swiatwemnie.pl

Kawowo-serowe ciasto

     

Deser na sposób "cheesecake" z delikatnym kawowo-czekoladowym nadzieniem.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Korpus

herbatniki maślane 300 g  masło 160 g

Herbatniki na drobno rozkruszamy wałeczkiem do ciasta, albo siekamy w elektrycznym siekaczu. Masło roztapiamy i zalewamy nim rozkruszone herbatniki. Wyrabiamy ciasto które nie będzie zupełnie zwarte.

Korpus

2. 

Herbaciane ciasto równomiernie rozkładamy na dno tortowej formy i porządnie je ugniatamy.

3. Nadzienie

czekolada do gotowania 170 g

Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli i odstawiamy żeby trochę ostygła (nie może zupełnie stężeć ani być zbyt gorąca).

Nadzienie

4. 

serek topiony mazowiecki 250 g  Delikatny chudy twaróg 250 g  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 ml  jajka kurze 3 sztuki  cukier puder 100 g  kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki

Do głębokiej miski wkładamy serek topiony, twaróg, śmietanę, dodajemy jajka, cukier, kawę i roztopioną czekoladę.

5. 

Masę ubijamy na pianę.

6. 

Czekoladowe nadzienie wylewamy do tortowej formy na korpus z herbatników.

7. 

Piekarnik rozgrzewamy i na dno kładziemy głęboką blachę napełnioną wodą. Ciasto kładziemy na kratkę nad blachę. W tej wodnej kąpieli deser pieczemy w temperaturze 160-170°C przez 60 minut.

8. 

Po upieczeniu ciasto z piekarnika nie wyciągamy. Piekarnik wyłączamy, uchylamy i ciasto zostawiamy w nim 2 godziny żeby się dopiekło a potem wystygło. W tym czasie zupełnie stężeje.

9. 

cukier waniliowy  cukier puder

Ostudzone ciasto wkładamy na co najmniej cztery godziny do lodówki, potem je delikatnie ozdabiamy cukrem, obkrawamy nożem brzegi formy i formę usuwamy. Możemy podawać.

10. Wskazówka na ozdobienie

Wycinamy okrąg z papieru (serwetki) o średnicy tortowej formy, przekładamy go na ćwiartki i wytworzony róg wycinamy na kształt łuku. Wytworzy się otwór w kształcie kółeczka.

Wskazówka na ozdobienie

11. 

Potem okrąg przełożony na ćwiartki jeszcze raz przekładamy i wycinamy pół owale, po rozłożeniu wytworzy się szablon kwiatu.

12. 

Szablony kładziemy na tort i wytworzone otwory posypujemy waniliowym cukrem (lub cukrem pudrem).

13. 

Szablon ostrożnie usuwamy.

14. 

Ponownie go na ciasto kładziemy tak, aby otwory wychodziły między już wytworzone płatki. Ponownie do otworu wsypujemy cukier i szablon usuwamy.

15. 

Takim sposobem ciasto ozdabiamy ale aż tuż przed podawaniem. Cukier by się nam przy wcześniejszym ozdabianiu na nim roztopił.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się