Słodkie piankowe ciasto

Słodkie ciasto na dni powszednie i świąteczne.
przepis,fotoprzepis,białko jajka,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›Składniki
Składniki
białko jajka | 5 85 | sztuk kcal | |
cukier kryształ | 200 804 | gramów kcal | |
cukier puder | 80 311 | gramów kcal | |
dżem morelowy | 0 ?? | kcal | |
masło | 150 1101 | gramów kcal | |
migdały płatki | 0 ?? | kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 150 96 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 890 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 2 8 | łyżeczki kcal | |
sok z cytryny | 1 4 | łyżka kcal | |
żółtko jajka | 5 285 | sztuk kcal |
Przepis



4.
mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia...

5.
...i mieszamy gładkie, niezbyt gęste ciasto.

6.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C.





11.
Na dżem nanosimy pianę z białek...

12.
...i posypujemy płatkami migdałów. Dopiekamy jeszcze 10 minut w temperaturze 180°C.

13.
Ostudzone ciasto kroimy.

Smacznego!