Pomarańczowe ciasto z orzechami w karmelu

Kremowe ciasto z delikatną bitą śmietaną pełnej chrupiącego orzechowego grylażu z pewnością wam zasmakuje.
przepis,fotoprzepis,sok pomarańczowy,orzechy włoskie,orzechy włoskie,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 8 135 | sztuk kcal | |
budyń waniliowy w proszku | 100 355 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 350 1407 | gramów kcal | |
cukier puder | 100 388 | gramów kcal | |
jajka kurze | 4 352 | sztuki kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
masło | 200 1468 | gramów kcal | |
miód | 75 246 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 356 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
orzechy włoskie | 250 1685 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 8 6 | gramów kcal | |
sok pomarańczowy | 500 225 | mililitrów kcal | |
woda | 200 0 | mililitrów kcal | |
śmietan-fix | 24 84 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 750 2333 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 8 456 | sztuk kcal |
Przepis

2.
orzechy włoskie 100 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • proszek do pieczenia 8 gramów
Orzechy mielimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.


4.
Do ubitych żółtek dodajemy orzechy i stopniowo po częściach, na przemian, dodajemy mąkę ...

5.
... i pianę z białek.

6.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy na blachę (40x30 cm) natłuszczoną masłem i posypaną mąką.

7.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.


9.
cukier kryształ 150 gramów • masło 200 gramów
Sok wlewamy do garnka, dodajemy cukier i masło. Doprowadzamy do wrzenia.

10.
jajka kurze 4 sztuki • woda 200 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 100 gramów
W misce ubijamy jajka z wodą i mieszamy w nich budyń w proszku.

11.
Wlewamy do soku i gotujemy do zgęstnienia.

12.
Gorący krem smarujemy na spodzie i ugładzamy. Odstawiamy do wystudzenia.

13. Chrupiący orzechowy grylaż
cukier kryształ 200 gramów • miód 75 gramów • orzechy włoskie 150 gramów
Cukier karmelizujemy i dodajemy miód. Orzechy siekamy na grubo w kuchennym siekaczu.

14.
Dodajemy orzechy.


16.
Stężony twardy grylaż odklejamy od folii i na desce siekamy na kawałki.

17.
śmietana do ubijania (30-33%) 750 mililitrów • śmietan-fix 24 gramów
Śmietanę do ubijania ubijamy z żelatyną i nakładamy na pomarańczowy krem. Posypujemy grylażem, kroimy na większe (około 10x10cm) kostki i podajemy.

Smacznego!