Cynamonowe ciasto
Placek z biszkoptowego ciasta z cynamonowym kremem.
przepis,fotoprzepis,cukier cynamonowy,Delikatny chudy twaróg,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
Delikatny chudy twaróg | 200 | gramów | |
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier cynamonowy | 20 | gramów | |
cukier kryształ | 130 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | 8 | gramów | |
kakao proszek | 4 | łyżki | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 80 | gramów | |
rum | 3 | łyżki | |
skrobia kukurydziana | 1 | łyżka | |
woda | 4 | łyżki | |
śmietan-fix | 10 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
żółtko jajka 4 sztuki • cukier kryształ 100 gramów • cukier waniliowy 8 gramów • woda 4 łyżki
Żółtka mieszamy z wodą, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów • kakao proszek 4 łyżki • skrobia kukurydziana 1 łyżka
W misce mieszamy mąkę z kakaem i skrobią. Mieszankę mieszając dodajemy do kremu z żółtek.
3.
białko jajka 4 sztuki
Z białek ubijamy gęstą pianę, którą dodajemy do ciasta. Wszystko razem mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4.
Spód pieczemy na 180° C 10 minut. Upieczone ciasto ostrożnie przewracamy na ściereczkę posypaną cukrem.
5.
cukier cynamonowy 20 gramów • cukier kryształ 30 gramów • rum 3 łyżki • Delikatny chudy twaróg 200 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • śmietan-fix 10 gramów
Krem przygotowujemy poprzez zmieszanie cukru cynamonowego z cukrem kryształem, rumem, twarogiem i ubitą bitą śmietaną. Do śmietany na ubijanie podczas ubijania dodajemy śmietanę fix.
6.
Krem nakładamy na spód a ten potem przez pół na siebie nakładamy.
Smacznego!