swiatwemnie.pl

Truskawkowe sypane ciasto

     

Orzeźwiające soczyste sypane ciasto z twarogiem i truskawkami.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. Przygotowanie sypkiej mieszanki

mąka tortowa pszenna T450 400 g  cukier puder 160 g  proszek do pieczenia 8 g

W misce mieszamy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dwie trzecie tej sypkiej mieszanki równomiernie rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotowanie sypkiej mieszanki

2. Przygotowanie mokrej mieszanki

jajka kurze 4 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 500 ml  miękki twaróg 20% tłuszczu 750 g  cukier kryształ 2 łyżki  rodzynki 70 g

Mokrą mieszankę przygotowujemy poprzez zmieszanie jajek z twarogiem, mlekiem i cukrem. Do mieszanki dodajemy rodzynki.

Przygotowanie mokrej mieszanki

3. 

Mokrą mieszankę ostrożnie wlewamy na blachę ze sypką mieszanką.

4. 

truskawki 500 g  mielone orzechy włoskie 70 g

Wierzch pokrywamy kawałkami truskawek i posypujemy posiekanymi orzechami.

5. 

masło 70 g

Na koniec całe ciasto ostrożnie posypujemy resztą sypkiej mieszanki. Na wierzchu ciasta rozmieszczamy kawałki masła.

6. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut. Ciasto w blasze odstawiamy do wystudzenia i kroimy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się