Ciasto pomarańczowe
Świeży deser, który przyniesie wam trochę ciepła, do duszy i brzuszka :) podczas chłodnej jesiennej niedzieli.
przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,sok pomarańczowy,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
budyń waniliowy w proszku | 50 | gramów | |
cukier kryształ | 105 | gramów | |
cukier puder | 50 | gramów | |
galaretka tortowa czerwona | 10 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 50 | gramów | |
orzechy włoskie | 50 | gramów | |
pomarańcz | 2 | sztuki | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
sok pomarańczowy | 250 | mililitrów | |
woda | 350 | mililitrów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
4.
Do ubitych żółtek dodajemy orzechy.
5.
mąka luksusowa pszenna T550 50 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Po częściach, na przemian, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Ciasto wylewamy na blachę (30x20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
6.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.
7.
sok pomarańczowy 250 mililitrów • cukier kryształ 75 gramów • masło 100 gramów
Wyciskamy sok z pomarańcz. Sok wlewamy do garnka, dodajemy cukier i masło. Doprowadzamy do wrzenia.
8.
jajka kurze 2 sztuki • woda 100 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 50 gramów
W misce ubijamy jajka z wodą i dodajemy do nich budyń w proszku.
9.
Wlewamy do soku i gotujemy aż zgęstnieje.
10.
pomarańcz 2 sztuki
Gorący krem nakładamy na spód i wygładzamy. Na budyń układamy cienkie plasterki nakrojonych i obranych pomarańczy. Odstawiamy do wystudzenia.
11.
galaretka tortowa czerwona 10 gramów • woda 250 mililitrów • cukier kryształ 30 gramów
Żelatynę deserową rozpuszczamy w wodzie z cukrem i gotujemy według przepisu. Nakładamy na wystudzone ciasto, odstawiamy do stężenia i ciasto kroimy na kawałki.
Smacznego!