swiatwemnie.pl

Morelowe ciasteczka

    

Prosty i szybki przepis na smaczne ciasteczka z francuskiego ciasta z waniliowym budyniem i morelami.

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:    

 

1. 

ciasto francuskie 500 gramów

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm, kroimy go na kwadraciki wielkości około 5x5cm, które porozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2. 

budyń waniliowy w proszku 40 gramów  mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  cukier waniliowy 12 gramów  cukier kryształ 3 łyżki

Gotujemy gęsty waniliowy budyń.

3. 

jajka kurze 1 sztuka  morele 13 sztuk

Na każdy kwadracik nakładamy na środek łyżkę budyniu tak, żeby nie wypływał poza brzegi ciasta. Na budyń kładziemy połówkę moreli. Wystające brzegi nacieramy roztrzepanym jajkiem.

4. 

Pieczemy w temperaturze 200-220 °C około 15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się