Pomarańczowe ciasto z orzechami w karmelu
![Pomarańczowe ciasto z orzechami w karmelu](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001321/img_pl_4x3/pomaranczowe-ciasto-z-orzechami-w-karmelu_00180.jpg)
Kremowe ciasto z delikatną bitą śmietaną pełnej chrupiącego orzechowego grylażu z pewnością wam zasmakuje.
przepis,fotoprzepis,sok pomarańczowy,orzechy włoskie,orzechy włoskie,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 8 | sztuk | |
budyń waniliowy w proszku | 100 | gramów | |
cukier kryształ | 350 | gramów | |
cukier puder | 100 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
masło | 0 | ||
masło | 200 | gramów | |
miód | 75 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
orzechy włoskie | 250 | gramów | |
proszek do pieczenia | 8 | gramów | |
sok pomarańczowy | 500 | mililitrów | |
woda | 200 | mililitrów | |
śmietan-fix | 24 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 750 | mililitrów | |
żółtko jajka | 8 | sztuk |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001321/small/IMG_8245.jpg)
2.
orzechy włoskie 100 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • proszek do pieczenia 8 gramów
Orzechy mielimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001321/small/IMG_8247.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001321/small/IMG_8253.jpg)
4.
Do ubitych żółtek dodajemy orzechy i stopniowo po częściach, na przemian, dodajemy mąkę ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001321/small/IMG_8250.jpg)
5.
... i pianę z białek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001321/small/IMG_8255.jpg)
6.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy na blachę (40x30 cm) natłuszczoną masłem i posypaną mąką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001321/small/IMG_8259.jpg)
7.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001321/small/IMG_8270.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001321/small/IMG_8262.jpg)
9.
cukier kryształ 150 gramów • masło 200 gramów
Sok wlewamy do garnka, dodajemy cukier i masło. Doprowadzamy do wrzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001321/small/IMG_8263.jpg)
10.
jajka kurze 4 sztuki • woda 200 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 100 gramów
W misce ubijamy jajka z wodą i mieszamy w nich budyń w proszku.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001321/small/IMG_8267.jpg)
11.
Wlewamy do soku i gotujemy do zgęstnienia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001321/small/IMG_8274.jpg)
12.
Gorący krem smarujemy na spodzie i ugładzamy. Odstawiamy do wystudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001321/small/IMG_8338.jpg)
13. Chrupiący orzechowy grylaż
cukier kryształ 200 gramów • miód 75 gramów • orzechy włoskie 150 gramów
Cukier karmelizujemy i dodajemy miód. Orzechy siekamy na grubo w kuchennym siekaczu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001321/small/IMG_8289.jpg)
14.
Dodajemy orzechy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001321/small/IMG_8293.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001321/small/IMG_8295.jpg)
16.
Stężony twardy grylaż odklejamy od folii i na desce siekamy na kawałki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001321/small/IMG_8297.jpg)
17.
śmietana do ubijania (30-33%) 750 mililitrów • śmietan-fix 24 gramów
Śmietanę do ubijania ubijamy z żelatyną i nakładamy na pomarańczowy krem. Posypujemy grylażem, kroimy na większe (około 10x10cm) kostki i podajemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001321/small/IMG_8341.jpg)
Smacznego!