swiatwemnie.pl

Kobiecy kaprys

    

Tradycyjne ciasto Kobiecy kaprys jest stworzone poprzez wspaniałą kombinację maślanego drożdżowego ciasta, morelowego dżemu i słodkiej bitej śmietany. Ciasto jest proste w przygotowaniu i jest bardzo smaczne.

Pichcił

Ilość porcji

36

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

białko jajka8sztuk
cukier kryształ1łyżeczka
cukier puder2020gramów
dżem morelowy300gramów
masło150gramów
mleko tłuste 3,5%60mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7501łyżeczka
mąka chlebowa pszenna T750350gramów
orzechy włoskie60gramów
sól1szczypta
świeże drożdże30gramów
żółtko jajka4sztuki

1. 

masło 150 gramów

Masło roztapiamy w garnuszku.

2. 

mleko tłuste 3,5% 60 mililitrów  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka  świeże drożdże 30 gramów

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

3. 

orzechy włoskie 60 gramów

Orzechy na drobno siekamy.

4. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 20 gramów  sól 1 szczypta  mąka chlebowa pszenna T750 350 gramów

Do miski wkładamy wymienione składniki i wlewamy rozczyn i ostudzone masło.

5. 

Wyrabiamy ciasto i przekładamy je na większą blachę (42x38 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

6. 

Ciasto na blasze równomiernie rozwałkowujemy, albo rozciągamy rękami. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

7. 

białko jajka 8 sztuk  cukier puder 2000 gramów

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier.

8. 

dżem morelowy 300 gramów

Podrośnięte ciasto smarujemy dżemem a na wierzch równomiernie rozsmarowujemy pianę z białek.

9. 

Posypujemy orzechami.

10. 

Pieczemy 18 minut-y w temperaturze 180 °C.

11. 

Ostudzone ciasto kroimy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się