Bakłażanowa pasta
Pastę podajemy posmarowaną na chlebie albo bułkach, smakuje na ciepło i na zimno.
przepis,fotoprzepis,czosnek,bakłażan,pomidory,Pasty,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Pasty
Składniki
Składniki
bakłażan | 250 | gramów | |
cebula | 100 | gramów | |
czosnek | 3 | ząbki | |
masło | 10 | gramów | |
oliwa | 20 | mililitrów | |
pomidory | 250 | gramów | |
słodka śmietana do gotowania | 3 | łyżki |
Przepis
1.
cebula 100 gramów • czosnek 3 ząbki • oliwa 20 mililitrów
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy i wkładamy na gorący olej, smażymy.
2.
bakłażan 250 gramów
Bakłażan myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy go do cebuli z czosnkiem, solimy i 10 minut dusimy pod pokrywką.
3.
pomidory 250 gramów
Podczas duszenia bakłażanu zalewamy sobie wrzącą wodą pomidory, obieramy je i kroimy na kostki. Dodajemy je do bakłażanu i często mieszając 5 minut wszystko razem dusimy.
4.
słodka śmietana do gotowania 3 łyżki • masło 10 gramów
Na koniec dodajemy słodką śmietanę i masło. Mieszamy, odstawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
5.
Lekko wystudzoną masę możemy jeszcze delikatnie rozmiksować blenderem.
Smacznego!