Sernik tofu
![Sernik tofu](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001214/img_pl_4x3/sernik-tofu_00180.jpg)
Tradycyjny deser nietradycyjnie - z tofu "sera". Na pewno wszystkim będzie smakować a tofu w nim nikt nie rozpozna.
przepis,fotoprzepis,herbatniki maślane,ser biały tofu,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 25 | gramów | |
cukier trzcinowy | 30 | gramów | |
czereśniowy kompot | 700 | mililitrów | |
herbatniki maślane | 300 | gramów | |
masło | 175 | gramów | |
miód | 100 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 50 | mililitrów | |
ser biały tofu | 540 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 40 | gramów | |
sok z cytryny | - | ||
żelatyna spożywcza | 12 | gramów |
Przepis
1.
herbatniki maślane 300 gramów • masło 175 gramów • cukier trzcinowy 30 gramów
Herbatniki na drobno mielimy w kuchennym elektrycznym siekaczu, ewentualnie rozgniatamy je wałkiem do ciasta. Masło roztapiamy i ostudzone dodajemy do herbatników. Dodajemy troszkę cukru. Jeśli herbatniki są dość słodkie cukru dodawać nie musimy, ale cukier zrobi w korpusie po upieczeniu delikatny karmelowy smak.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001214/small/IMG_3564.jpg)
2.
Rękami wyrabiamy ciasto, które będzie się trochę kruszyć. Herbatnikowe ciasto równomiernie rozkładamy na dnie tortowej formy wyłożonej papierem do pieczenia...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001214/small/IMG_3565.jpg)
3.
...i dobrze je ugniatamy. Korpus wkładamy na 15 minut do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001214/small/IMG_3567.jpg)
4.
ser biały tofu 540 gramów • sok z cytryny • miód 100 gramów • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • skrobia kukurydziana 40 gramów
Do miski rozkruszamy tofu, dodajemy sok z cytryny, miód, mleko i skrobię kukurydzianą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001214/small/IMG_3570.jpg)
5.
Na drobno miksujemy blenderem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001214/small/IMG_3571.jpg)
6.
Korpus wyciągamy z lodówki i półpłynną masę wylewamy na ciasto. Równomiernie rozsmarowujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001214/small/IMG_3573.jpg)
7.
Piekarnik rozgrzewamy i na dno wkładamy głęboką blachę napełnioną wodą. Ciasto kładziemy na kratkę nad blachę. W tej wodnej kąpieli deser pieczemy w temperaturze 180°C 40 minut. Po upieczeniu ciasto z piekarnika nie wyciągamy. Piekarnik wyłączamy, uchylamy i zostawiamy w nim ciasto na pół godziny do ostudzenia. Potem go wyciągamy i zostawiamy do zupełnego ostudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001214/small/IMG_3589.jpg)
8.
czereśniowy kompot 700 mililitrów
Sok z kompotu o objętości 250 ml wlewamy do garnuszka. Kilka czereśni z kompotu zostawiamy w całości, resztę wypestkujemy i przepoławiamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001214/small/IMG_3587.jpg)
9.
Czereśnie układamy na cieście.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001214/small/IMG_3594.jpg)
10.
żelatyna spożywcza 12 gramów • cukier kryształ 25 gramów
Do soku z kompotu dodajemy cukier i żelatynę. Gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu żelatyny.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001214/small/IMG_3595.jpg)
11.
Żelatynę nanosimy na czereśnie i zostawiamy do stężenia w lodówce.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001214/small/IMG_3598.jpg)
12.
Deser ozdabiamy całymi czereśniami i listkami stewii albo mięty,...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001214/small/IMG_3611.jpg)
13.
...kroimy i serwujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001214/small/IMG_3634.jpg)
Smacznego!