Pikantna zapiekana dynia

Delikatnie pikantna, lekko słodkawa, smacznie słona... niech was ta kombinacja smaków nie zniechęca, jest warta spróbowania. Podajemy ciepłe jako dodatek albo samodzielne danie.
przepis,fotoprzepis,dynia do pieczenia,papryka czerwona mielona ostra,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
275 g
Energia porcji
363 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
czosnek | 10 11 | gramów kcal | |
dynia do pieczenia | 600 180 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 20 70 | gramów kcal | |
papryka czerwona mielona ostra | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
twardy ser | 100 380 | gramów kcal | |
śmietana (10-12% tłuszczu) | 200 260 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
dynia do pieczenia 600 gramów
Dynię obieramy i usuwamy nasionka. Kroimy na kawałki, (wymieniona waga, jest wagą nakrojonych kawałków).

2.
mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów • papryka czerwona mielona ostra ½ łyżeczki
Kawałki dyni wkładamy do miski, posypujemy mąką i papryką. Mieszamy.

3.
masło 50 gramów
Dynie wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy roztopionym masłem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220°C i 10 minut zapiekamy. Temperaturę piekarnika zmniejszamy i dynię wyciągamy.

4.
twardy ser 100 gramów • śmietana (10-12% tłuszczu) 200 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki • sól ½ łyżeczki • czosnek 10 gramów
Trzemy na grubo ser i podpieczoną dynię posypujemy. W misce mieszamy śmietanę, jajka, sól, oczyszczony i przeciśnięty czosnek i zalewamy zawartość naczynia.

5.
Pieczemy 30 minut na 180°C, potem przykrywamy folią aluminiową i 10-15 minut dopiekamy.

Smacznego!