PRZEPISY

Pomarańczowe ciasto z orzechami w karmelu

Pomarańczowe ciasto z orzechami w karmelu

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Kremowe ciasto z delikatną bitą śmietaną pełnej chrupiącego orzechowego grylażu z pewnością wam zasmakuje.

przepis,fotoprzepis,sok pomarańczowy,orzechy włoskie,orzechy włoskie,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

białko jajka

8

135

sztuk

kcal

budyń waniliowy w proszku

100

355

gramów

kcal

cukier kryształ

350

1407

gramów

kcal

cukier puder

100

388

gramów

kcal

jajka kurze

4

352

sztuki

kcal

masło

0

??

kcal

masło

200

1468

gramów

kcal

miód

75

246

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

100

356

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

orzechy włoskie

250

1685

gramów

kcal

proszek do pieczenia

8

6

gramów

kcal

sok pomarańczowy

500

225

mililitrów

kcal

woda

200

0

mililitrów

kcal

śmietan-fix

24

84

gramów

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

750

2333

mililitrów

kcal

żółtko jajka

8

456

sztuk

kcal

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 8 sztuk  cukier puder 100 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

Żółtka i cukier ubijamy na pianę....

2. 

orzechy włoskie 100 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  proszek do pieczenia 8 gramów

Orzechy mielimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Orzechy mielimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do...

3. 

białko jajka 8 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

4. 

Do ubitych żółtek dodajemy orzechy i stopniowo po częściach, na przemian, dodajemy mąkę ...

Do ubitych żółtek dodajemy orzechy i stopniowo...

5. 

... i pianę z białek.

... i pianę z białek....

6. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na blachę (40x30 cm) natłuszczoną masłem i posypaną mąką.

Ciasto wylewamy na blachę (40x30 cm)...

7. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C....

8. Pomarańczowy krem

sok pomarańczowy 500 mililitrów

Wyciskamy sok z pomarańcz.

Wyciskamy sok z pomarańcz....

9. 

cukier kryształ 150 gramów  masło 200 gramów

Sok wlewamy do garnka, dodajemy cukier i masło. Doprowadzamy do wrzenia.

Sok wlewamy do garnka, dodajemy cukier i masło....

10. 

jajka kurze 4 sztuki  woda 200 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 100 gramów

W misce ubijamy jajka z wodą i mieszamy w nich budyń w proszku.

W misce ubijamy jajka z wodą i mieszamy w nich...

11. 

Wlewamy do soku i gotujemy do zgęstnienia.

Wlewamy do soku i gotujemy do zgęstnienia....

12. 

Gorący krem smarujemy na spodzie i ugładzamy. Odstawiamy do wystudzenia.

Gorący krem smarujemy na spodzie i ugładzamy....

13. Chrupiący orzechowy grylaż

cukier kryształ 200 gramów  miód 75 gramów  orzechy włoskie 150 gramów

Cukier karmelizujemy i dodajemy miód. Orzechy siekamy na grubo w kuchennym siekaczu.

Cukier karmelizujemy i dodajemy miód. Orzechy...

14. 

Dodajemy orzechy.

Dodajemy orzechy....

15. 

masło

Gorącą masę wylewamy na folię aluminiową posmarowaną masłem i odstawiamy do wystudzenia.

Gorącą masę wylewamy na folię aluminiową...

16. 

Stężony twardy grylaż odklejamy od folii i na desce siekamy na kawałki.

Stężony twardy grylaż odklejamy od folii i na...

17. 

śmietana do ubijania (30-33%) 750 mililitrów  śmietan-fix 24 gramów

Śmietanę do ubijania ubijamy z żelatyną i nakładamy na pomarańczowy krem. Posypujemy grylażem, kroimy na większe (około 10x10cm) kostki i podajemy.

Śmietanę do ubijania ubijamy z żelatyną i...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się