PRZEPISY

Przekładane ziemniaki

Przekładane ziemniaki

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Proste przekładane ziemniaki z niegotowanych wcześniej ziemniaków. Podajemy z ogórkiem kiszonym i sosem tatarskim.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,kiełbasa,słodka śmietana do gotowania,jajka kurze,groszek,Wieprzowina,Bezglutenowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cebula

200

88

gramów

kcal

czarny pieprz mielony

½

9

łyżeczki

kcal

groszek

250

190

gramów

kcal

jajka kurze

4

352

sztuki

kcal

kiełbasa

300

933

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

½

240

litra

kcal

olej słonecznikowy

0

??

kcal

sól

3

0

łyżeczki

kcal

słodka śmietana do gotowania

1

160

decylitr

kcal

ziemniaki

1500

1380

gramów

kcal

 

Przepis

1. Ziemniaki

ziemniaki 1500 gramów

Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie kółeczka.

Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie kółeczka....

2. Cebula

cebula 200 gramów

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Dla uzyskania ładnych kolorów możemy użyć różnych odmian cebuli.

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Dla uzyskania...

3. Kiełbasa

kiełbasa 300 gramów

Kiełbasę myjemy i kroimy na cienkie kółeczka.

Kiełbasę myjemy i kroimy na cienkie kółeczka....

4. Zalewa

mleko półtłuste 1,5% ½ litra  słodka śmietana do gotowania 1 decylitr  jajka kurze 4 sztuki  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

W mleku mieszamy jajka, śmietanę, sól i pieprz.

W mleku mieszamy jajka, śmietanę, sól i pieprz....

5. Przekładamy ziemniaki

olej słonecznikowy  groszek 250 gramów

Dno głębszego naczynia żaroodpornego smarujemy olejem. Ziemniaki rozdzielamy na trzy części. Jedną część równomiernie rozkładamy na dnie naczynia. Dodajemy połowę przygotowanej cebuli, połowę zważonego groszku (według smaku możemy użyć też inne warzywa), rozkładamy połowę pokrojonej kiełbasy.

Dno głębszego naczynia żaroodpornego smarujemy...

6. 

sól 1 łyżeczka

Rozkładamy drugą część ziemniaków, równomiernie je solimy. Kontynuujemy warstwą drugiej połowy cebuli, groszku i kiełbasy. Kończymy rozłożeniem trzeciej części ziemniaków. Tak przygotowane warstwy przykrywamy pokrywką naczynia, albo folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, gdzie je 20 minut zapiekamy na średnim stopniu temperatury.

Rozkładamy drugą część ziemniaków,...

7. 

Po 20 minutach ziemniaki wyciągamy, zalewamy przygotowaną zalewą i dalej pieczemy przykryte 30 minut. Na koniec odkrywamy i jeszcze 10 minut zapiekamy, żeby się ładnie zarumieniły.

Po 20 minutach ziemniaki wyciągamy, zalewamy...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się