PRZEPISY

Kobiecy kaprys

Tradycyjne ciasto Kobiecy kaprys jest stworzone poprzez wspaniałą kombinację maślanego drożdżowego ciasta, morelowego dżemu i słodkiej bitej śmietany. Ciasto jest proste w przygotowaniu i jest bardzo smaczne.

przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,białko jajka,dżem morelowy,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

36

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

białko jajka8sztuk
cukier kryształ1łyżeczka
cukier puder2020gramów
dżem morelowy300gramów
masło150gramów
mleko tłuste 3,5%60mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7501łyżeczka
mąka chlebowa pszenna T750350gramów
orzechy włoskie60gramów
sól1szczypta
świeże drożdże30gramów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

masło 150 gramów

Masło roztapiamy w garnuszku.

2. 

mleko tłuste 3,5% 60 mililitrów  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka  świeże drożdże 30 gramów

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

3. 

orzechy włoskie 60 gramów

Orzechy na drobno siekamy.

4. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 20 gramów  sól 1 szczypta  mąka chlebowa pszenna T750 350 gramów

Do miski wkładamy wymienione składniki i wlewamy rozczyn i ostudzone masło.

5. 

Wyrabiamy ciasto i przekładamy je na większą blachę (42x38 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

6. 

Ciasto na blasze równomiernie rozwałkowujemy, albo rozciągamy rękami. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

7. 

białko jajka 8 sztuk  cukier puder 2000 gramów

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier.

8. 

dżem morelowy 300 gramów

Podrośnięte ciasto smarujemy dżemem a na wierzch równomiernie rozsmarowujemy pianę z białek.

9. 

Posypujemy orzechami.

10. 

Pieczemy 18 minut-y w temperaturze 180 °C.

11. 

Ostudzone ciasto kroimy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się