swiatwemnie.pl

Adriatyckie ciasto

    

Ulubione ciasto z orzechami. Słodki kremowy deser z czasów dawno minionych, który po tylu latach nam się nie znudził.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

 

1. 

żółtko jajka 3 sztuki  cukier puder 60 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów  kakao proszek 20 gramów  soda oczyszczona ½ łyżeczki

Mąkę mieszamy z kakaem i sodą oczyszczoną (albo z proszkiem do pieczenia).

3. 

białko jajka 4 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

Do ubitych żółtek stopniowo i na przemian dodajemy przygotowaną mąkę ...

5. 

... i pianę z białek.

6. 

olej słonecznikowy 30 mililitrów

Na koniec dodajemy olej.

7. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na mniejszą blachę (18x27cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką.

8. 

Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.

9. 

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  cukier waniliowy 1 opakowanie  skrobia kukurydziana 25 gramów  żółtko jajka 1 sztuka

Z mleka, waniliowego cukru i skrobi kukurydzianej gotujemy gęsty budyń. Do ugotowanego dodajemy żółtko i zagotowujemy. Często mieszając ostudzamy w zimnej wodnej kąpieli do temperatury pokojowej.

10. 

orzechy laskowe 100 gramów

Orzeszki siekamy w kuchennym elektrycznym siekaczu i na sucho smażymy na patelni.

11. 

Orzeszki wysypujemy z patelni i odstawiamy do ostudzenia. Część orzeszków (20g) odkładamy na bok na końcowe ozdabianie.

12. 

masło 140 gramów  cukier puder 100 gramów

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

13. 

Dodajemy budyń ...

14. 

... i dodajemy orzechy.

15. 

Krem nakładamy na korpus i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

16. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

17. 

Bitą śmietanę wyrównujemy.

18. 

Brzegi ciasta delikatnie odkrawamy. Deser posypujemy orzeszkami i kroimy na większe, albo mniejsze kwadraty, albo prostokąty.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się