Kobiecy kaprys
Tradycyjne ciasto Kobiecy kaprys jest stworzone poprzez wspaniałą kombinację maślanego drożdżowego ciasta, morelowego dżemu i słodkiej bitej śmietany. Ciasto jest proste w przygotowaniu i jest bardzo smaczne.
przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,białko jajka,dżem morelowy,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 8 | sztuk | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier puder | 2020 | gramów | |
dżem morelowy | 300 | gramów | |
masło | 150 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 60 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżeczka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 350 | gramów | |
orzechy włoskie | 60 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
świeże drożdże | 30 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
2.
mleko tłuste 3,5% 60 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżeczka • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka • świeże drożdże 30 gramów
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
4.
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 20 gramów • sól 1 szczypta • mąka chlebowa pszenna T750 350 gramów
Do miski wkładamy wymienione składniki i wlewamy rozczyn i ostudzone masło.
5.
Wyrabiamy ciasto i przekładamy je na większą blachę (42x38 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
6.
Ciasto na blasze równomiernie rozwałkowujemy, albo rozciągamy rękami. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
8.
dżem morelowy 300 gramów
Podrośnięte ciasto smarujemy dżemem a na wierzch równomiernie rozsmarowujemy pianę z białek.
9.
Posypujemy orzechami.
10.
Pieczemy 18 minut-y w temperaturze 180 °C.
11.
Ostudzone ciasto kroimy.
Smacznego!