swiatwemnie.pl

Bakłażanowa pasta

    

Pastę podajemy posmarowaną na chlebie albo bułkach, smakuje na ciepło i na zimno.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Kategorie:    

 

bakłażan250gramów
cebula100gramów
czosnek3ząbki
masło10gramów
oliwa20mililitrów
pomidory250gramów
słodka śmietana do gotowania3łyżki

1. 

cebula 100 gramów  czosnek 3 ząbki  oliwa 20 mililitrów

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy i wkładamy na gorący olej, smażymy.

2. 

bakłażan 250 gramów

Bakłażan myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy go do cebuli z czosnkiem, solimy i 10 minut dusimy pod pokrywką.

3. 

pomidory 250 gramów

Podczas duszenia bakłażanu zalewamy sobie wrzącą wodą pomidory, obieramy je i kroimy na kostki. Dodajemy je do bakłażanu i często mieszając 5 minut wszystko razem dusimy.

4. 

słodka śmietana do gotowania 3 łyżki  masło 10 gramów

Na koniec dodajemy słodką śmietanę i masło. Mieszamy, odstawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

5. 

Lekko wystudzoną masę możemy jeszcze delikatnie rozmiksować blenderem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się