PRZEPISY

Fale Dunaju

Fale Dunaju

Ulubiony przepis na wiśniowe ciasto fale Dunaju z kremem i czekoladową polewą.

przepis,fotoprzepis,wiśnie,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku40gramów
cukier kryształ30gramów
cukier puder200gramów
jajka kurze4sztuki
kakao proszek50gramów
masło300gramów
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550300gramów
polewa czekoladowa100gramów
proszek do pieczenia2łyżeczki
rum2łyżki
wiśnie500gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

masło 200 gramów  cukier puder 200 gramów

Masło mieszamy z cukrem.

Masło mieszamy z cukrem....

2. 

jajka kurze 4 sztuki  rum 1 łyżka

Stopniowo dodajemy jajka, ręcznym mikserem ubijamy. Dodajemy rum.

Stopniowo dodajemy jajka, ręcznym mikserem...

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Do masłowej mieszanki dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do masłowej mieszanki dosypujemy mąkę z...

4. 

masło

Podczas mieszania wytworzy się ciasto, z którego połowę wylewamy na natłuszczoną masłem blachę.

Podczas mieszania wytworzy się ciasto, z którego...

5. 

kakao proszek 50 gramów  rum 1 łyżka

Do drugiej połówki ciasta dodajemy kakao i ponownie dolewamy rum. Ciasto nakładamy na pierwszą warstwę.

Do drugiej połówki ciasta dodajemy kakao i...

6. 

wiśnie 500 gramów

Do ciasta wciskamy rozpołowione wiśnie bez pestek. Pieczemy 30 minut na 180° C.

Do ciasta wciskamy rozpołowione wiśnie bez...

7. Przygotowanie kremu

budyń waniliowy w proszku 40 gramów  mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  cukier kryształ 30 gramów  masło 100 gramów

Z budyniu w proszku, cukru i mleka gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia, dodajemy masło i powoli rozcieramy na wystudzone ciasto z wiśniami.

Z budyniu w proszku, cukru i mleka gotujemy gęsty...

8. Polewa

polewa czekoladowa 100 gramów

Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki, na koniec polewamy je czekoladową polewą.

Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki, na...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się