PRZEPISY

Pomarańczowe ciasto z orzechami w karmelu

Pomarańczowe ciasto z orzechami w karmelu

Kremowe ciasto z delikatną bitą śmietaną pełnej chrupiącego orzechowego grylażu z pewnością wam zasmakuje.

przepis,fotoprzepis,sok pomarańczowy,orzechy włoskie,orzechy włoskie,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka8sztuk
budyń waniliowy w proszku100gramów
cukier kryształ350gramów
cukier puder100gramów
jajka kurze4sztuki
masło0
masło200gramów
miód75gramów
mąka luksusowa pszenna T550100gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
orzechy włoskie250gramów
proszek do pieczenia8gramów
sok pomarańczowy500mililitrów
woda200mililitrów
śmietan-fix24gramów
śmietana do ubijania (30-33%)750mililitrów
żółtko jajka8sztuk

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 8 sztuk  cukier puder 100 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

2. 

orzechy włoskie 100 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  proszek do pieczenia 8 gramów

Orzechy mielimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

3. 

białko jajka 8 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

Do ubitych żółtek dodajemy orzechy i stopniowo po częściach, na przemian, dodajemy mąkę ...

5. 

... i pianę z białek.

6. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na blachę (40x30 cm) natłuszczoną masłem i posypaną mąką.

7. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

8. Pomarańczowy krem

sok pomarańczowy 500 mililitrów

Wyciskamy sok z pomarańcz.

9. 

cukier kryształ 150 gramów  masło 200 gramów

Sok wlewamy do garnka, dodajemy cukier i masło. Doprowadzamy do wrzenia.

10. 

jajka kurze 4 sztuki  woda 200 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 100 gramów

W misce ubijamy jajka z wodą i mieszamy w nich budyń w proszku.

11. 

Wlewamy do soku i gotujemy do zgęstnienia.

12. 

Gorący krem smarujemy na spodzie i ugładzamy. Odstawiamy do wystudzenia.

13. Chrupiący orzechowy grylaż

cukier kryształ 200 gramów  miód 75 gramów  orzechy włoskie 150 gramów

Cukier karmelizujemy i dodajemy miód. Orzechy siekamy na grubo w kuchennym siekaczu.

14. 

Dodajemy orzechy.

15. 

masło

Gorącą masę wylewamy na folię aluminiową posmarowaną masłem i odstawiamy do wystudzenia.

16. 

Stężony twardy grylaż odklejamy od folii i na desce siekamy na kawałki.

17. 

śmietana do ubijania (30-33%) 750 mililitrów  śmietan-fix 24 gramów

Śmietanę do ubijania ubijamy z żelatyną i nakładamy na pomarańczowy krem. Posypujemy grylażem, kroimy na większe (około 10x10cm) kostki i podajemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie