PRZEPISY

Fale Dunaju

Fale Dunaju

Ulubiony przepis na wiśniowe ciasto fale Dunaju z kremem i czekoladową polewą.

przepis,fotoprzepis,wiśnie,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku40gramów
cukier kryształ30gramów
cukier puder200gramów
jajka kurze4sztuki
kakao proszek50gramów
masło300gramów
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550300gramów
polewa czekoladowa100gramów
proszek do pieczenia2łyżeczki
rum2łyżki
wiśnie500gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

masło 200 gramów  cukier puder 200 gramów

Masło mieszamy z cukrem.

2. 

jajka kurze 4 sztuki  rum 1 łyżka

Stopniowo dodajemy jajka, ręcznym mikserem ubijamy. Dodajemy rum.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Do masłowej mieszanki dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

4. 

masło

Podczas mieszania wytworzy się ciasto, z którego połowę wylewamy na natłuszczoną masłem blachę.

5. 

kakao proszek 50 gramów  rum 1 łyżka

Do drugiej połówki ciasta dodajemy kakao i ponownie dolewamy rum. Ciasto nakładamy na pierwszą warstwę.

6. 

wiśnie 500 gramów

Do ciasta wciskamy rozpołowione wiśnie bez pestek. Pieczemy 30 minut na 180° C.

7. Przygotowanie kremu

budyń waniliowy w proszku 40 gramów  mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  cukier kryształ 30 gramów  masło 100 gramów

Z budyniu w proszku, cukru i mleka gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia, dodajemy masło i powoli rozcieramy na wystudzone ciasto z wiśniami.

8. Polewa

polewa czekoladowa 100 gramów

Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki, na koniec polewamy je czekoladową polewą.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie