Fale Dunaju

Ulubiony przepis na wiśniowe ciasto fale Dunaju z kremem i czekoladową polewą.
przepis,fotoprzepis,wiśnie,Ciasta
Ciasta
Pichcił
Ilość porcji
30
Masa porcji
76 g
Energia porcji
199 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 40 142 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 30 121 | gramów kcal | |
cukier puder | 200 776 | gramów kcal | |
jajka kurze | 4 352 | sztuki kcal | |
kakao proszek | 50 153 | gramów kcal | |
masło | 300 2202 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 240 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 300 1068 | gramów kcal | |
polewa czekoladowa | 100 587 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 2 8 | łyżeczki kcal | |
rum | 2 72 | łyżki kcal | |
wiśnie | 500 250 | gramów kcal |
Przepis

2.
jajka kurze 4 sztuki • rum 1 łyżka
Stopniowo dodajemy jajka, ręcznym mikserem ubijamy. Dodajemy rum.

3.
mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Do masłowej mieszanki dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

4.
Podczas mieszania wytworzy się ciasto, z którego połowę wylewamy na natłuszczoną masłem blachę.

5.
kakao proszek 50 gramów • rum 1 łyżka
Do drugiej połówki ciasta dodajemy kakao i ponownie dolewamy rum. Ciasto nakładamy na pierwszą warstwę.

6.
wiśnie 500 gramów
Do ciasta wciskamy rozpołowione wiśnie bez pestek. Pieczemy 30 minut na 180° C.

7. Przygotowanie kremu
budyń waniliowy w proszku 40 gramów • mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • cukier kryształ 30 gramów • masło 100 gramów
Z budyniu w proszku, cukru i mleka gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia, dodajemy masło i powoli rozcieramy na wystudzone ciasto z wiśniami.

8. Polewa
polewa czekoladowa 100 gramów
Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki, na koniec polewamy je czekoladową polewą.

Smacznego!