swiatwemnie.pl

Makaron z porem

     

Doskonały makaron ze smacznym i zdrowym porem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

Czosnek3ząbki
Makaron kolorowy500gramów
Mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
Oliwa5łyżek
Por500gramów
Ser topiony100gramów
Sól1łyżeczka
Słodka śmietana do gotowania100mililitrów
Twardy ser
Woda

1. Przygotowanie pora

por 500 g

Por oczyszczamy, odkrawamy korzeń i część naci. Myjemy go i kroimy na kółeczka.

Przygotowanie pora

2. 

oliwa 5 łyżek  sól 1 łyżeczka  woda

W woku rozgrzewamy olej, dodajmy pora, sól i pod pokrywką 10 minut dusimy często mieszając. Według potrzeby możemy dolać 2 - 3 łyżki wody.

3. 

mleko półtłuste 1,5% 200 ml  słodka śmietana do gotowania 100 ml  ser topiony 100 g

Do uduszonego pora dolewamy mleko, dodajemy śmietanę i ser. Gotujemy aż ser się roztopi.

4. 

czosnek 3 ząbki

Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek.

5. 

makaron kolorowy 500 g  twardy ser

Gotujemy makaron, odcedzamy go i od razu dodajemy do niego sos z pora. Od razu podajemy. Porcie na talerzu możemy według smaku posypać tartym serem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się