Sernik z Nutellą

Na świecie coraz bardziej popularny sernik z dodatkiem czekoladowo orzechowego kremu.
przepis,fotoprzepis,mascarpone,krem czekoladowo-orzechowy,krem czekoladowo-orzechowy,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Pichcił
Ilość porcji
8
Masa porcji
170 g
Energia porcji
648 kcal
Czas przygotowania
1 h. 15 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 1 54 | łyżka kcal | |
cukier kryształ | 70 282 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 1 73 | opakowanie kcal | |
herbatniki maślane | 150 735 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
kakao proszek | 1 31 | łyżka kcal | |
krem czekoladowo-orzechowy | 275 1485 | gramów kcal | |
mascarpone | 250 968 | gramów kcal | |
masło | 90 661 | gramów kcal | |
masło | 1 111 | łyżka kcal | |
miękki twaróg | 250 298 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 100 311 | mililitrów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
herbatniki maślane 150 gramów
Herbatniki miażdżymy w maszynce lub wałkiem do ciasta.


3.
Masę herbatnikową wciskamy do okrągłej formy, również na boki formy.

4. Przygotowanie nadzienia
jajka kurze 2 sztuki • cukier kryształ 70 gramów
Najpierw mieszamy jajka z cukrem.

5.
miękki twaróg 250 gramów • mascarpone 250 gramów • budyń waniliowy w proszku 1 łyżka • cukier waniliowy 1 opakowanie • krem czekoladowo-orzechowy 175 gramów
Dodajemy twaróg, mascarpone i budyń w proszku. Wszystko mieszamy a potem rozdzielamy na dwie części. Do pierwszej dodajemy cukier waniliowy a do drugiej części dodajemy Nutellę.

6.
Na ciasto wylewamy najpierw białą waniliową część twarogowego kremu a potem część z Nutellą. Powierzchnię wygładzamy.

7.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 °C około 40 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.

8. Przygotowanie polewy
krem czekoladowo-orzechowy 100 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów • masło 1 łyżka
Podgrzewamy Nutellę z masłem i ze śmietaną, mieszamy.

9.
W ten sposób przygotowaną polewą polewamy gotowe ciasto.

Smacznego!