swiatwemnie.pl

Pikantna zapiekana dynia

Pikantna zapiekana dynia

    

Delikatnie pikantna, lekko słodkawa, smacznie słona... niech was ta kombinacja smaków nie zniechęca, jest warta spróbowania. Podajemy ciepłe jako dodatek albo samodzielne danie.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

dynia do pieczenia 600 gramów

Dynię obieramy i usuwamy nasionka. Kroimy na kawałki, (wymieniona waga, jest wagą nakrojonych kawałków).

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów  papryka czerwona mielona ostra ½ łyżeczki

Kawałki dyni wkładamy do miski, posypujemy mąką i papryką. Mieszamy.

3. 

masło 50 gramów

Dynie wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy roztopionym masłem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220°C i 10 minut zapiekamy. Temperaturę piekarnika zmniejszamy i dynię wyciągamy.

4. 

twardy ser 100 gramów  śmietana (10-12% tłuszczu) 200 mililitrów  jajka kurze 2 sztuki  sól ½ łyżeczki  czosnek 10 gramów

Trzemy na grubo ser i podpieczoną dynię posypujemy. W misce mieszamy śmietanę, jajka, sól, oczyszczony i przeciśnięty czosnek i zalewamy zawartość naczynia.

5. 

Pieczemy 30 minut na 180°C, potem przykrywamy folią aluminiową i 10-15 minut dopiekamy.

Smacznego!

czosnek10gramów
dynia do pieczenia600gramów
jajka kurze2sztuki
masło50gramów
mąka chlebowa pszenna T75020gramów
papryka czerwona mielona ostra½łyżeczki
sól½łyżeczki
twardy ser100gramów
śmietana (10-12% tłuszczu)200mililitrów

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się