Śląskie ziemniaczane knedliczki

Smaczne knedliczki (kluski) podajemy do gotowanych mięs z sosem.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,Kluski na parze,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Kluski na parze
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
1319 g
Energia porcji
427 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
mąka tortowa pszenna T450 | 200 698 | gramów kcal | |
sól | 2.5 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 4 0 | litry kcal | |
ziemniaki | 1 920 | kilogram kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 1 kilogram
Połowę z przygotowanych ziemniaków gotujemy w mundurkach, ostudzamy i obieramy.

2.
Drugą połowę obieramy i trzemy na tarce. Gotowane ziemniaki przeciskamy przez kółeczko do jarzyn albo mielimy w młynku do mięsa.

3.
jajka kurze 1 sztuka • sól ½ łyżeczki • mąka tortowa pszenna T450 200 gramów
Ziemniaki mieszamy, dodajemy jajko, sól, mąkę i wyrabiamy ciasto.

4.
Z ciasta wytwarzamy większe kuleczki (o średnicy około 4 - 5 cm) i na chwilkę je odstawiamy.

5.
W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z solą i ziemniaczane kluski w niej gotujemy. Po wrzuceniu kuleczek woda przestanie na chwilę wrzeć a gdy ponownie zacznie gotujemy w niej knedliczki 15 minut.

6.
Ugotowane kluski wyciągamy chochelką z dziurkami i podajemy.

Smacznego!