PRZEPISY

Kawowo-serowe ciasto

Kawowo-serowe ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Deser na sposób "cheesecake" z delikatnym kawowo-czekoladowym nadzieniem.

przepis,fotoprzepis,czekolada do gotowania,serek topiony mazowiecki,Delikatny chudy twaróg,kawa rozpuszczalna,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

Delikatny chudy twaróg

250

225

gramów

kcal

cukier puder

100

388

gramów

kcal

cukier puder

0

??

kcal

cukier waniliowy

0

??

kcal

czekolada do gotowania

170

852

gramów

kcal

herbatniki maślane

300

1470

gramów

kcal

jajka kurze

3

264

sztuki

kcal

kawa rozpuszczalna

3

43

łyżeczki

kcal

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

400

640

mililitrów

kcal

masło

160

1175

gramów

kcal

serek topiony mazowiecki

250

700

gramów

kcal

 

Przepis

1. Korpus

herbatniki maślane 300 gramów  masło 160 gramów

Herbatniki na drobno rozkruszamy wałeczkiem do ciasta, albo siekamy w elektrycznym siekaczu. Masło roztapiamy i zalewamy nim rozkruszone herbatniki. Wyrabiamy ciasto które nie będzie zupełnie zwarte.

Herbatniki na drobno rozkruszamy wałeczkiem do...

2. 

Herbaciane ciasto równomiernie rozkładamy na dno tortowej formy i porządnie je ugniatamy.

Herbaciane ciasto równomiernie rozkładamy na dno...

3. Nadzienie

czekolada do gotowania 170 gramów

Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli i odstawiamy żeby trochę ostygła (nie może zupełnie stężeć ani być zbyt gorąca).

Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli i...

4. 

serek topiony mazowiecki 250 gramów  Delikatny chudy twaróg 250 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 mililitrów  jajka kurze 3 sztuki  cukier puder 100 gramów  kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki

Do głębokiej miski wkładamy serek topiony, twaróg, śmietanę, dodajemy jajka, cukier, kawę i roztopioną czekoladę.

Do głębokiej miski wkładamy serek topiony,...

5. 

Masę ubijamy na pianę.

Masę ubijamy na pianę....

6. 

Czekoladowe nadzienie wylewamy do tortowej formy na korpus z herbatników.

Czekoladowe nadzienie wylewamy do tortowej formy...

7. 

Piekarnik rozgrzewamy i na dno kładziemy głęboką blachę napełnioną wodą. Ciasto kładziemy na kratkę nad blachę. W tej wodnej kąpieli deser pieczemy w temperaturze 160-170°C przez 60 minut.

Piekarnik rozgrzewamy i na dno kładziemy...

8. 

Po upieczeniu ciasto z piekarnika nie wyciągamy. Piekarnik wyłączamy, uchylamy i ciasto zostawiamy w nim 2 godziny żeby się dopiekło a potem wystygło. W tym czasie zupełnie stężeje.

Po upieczeniu ciasto z piekarnika nie wyciągamy....

9. 

cukier waniliowy  cukier puder

Ostudzone ciasto wkładamy na co najmniej cztery godziny do lodówki, potem je delikatnie ozdabiamy cukrem, obkrawamy nożem brzegi formy i formę usuwamy. Możemy podawać.

Ostudzone ciasto wkładamy na co najmniej cztery...

10. Wskazówka na ozdobienie

Wycinamy okrąg z papieru (serwetki) o średnicy tortowej formy, przekładamy go na ćwiartki i wytworzony róg wycinamy na kształt łuku. Wytworzy się otwór w kształcie kółeczka.

Wycinamy okrąg z papieru (serwetki) o średnicy...

11. 

Potem okrąg przełożony na ćwiartki jeszcze raz przekładamy i wycinamy pół owale, po rozłożeniu wytworzy się szablon kwiatu.

Potem okrąg przełożony na ćwiartki jeszcze raz...

12. 

Szablony kładziemy na tort i wytworzone otwory posypujemy waniliowym cukrem (lub cukrem pudrem).

Szablony kładziemy na tort i wytworzone otwory...

13. 

Szablon ostrożnie usuwamy.

Szablon ostrożnie usuwamy....

14. 

Ponownie go na ciasto kładziemy tak, aby otwory wychodziły między już wytworzone płatki. Ponownie do otworu wsypujemy cukier i szablon usuwamy.

Ponownie go na ciasto kładziemy tak, aby otwory...

15. 

Takim sposobem ciasto ozdabiamy ale aż tuż przed podawaniem. Cukier by się nam przy wcześniejszym ozdabianiu na nim roztopił.

Takim sposobem ciasto ozdabiamy ale aż tuż przed...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się