PRZEPISY

Truskawkowe sypane ciasto

Truskawkowe sypane ciasto

Orzeźwiające soczyste sypane ciasto z twarogiem i truskawkami.

przepis,fotoprzepis,miękki twaróg 20% tłuszczu,truskawki,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ2łyżki
cukier puder160gramów
jajka kurze4sztuki
masło70gramów
mielone orzechy włoskie70gramów
miękki twaróg 20% tłuszczu750gramów
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mąka tortowa pszenna T450400gramów
proszek do pieczenia8gramów
rodzynki70gramów
truskawki500gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie sypkiej mieszanki

mąka tortowa pszenna T450 400 gramów  cukier puder 160 gramów  proszek do pieczenia 8 gramów

W misce mieszamy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dwie trzecie tej sypkiej mieszanki równomiernie rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Przygotowanie mokrej mieszanki

jajka kurze 4 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  miękki twaróg 20% tłuszczu 750 gramów  cukier kryształ 2 łyżki  rodzynki 70 gramów

Mokrą mieszankę przygotowujemy poprzez zmieszanie jajek z twarogiem, mlekiem i cukrem. Do mieszanki dodajemy rodzynki.

3. 

Mokrą mieszankę ostrożnie wlewamy na blachę ze sypką mieszanką.

4. 

truskawki 500 gramów  mielone orzechy włoskie 70 gramów

Wierzch pokrywamy kawałkami truskawek i posypujemy posiekanymi orzechami.

5. 

masło 70 gramów

Na koniec całe ciasto ostrożnie posypujemy resztą sypkiej mieszanki. Na wierzchu ciasta rozmieszczamy kawałki masła.

6. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut. Ciasto w blasze odstawiamy do wystudzenia i kroimy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie