniatamy. Korpus wkładamy na 15 minut do lodówki.

4.
ser biały tofu 540 gramów • sok z cytryny • miód 100 gramów • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • skrobia kukurydziana 40 gramów
Do miski rozkruszamy tofu, dodajemy sok z cytryny, miód, mleko i skrobię kukurydzianą.

5.
Na drobno miksujemy blenderem.

6.
Korpus wyciągamy z lodówki i półpłynną masę wylewamy na ciasto. Równomiernie rozsmarowujemy.

7.
Piekarnik rozgrzewamy i na dno wkładamy głęboką blachę napełnioną wodą. Ciasto kładziemy na kratkę nad blachę. W tej wodnej kąpieli deser pieczemy w temperaturze 180°C 40 minut. Po upieczeniu ciasto z piekarnika nie wyciągamy. Piekarnik wyłączamy, uchylamy i zostawiamy w nim ciasto na pół godziny do ostudzenia. Potem go wyciągamy i zostawiamy do zupełnego ostudzenia.

8.
czereśniowy kompot 700 mililitrów
Sok z kompotu o objętości 250 ml wlewamy do garnuszka. Kilka czereśni z kompotu zostawiamy w całości, resztę wypestkujemy i przepoławiamy.

9.
Czereśnie układamy na cieście.

10.
żelatyna spożywcza 12 gramów • cukier kryształ 25 gramów
Do soku z kompotu dodajemy cukier i żelatynę. Gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu żelatyny.

11.
Żelatynę nanosimy na czereśnie i zostawiamy do stężenia w lodówce.

12.
Deser ozdabiamy całymi czereśniami i listkami stewii albo mięty,...

13.
...kroimy i serwujemy.

Smacznego!