swiatwemnie.pl

Szpinakowy ryż

     

Jeden z wielu przepisów na przygotowanie Palak Chawal, smacznego ryżu ze szpinakiem i orzeszkami. Ryż nadaje się jako dodatek również do nie indyjskich dań.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

ryż basmati biały 250 g

Ryż przemywamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy.

2. 

świeże liście szpinaku 150 g

Szpinak myjemy, odstawiamy do odcieczenia, listki siekamy albo na drobno targamy.

3. 

masło 1 łyżka  liść laurowy 1 sztuka  przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki

Na maśle krótko smażymy liść laurowy i kolendrę.

4. 

Dodajemy i smażymy ryż.

5. 

Dodajemy szpinak, ...

6. 

woda 600 ml  sól himalajska różowa 1 łyżeczka

... dolewamy wodę i solimy. Przykrywamy pokrywką i powoli gotujemy 15 minut.

7. 

orzechy ziemne prażone niesolone 50 g

Dodajemy orzeszki, ponownie przykrywamy i 5 minut gotujemy. Odstawiamy z ognia i mieszamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się