Kawowo-serowe ciasto

Deser na sposób "cheesecake" z delikatnym kawowo-czekoladowym nadzieniem.
przepis,fotoprzepis,czekolada do gotowania,serek topiony mazowiecki,Delikatny chudy twaróg,kawa rozpuszczalna,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
Delikatny chudy twaróg | 250 225 | gramów kcal | |
cukier puder | 100 388 | gramów kcal | |
cukier puder | 0 ?? | kcal | |
cukier waniliowy | 0 ?? | kcal | |
czekolada do gotowania | 170 852 | gramów kcal | |
herbatniki maślane | 300 1470 | gramów kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
kawa rozpuszczalna | 3 43 | łyżeczki kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 400 640 | mililitrów kcal | |
masło | 160 1175 | gramów kcal | |
serek topiony mazowiecki | 250 700 | gramów kcal |
Przepis
1. Korpus
herbatniki maślane 300 gramów • masło 160 gramów
Herbatniki na drobno rozkruszamy wałeczkiem do ciasta, albo siekamy w elektrycznym siekaczu. Masło roztapiamy i zalewamy nim rozkruszone herbatniki. Wyrabiamy ciasto które nie będzie zupełnie zwarte.

2.
Herbaciane ciasto równomiernie rozkładamy na dno tortowej formy i porządnie je ugniatamy.

3. Nadzienie
czekolada do gotowania 170 gramów
Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli i odstawiamy żeby trochę ostygła (nie może zupełnie stężeć ani być zbyt gorąca).

4.
serek topiony mazowiecki 250 gramów • Delikatny chudy twaróg 250 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • cukier puder 100 gramów • kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
Do głębokiej miski wkładamy serek topiony, twaróg, śmietanę, dodajemy jajka, cukier, kawę i roztopioną czekoladę.

5.
Masę ubijamy na pianę.

6.
Czekoladowe nadzienie wylewamy do tortowej formy na korpus z herbatników.

7.
Piekarnik rozgrzewamy i na dno kładziemy głęboką blachę napełnioną wodą. Ciasto kładziemy na kratkę nad blachę. W tej wodnej kąpieli deser pieczemy w temperaturze 160-170°C przez 60 minut.

8.
Po upieczeniu ciasto z piekarnika nie wyciągamy. Piekarnik wyłączamy, uchylamy i ciasto zostawiamy w nim 2 godziny żeby się dopiekło a potem wystygło. W tym czasie zupełnie stężeje.

9.
cukier waniliowy • cukier puder
Ostudzone ciasto wkładamy na co najmniej cztery godziny do lodówki, potem je delikatnie ozdabiamy cukrem, obkrawamy nożem brzegi formy i formę usuwamy. Możemy podawać.

10. Wskazówka na ozdobienie
Wycinamy okrąg z papieru (serwetki) o średnicy tortowej formy, przekładamy go na ćwiartki i wytworzony róg wycinamy na kształt łuku. Wytworzy się otwór w kształcie kółeczka.

11.
Potem okrąg przełożony na ćwiartki jeszcze raz przekładamy i wycinamy pół owale, po rozłożeniu wytworzy się szablon kwiatu.

12.
Szablony kładziemy na tort i wytworzone otwory posypujemy waniliowym cukrem (lub cukrem pudrem).

13.
Szablon ostrożnie usuwamy.

14.
Ponownie go na ciasto kładziemy tak, aby otwory wychodziły między już wytworzone płatki. Ponownie do otworu wsypujemy cukier i szablon usuwamy.

15.
Takim sposobem ciasto ozdabiamy ale aż tuż przed podawaniem. Cukier by się nam przy wcześniejszym ozdabianiu na nim roztopił.

Smacznego!