swiatwemnie.pl

Ciasto z czarną porzeczką

     

Fantastyczne ciasto ze wspaniałym smakiem czarnej porzeczki.

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

porzeczka czarna 500 g

Porzeczki oczyszczamy, myjemy i odstawiamy do odcieczenia.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 220 g  proszek do pieczenia 1 opakowanie

Mąkę dobrze mieszamy z proszkiem do pieczenia.

3. 

białko jajka 6 sztuk  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

żółtko jajka 6 sztuk  cukier kryształ 180 g

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

5. 

woda 100 ml  olej słonecznikowy 100 ml

Do żółtek wlewamy wodę, olej i ubijamy.

6. 

Wsypujemy i mieszamy mąkę.

7. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

8. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na blachę (około 42x32 cm) natłuszczoną masłem, posypaną mąką i równomiernie rozsmarowujemy.

9. 

Na ciasto równomiernie rozrzucamy porzeczki.

10. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 200 °C.

11. 

cukier puder

Studzące się ciasto posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się