swiatwemnie.pl

Pikantna zapiekana dynia

    

Delikatnie pikantna, lekko słodkawa, smacznie słona... niech was ta kombinacja smaków nie zniechęca, jest warta spróbowania. Podajemy ciepłe jako dodatek albo samodzielne danie.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 

czosnek10gramów
dynia do pieczenia600gramów
jajka kurze2sztuki
masło50gramów
mąka chlebowa pszenna T75020gramów
papryka czerwona mielona ostra½łyżeczki
sól½łyżeczki
twardy ser100gramów
śmietana (10-12% tłuszczu)200mililitrów

1. 

dynia do pieczenia 600 gramów

Dynię obieramy i usuwamy nasionka. Kroimy na kawałki, (wymieniona waga, jest wagą nakrojonych kawałków).

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów  papryka czerwona mielona ostra ½ łyżeczki

Kawałki dyni wkładamy do miski, posypujemy mąką i papryką. Mieszamy.

3. 

masło 50 gramów

Dynie wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy roztopionym masłem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220°C i 10 minut zapiekamy. Temperaturę piekarnika zmniejszamy i dynię wyciągamy.

4. 

twardy ser 100 gramów  śmietana (10-12% tłuszczu) 200 mililitrów  jajka kurze 2 sztuki  sól ½ łyżeczki  czosnek 10 gramów

Trzemy na grubo ser i podpieczoną dynię posypujemy. W misce mieszamy śmietanę, jajka, sól, oczyszczony i przeciśnięty czosnek i zalewamy zawartość naczynia.

5. 

Pieczemy 30 minut na 180°C, potem przykrywamy folią aluminiową i 10-15 minut dopiekamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się