Porzeczkowy kołacz

Łatwy i szybki przepis na orzeźwiające ciasto z porzeczkami i kruchą pianą na wierzchu. Aby zwiększyć masę jednej porcji i dodać jej wartości odżywczych do ciasta dodany jest twaróg.
przepis,fotoprzepis,porzeczka czerwona,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 101 | sztuk kcal | |
cukier kryształ | 2 121 | łyżki kcal | |
cukier puder | 10 388 | łyżek kcal | |
cukier waniliowy | 1 73 | sztuka kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 14 748 | łyżek kcal | |
olej słonecznikowy | 4 540 | łyżki kcal | |
porzeczka czerwona | 600 198 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 1 ?? | sztuka kcal | |
twaróg granulowany | 500 585 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 6 342 | sztuk kcal |
Przepis
1.
żółtko jajka 6 sztuk • cukier puder 10 łyżek • cukier waniliowy 1 sztuka • olej słonecznikowy 2 łyżki
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem i waniliowym cukrem, aż do uzyskania piany. Stopniowo dodajemy olej.

2.
mąka luksusowa pszenna T550 12 łyżek • twaróg granulowany 500 gramów
Stopniowo dodajemy mąkę i twaróg.


4.
proszek do pieczenia 1 sztuka
Ostrożnie dodajemy połowę piany z białek. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia.

5.
olej słonecznikowy 2 łyżki • mąka luksusowa pszenna T550 2 łyżki
Blachę natłuszczamy i posypujemy mąką.

6.
porzeczka czerwona 600 gramów • cukier kryształ 2 łyżki
Ciasto rozcieramy na blasze. Na cieście równomiernie rozkładamy porzeczki (bez łodyg). Posypujemy cukrem.

7.
Wierzch równomiernie smarujemy resztą piany z białek.

8.
Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Smacznego!