PRZEPISY

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Świeży deser, który przyniesie wam trochę ciepła, do duszy i brzuszka :) podczas chłodnej jesiennej niedzieli.

przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,sok pomarańczowy,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
budyń waniliowy w proszku50gramów
cukier kryształ105gramów
cukier puder50gramów
galaretka tortowa czerwona10gramów
jajka kurze2sztuki
masło100gramów
mąka luksusowa pszenna T55050gramów
orzechy włoskie50gramów
pomarańcz2sztuki
proszek do pieczenia1łyżeczka
sok pomarańczowy250mililitrów
woda350mililitrów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 50 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

Żółtka i cukier ubijamy na pianę....

2. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

3. 

orzechy włoskie 50 gramów

Orzechy mielimy.

Orzechy mielimy....

4. 

Do ubitych żółtek dodajemy orzechy.

Do ubitych żółtek dodajemy orzechy....

5. 

mąka luksusowa pszenna T550 50 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Po częściach, na przemian, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Ciasto wylewamy na blachę (30x20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Po częściach, na przemian, dodajemy mąkę...

6. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C....

7. 

sok pomarańczowy 250 mililitrów  cukier kryształ 75 gramów  masło 100 gramów

Wyciskamy sok z pomarańcz. Sok wlewamy do garnka, dodajemy cukier i masło. Doprowadzamy do wrzenia.

Wyciskamy sok z pomarańcz. Sok wlewamy do garnka,...

8. 

jajka kurze 2 sztuki  woda 100 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 50 gramów

W misce ubijamy jajka z wodą i dodajemy do nich budyń w proszku.

W misce ubijamy jajka z wodą i dodajemy do nich...

9. 

Wlewamy do soku i gotujemy aż zgęstnieje.

Wlewamy do soku i gotujemy aż zgęstnieje....

10. 

pomarańcz 2 sztuki

Gorący krem nakładamy na spód i wygładzamy. Na budyń układamy cienkie plasterki nakrojonych i obranych pomarańczy. Odstawiamy do wystudzenia.

Gorący krem nakładamy na spód i wygładzamy. Na...

11. 

galaretka tortowa czerwona 10 gramów  woda 250 mililitrów  cukier kryształ 30 gramów

Żelatynę deserową rozpuszczamy w wodzie z cukrem i gotujemy według przepisu. Nakładamy na wystudzone ciasto, odstawiamy do stężenia i ciasto kroimy na kawałki.

Żelatynę deserową rozpuszczamy w wodzie z...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się