Przekładane ziemniaki

Proste przekładane ziemniaki z niegotowanych wcześniej ziemniaków. Podajemy z ogórkiem kiszonym i sosem tatarskim.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,kiełbasa,słodka śmietana do gotowania,jajka kurze,groszek,Wieprzowina,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 200 88 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
groszek | 250 190 | gramów kcal | |
jajka kurze | 4 352 | sztuki kcal | |
kiełbasa | 300 933 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | ½ 240 | litra kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
sól | 3 0 | łyżeczki kcal | |
słodka śmietana do gotowania | 1 160 | decylitr kcal | |
ziemniaki | 1500 1380 | gramów kcal |
Przepis

2. Cebula
cebula 200 gramów
Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Dla uzyskania ładnych kolorów możemy użyć różnych odmian cebuli.


4. Zalewa
mleko półtłuste 1,5% ½ litra • słodka śmietana do gotowania 1 decylitr • jajka kurze 4 sztuki • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
W mleku mieszamy jajka, śmietanę, sól i pieprz.

5. Przekładamy ziemniaki
olej słonecznikowy • groszek 250 gramów
Dno głębszego naczynia żaroodpornego smarujemy olejem. Ziemniaki rozdzielamy na trzy części. Jedną część równomiernie rozkładamy na dnie naczynia. Dodajemy połowę przygotowanej cebuli, połowę zważonego groszku (według smaku możemy użyć też inne warzywa), rozkładamy połowę pokrojonej kiełbasy.

6.
sól 1 łyżeczka
Rozkładamy drugą część ziemniaków, równomiernie je solimy. Kontynuujemy warstwą drugiej połowy cebuli, groszku i kiełbasy. Kończymy rozłożeniem trzeciej części ziemniaków. Tak przygotowane warstwy przykrywamy pokrywką naczynia, albo folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, gdzie je 20 minut zapiekamy na średnim stopniu temperatury.

7.
Po 20 minutach ziemniaki wyciągamy, zalewamy przygotowaną zalewą i dalej pieczemy przykryte 30 minut. Na koniec odkrywamy i jeszcze 10 minut zapiekamy, żeby się ładnie zarumieniły.

Smacznego!