swiatwemnie.pl

Przekładane ziemniaki

Proste przekładane ziemniaki z niegotowanych wcześniej ziemniaków. Podajemy z ogórkiem kiszonym i sosem tatarskim.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 1 h. 20 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Cebula200gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Groszek250gramów
Jajka kurze4sztuki
Kiełbasa300gramów
Mleko półtłuste 1,5%½litra
Olej słonecznikowyl
Sól3łyżeczki
Słodka śmietana do gotowania1decylitr
Ziemniaki1500gramów

1. Ziemniaki

ziemniaki 1500 g

Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie kółeczka.

Ziemniaki

2. Cebula

cebula 200 g

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Dla uzyskania ładnych kolorów możemy użyć różnych odmian cebuli.

Cebula

3. Kiełbasa

kiełbasa 300 g

Kiełbasę myjemy i kroimy na cienkie kółeczka.

Kiełbasa

4. Zalewa

mleko półtłuste 1,5% ½ litra  słodka śmietana do gotowania 1 dl  jajka kurze 4 sztuki  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

W mleku mieszamy jajka, śmietanę, sól i pieprz.

Zalewa

5. Przekładamy ziemniaki

olej słonecznikowy  groszek 250 g

Dno głębszego naczynia żaroodpornego smarujemy olejem. Ziemniaki rozdzielamy na trzy części. Jedną część równomiernie rozkładamy na dnie naczynia. Dodajemy połowę przygotowanej cebuli, połowę zważonego groszku (według smaku możemy użyć też inne warzywa), rozkładamy połowę pokrojonej kiełbasy.

Przekładamy ziemniaki

6. 

sól 1 łyżeczka

Rozkładamy drugą część ziemniaków, równomiernie je solimy. Kontynuujemy warstwą drugiej połowy cebuli, groszku i kiełbasy. Kończymy rozłożeniem trzeciej części ziemniaków. Tak przygotowane warstwy przykrywamy pokrywką naczynia, albo folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, gdzie je 20 minut zapiekamy na średnim stopniu temperatury.

7. 

Po 20 minutach ziemniaki wyciągamy, zalewamy przygotowaną zalewą i dalej pieczemy przykryte 30 minut. Na koniec odkrywamy i jeszcze 10 minut zapiekamy, żeby się ładnie zarumieniły.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się