swiatwemnie.pl

Pijane makowe kostki

" Dobre"...mniam, mniam..."dobre"...mniam..." no rzeczywiście dobre"...(z pamiętnika łasucha)

 

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Korpus

masło 125 g  żółtko jajka 2 sztuki  cukier puder 100 g  mak mielony 125 g  kakao proszek 1 łyżeczka  mąka tortowa pszenna T450 125 g  soda oczyszczona 1 łyżeczka  mleko półtłuste 1,5% 250 ml

Mieszamy razem masło, żółtka i cukier. Dodajemy mielony mak, kakao i mąkę z sodą oczyszczoną. Dodajemy mleko i wszystko dobrze mieszamy.

Korpus

2. 

białko jajka 2 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę i delikatnie dodajemy ją do ciasta.

3. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Niewielką brytfannę (30x40 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Następnie równomiernie wypełniamy ją ciastem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-190°C przez 20 minut.

4. Krem

cukier kryształ 50 g

W garnku upalamy z cukru karmel.

Krem

5. 

woda 100 ml

Dodajemy wodę i mieszamy dopóki karmel się nie rozpuści.

6. 

mleko półtłuste 1,5% 150 ml  budyń karmelowy - proszek 30 g

W mleku mieszamy budyń w proszku, dodajemy go do karmelowej wody i gotujemy gęsty budyń, który następnie odstawiamy, aby wystygł.

7. 

masło 125 g  cukier puder 100 g

Masło mieszamy z cukrem.

8. 

rum 50 ml

Do masła dodajemy budyń oraz rum i za pomocą miotełki dokładnie mieszamy, aby powstał gładki krem.

9. Syrop

cukier kryształ 30 g  woda 60 ml  rum 60 ml

Z cukru i wody gotujemy syrop. Odstawiamy go z ognia i dodajemy rum.

Syrop

10. 

Dokładnie nawilżamy korpus syropem. Możemy go równomiernie rozlać po korpusie, lepiej go jednak nanosić przy pomocy kuchennego pędzla.

11. 

Korpus smarujemy kremem.

12. Zdobienie

czekolada 85%

Roztapiamy czekoladę i skrapiamy nią powierzchnię kremu. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, aby ciasto stężało.

Zdobienie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się