PRZEPISY

Szpinakowy ryż

Szpinakowy ryż

Jeden z wielu przepisów na przygotowanie Palak Chawal, smacznego ryżu ze szpinakiem i orzeszkami. Ryż nadaje się jako dodatek również do nie indyjskich dań.

przepis,fotoprzepis,ryż basmati biały,świeże liście szpinaku,Ryż,Bezglutenowe

Ryż

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

liść laurowy1sztuka
masło1łyżka
orzechy ziemne prażone niesolone50gramów
przyprawa mielona kolendra½łyżeczki
ryż basmati biały250gramów
sól himalajska różowa1łyżeczka
woda600mililitrów
świeże liście szpinaku150gramów

 

Przepis

1. 

ryż basmati biały 250 gramów

Ryż przemywamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy.

2. 

świeże liście szpinaku 150 gramów

Szpinak myjemy, odstawiamy do odcieczenia, listki siekamy albo na drobno targamy.

3. 

masło 1 łyżka  liść laurowy 1 sztuka  przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki

Na maśle krótko smażymy liść laurowy i kolendrę.

4. 

Dodajemy i smażymy ryż.

5. 

Dodajemy szpinak, ...

6. 

woda 600 mililitrów  sól himalajska różowa 1 łyżeczka

... dolewamy wodę i solimy. Przykrywamy pokrywką i powoli gotujemy 15 minut.

7. 

orzechy ziemne prażone niesolone 50 gramów

Dodajemy orzeszki, ponownie przykrywamy i 5 minut gotujemy. Odstawiamy z ognia i mieszamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie