Szpinakowy ryż
Jeden z wielu przepisów na przygotowanie Palak Chawal, smacznego ryżu ze szpinakiem i orzeszkami. Ryż nadaje się jako dodatek również do nie indyjskich dań.
przepis,fotoprzepis,ryż basmati biały,świeże liście szpinaku,Ryż,Bezglutenowe
Ryż
Składniki
Składniki
liść laurowy | 1 | sztuka | |
masło | 1 | łyżka | |
orzechy ziemne prażone niesolone | 50 | gramów | |
przyprawa mielona kolendra | ½ | łyżeczki | |
ryż basmati biały | 250 | gramów | |
sól himalajska różowa | 1 | łyżeczka | |
woda | 600 | mililitrów | |
świeże liście szpinaku | 150 | gramów |
Przepis
1.
ryż basmati biały 250 gramów
Ryż przemywamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy.
2.
świeże liście szpinaku 150 gramów
Szpinak myjemy, odstawiamy do odcieczenia, listki siekamy albo na drobno targamy.
3.
masło 1 łyżka • liść laurowy 1 sztuka • przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki
Na maśle krótko smażymy liść laurowy i kolendrę.
4.
Dodajemy i smażymy ryż.
5.
Dodajemy szpinak, ...
6.
woda 600 mililitrów • sól himalajska różowa 1 łyżeczka
... dolewamy wodę i solimy. Przykrywamy pokrywką i powoli gotujemy 15 minut.
7.
orzechy ziemne prażone niesolone 50 gramów
Dodajemy orzeszki, ponownie przykrywamy i 5 minut gotujemy. Odstawiamy z ognia i mieszamy.
Smacznego!