Pomarańczowe ciasto z orzechami w karmelu
Kremowe ciasto z delikatną bitą śmietaną pełnej chrupiącego orzechowego grylażu z pewnością wam zasmakuje.
przepis,fotoprzepis,sok pomarańczowy,orzechy włoskie,orzechy włoskie,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe,Sezonowe przepisy
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 8 | sztuk | |
budyń waniliowy w proszku | 100 | gramów | |
cukier kryształ | 350 | gramów | |
cukier puder | 100 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
masło | 0 | ||
masło | 200 | gramów | |
miód | 75 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
orzechy włoskie | 250 | gramów | |
proszek do pieczenia | 8 | gramów | |
sok pomarańczowy | 500 | mililitrów | |
woda | 200 | mililitrów | |
śmietan-fix | 24 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 750 | mililitrów | |
żółtko jajka | 8 | sztuk |
Przepis
2.
orzechy włoskie 100 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • proszek do pieczenia 8 gramów
Orzechy mielimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
4.
Do ubitych żółtek dodajemy orzechy i stopniowo po częściach, na przemian, dodajemy mąkę ...
5.
... i pianę z białek.
6.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy na blachę (40x30 cm) natłuszczoną masłem i posypaną mąką.
7.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.
9.
cukier kryształ 150 gramów • masło 200 gramów
Sok wlewamy do garnka, dodajemy cukier i masło. Doprowadzamy do wrzenia.
10.
jajka kurze 4 sztuki • woda 200 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 100 gramów
W misce ubijamy jajka z wodą i mieszamy w nich budyń w proszku.
11.
Wlewamy do soku i gotujemy do zgęstnienia.
12.
Gorący krem smarujemy na spodzie i ugładzamy. Odstawiamy do wystudzenia.
13. Chrupiący orzechowy grylaż
cukier kryształ 200 gramów • miód 75 gramów • orzechy włoskie 150 gramów
Cukier karmelizujemy i dodajemy miód. Orzechy siekamy na grubo w kuchennym siekaczu.
14.
Dodajemy orzechy.
16.
Stężony twardy grylaż odklejamy od folii i na desce siekamy na kawałki.
17.
śmietana do ubijania (30-33%) 750 mililitrów • śmietan-fix 24 gramów
Śmietanę do ubijania ubijamy z żelatyną i nakładamy na pomarańczowy krem. Posypujemy grylażem, kroimy na większe (około 10x10cm) kostki i podajemy.
Smacznego!