PRZEPISY

Porzeczkowe ciasto z bezą

Porzeczkowe ciasto z bezą

Przepis na letnie orzeźwiające ciasto z porzeczkami i słodką bezą.

przepis,fotoprzepis,porzeczka czerwona,białko jajka,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
cukier kryształ220gramów
cukier puder120gramów
cukier waniliowy12gramów
masło120gramów
mleko półtłuste 1,5%240mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550400gramów
porzeczka czerwona900gramów
proszek do pieczenia10gramów
skrobia kukurydziana5łyżek
sól1szczypta
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów  cukier puder 120 gramów  żółtko jajka 4 sztuki  masło 120 gramów  cukier waniliowy 12 gramów  mleko półtłuste 1,5% 240 mililitrów  proszek do pieczenia 10 gramów

Żółtka mieszamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i mieszamy do piany. Dodajemy mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszane ciasto rozsmarowujemy na natłuszczoną i posypaną mąką blachę.

2. 

porzeczka czerwona 900 gramów

Obrane, umyte i dobrze odcedzone porzeczki równomiernie układamy na cieście.

3. Przygotowanie bezy

białko jajka 4 sztuki  sól 1 szczypta  cukier kryształ 220 gramów  skrobia kukurydziana 5 łyżek

Z białek, szczypty soli i cukru ubijamy gęstą pianę. Dodajemy skrobię kukurydzianą (maizenę, Złoty kłos) i ostrożnie mieszamy.

4. 

Bezę delikatnie rozcieramy na porzeczkach.

5. 

Pieczemy w temperaturze 180°C około 25 - 30 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie