Morelowe ciasteczka

Prosty i szybki przepis na smaczne ciasteczka z francuskiego ciasta z waniliowym budyniem i morelami.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,budyń waniliowy w proszku,morele,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 40 142 | gramów kcal | |
ciasto francuskie | 500 2000 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 3 181 | łyżki kcal | |
cukier waniliowy | 12 44 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 400 192 | mililitrów kcal | |
morele | 13 ?? | sztuk kcal |
Przepis
1.
ciasto francuskie 500 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm, kroimy go na kwadraciki wielkości około 5x5cm, które porozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2.
budyń waniliowy w proszku 40 gramów • mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • cukier waniliowy 12 gramów • cukier kryształ 3 łyżki
Gotujemy gęsty waniliowy budyń.

3.
jajka kurze 1 sztuka • morele 13 sztuk
Na każdy kwadracik nakładamy na środek łyżkę budyniu tak, żeby nie wypływał poza brzegi ciasta. Na budyń kładziemy połówkę moreli. Wystające brzegi nacieramy roztrzepanym jajkiem.

4.
Pieczemy w temperaturze 200-220 °C około 15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Smacznego!