PRZEPISY

Pijane makowe kostki

Pijane makowe kostki

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

" Dobre"...mniam, mniam..."dobre"...mniam..." no rzeczywiście dobre"...(z pamiętnika łasucha)

przepis,fotoprzepis,mak mielony,rum,rum,Ciasta kremowe,

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

białko jajka

2

34

sztuki

kcal

budyń karmelowy - proszek

30

107

gramów

kcal

cukier kryształ

80

322

gramów

kcal

cukier puder

200

776

gramów

kcal

czekolada 85%

0

??

kcal

kakao proszek

1

16

łyżeczka

kcal

mak mielony

125

677

gramów

kcal

masło

250

1835

gramów

kcal

masło

0

??

kcal

mleko półtłuste 1,5%

400

192

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

mąka tortowa pszenna T450

125

437

gramów

kcal

rum

110

263

mililitrów

kcal

soda oczyszczona

1

0

łyżeczka

kcal

woda

160

0

mililitrów

kcal

żółtko jajka

2

114

sztuki

kcal

 

Przepis

1. Korpus

masło 125 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  cukier puder 100 gramów  mak mielony 125 gramów  kakao proszek 1 łyżeczka  mąka tortowa pszenna T450 125 gramów  soda oczyszczona 1 łyżeczka  mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów

Mieszamy razem masło, żółtka i cukier. Dodajemy mielony mak, kakao i mąkę z sodą oczyszczoną. Dodajemy mleko i wszystko dobrze mieszamy.

Mieszamy razem masło, żółtka i cukier....

2. 

białko jajka 2 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę i delikatnie dodajemy ją do ciasta.

Z białek ubijamy gęstą pianę i delikatnie...

3. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Niewielką brytfannę (30x40 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Następnie równomiernie wypełniamy ją ciastem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-190°C przez 20 minut.

Niewielką brytfannę (30x40 cm) smarujemy masłem...

4. Krem

cukier kryształ 50 gramów

W garnku upalamy z cukru karmel.

W garnku upalamy z cukru karmel....

5. 

woda 100 mililitrów

Dodajemy wodę i mieszamy dopóki karmel się nie rozpuści.

Dodajemy wodę i mieszamy dopóki karmel się nie...

6. 

mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów  budyń karmelowy - proszek 30 gramów

W mleku mieszamy budyń w proszku, dodajemy go do karmelowej wody i gotujemy gęsty budyń, który następnie odstawiamy, aby wystygł.

W mleku mieszamy budyń w proszku, dodajemy go do...

7. 

masło 125 gramów  cukier puder 100 gramów

Masło mieszamy z cukrem.

Masło mieszamy z cukrem....

8. 

rum 50 mililitrów

Do masła dodajemy budyń oraz rum i za pomocą miotełki dokładnie mieszamy, aby powstał gładki krem.

Do masła dodajemy budyń oraz rum i za pomocą...

9. Syrop

cukier kryształ 30 gramów  woda 60 mililitrów  rum 60 mililitrów

Z cukru i wody gotujemy syrop. Odstawiamy go z ognia i dodajemy rum.

Z cukru i wody gotujemy syrop. Odstawiamy go z...

10. 

Dokładnie nawilżamy korpus syropem. Możemy go równomiernie rozlać po korpusie, lepiej go jednak nanosić przy pomocy kuchennego pędzla.

Dokładnie nawilżamy korpus syropem. Możemy go...

11. 

Korpus smarujemy kremem.

Korpus smarujemy kremem....

12. Zdobienie

czekolada 85%

Roztapiamy czekoladę i skrapiamy nią powierzchnię kremu. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, aby ciasto stężało.

Roztapiamy czekoladę i skrapiamy nią...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się