swiatwemnie.pl

Ziemniaczane puree z groszkiem

     

Smaczny ziemniaczany dodatek z ulubionym groszkiem. Podajemy do wszystkiego, z czym nam ziemniaczane puree smakuje.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

niska

 

 

Groszek
Masło50gramów
Sól1.5łyżeczki
Woda
Woda2łyżki
Ziemniaki800gramów

1. 

ziemniaki 800 g  woda  sól 1.5 łyżeczki

Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wodą około centymetr nad ziemniakami, solimy i gotujemy do miękkości.

2. 

Wodę z ugotowanych ziemniaków odcedzamy do garnuszka. Ziemniaki ubijamy i stopniowo dolewamy do nich odcedzoną z nich wcześniej wodę. Mieszamy na puree.

3. 

masło 50 g

Dodajemy masło i mieszamy.

4. 

groszek  woda 2 łyżki

Groszek z wodą doprowadzamy do wrzenia i 1-2 minutki dusimy pod pokrywką.

5. 

Groszek delikatnie dodajemy do puree i od razu podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się