PRZEPISY

Makaron z porem

Makaron z porem

Doskonały makaron ze smacznym i zdrowym porem.

przepis,fotoprzepis,por,makaron - Fusilli (spirale),Makarony

Makarony

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

czosnek3ząbki
makaron - Fusilli (spirale)500gramów
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
oliwa5łyżek
por500gramów
ser topiony100gramów
sól1łyżeczka
słodka śmietana do gotowania100mililitrów
twardy ser-
woda-

 

Przepis

1. Przygotowanie pora

por 500 gramów

Por oczyszczamy, odkrawamy korzeń i część naci. Myjemy go i kroimy na kółeczka.

2. 

oliwa 5 łyżek  sól 1 łyżeczka  woda

W woku rozgrzewamy olej, dodajmy pora, sól i pod pokrywką 10 minut dusimy często mieszając. Według potrzeby możemy dolać 2 - 3 łyżki wody.

3. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  słodka śmietana do gotowania 100 mililitrów  ser topiony 100 gramów

Do uduszonego pora dolewamy mleko, dodajemy śmietanę i ser. Gotujemy aż ser się roztopi.

4. 

czosnek 3 ząbki

Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek.

5. 

makaron - Fusilli (spirale) 500 gramów  twardy ser

Gotujemy makaron, odcedzamy go i od razu dodajemy do niego sos z pora. Od razu podajemy. Porcie na talerzu możemy według smaku posypać tartym serem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie