PRZEPISY

Morelowe ciasteczka

Morelowe ciasteczka

Prosty i szybki przepis na smaczne ciasteczka z francuskiego ciasta z waniliowym budyniem i morelami.

przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,budyń waniliowy w proszku,morele,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku40gramów
ciasto francuskie500gramów
cukier kryształ3łyżki
cukier waniliowy12gramów
jajka kurze1sztuka
mleko półtłuste 1,5%400mililitrów
morele13sztuk

 

Przepis

1. 

ciasto francuskie 500 gramów

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm, kroimy go na kwadraciki wielkości około 5x5cm, które porozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2. 

budyń waniliowy w proszku 40 gramów  mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  cukier waniliowy 12 gramów  cukier kryształ 3 łyżki

Gotujemy gęsty waniliowy budyń.

3. 

jajka kurze 1 sztuka  morele 13 sztuk

Na każdy kwadracik nakładamy na środek łyżkę budyniu tak, żeby nie wypływał poza brzegi ciasta. Na budyń kładziemy połówkę moreli. Wystające brzegi nacieramy roztrzepanym jajkiem.

4. 

Pieczemy w temperaturze 200-220 °C około 15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie