swiatwemnie.pl

Śląskie ziemniaczane knedliczki

    

Smaczne knedliczki (kluski) podajemy do gotowanych mięs z sosem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

jajka kurze1sztuka
mąka tortowa pszenna T450200gramów
sól2.5łyżeczki
woda4litry
ziemniaki1kilogram

1. 

ziemniaki 1 kilogram

Połowę z przygotowanych ziemniaków gotujemy w mundurkach, ostudzamy i obieramy.

2. 

Drugą połowę obieramy i trzemy na tarce. Gotowane ziemniaki przeciskamy przez kółeczko do jarzyn albo mielimy w młynku do mięsa.

3. 

jajka kurze 1 sztuka  sól ½ łyżeczki  mąka tortowa pszenna T450 200 gramów

Ziemniaki mieszamy, dodajemy jajko, sól, mąkę i wyrabiamy ciasto.

4. 

Z ciasta wytwarzamy większe kuleczki (o średnicy około 4 - 5 cm) i na chwilkę je odstawiamy.

5. 

woda 4 litry  sól 2 łyżeczki

W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z solą i ziemniaczane kluski w niej gotujemy. Po wrzuceniu kuleczek woda przestanie na chwilę wrzeć a gdy ponownie zacznie gotujemy w niej knedliczki 15 minut.

6. 

Ugotowane kluski wyciągamy chochelką z dziurkami i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się