PRZEPISY

Pijane makowe kostki

Pijane makowe kostki

" Dobre"...mniam, mniam..."dobre"...mniam..." no rzeczywiście dobre"...(z pamiętnika łasucha)

przepis,fotoprzepis,mak mielony,rum,rum,Ciasta kremowe,

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka2sztuki
budyń karmelowy - proszek30gramów
cukier kryształ80gramów
cukier puder200gramów
czekolada 85%-
kakao proszek1łyżeczka
mak mielony125gramów
masło250gramów
masło-
mleko półtłuste 1,5%400mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550-
mąka tortowa pszenna T450125gramów
rum110mililitrów
soda oczyszczona1łyżeczka
woda160mililitrów
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. Korpus

masło 125 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  cukier puder 100 gramów  mak mielony 125 gramów  kakao proszek 1 łyżeczka  mąka tortowa pszenna T450 125 gramów  soda oczyszczona 1 łyżeczka  mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów

Mieszamy razem masło, żółtka i cukier. Dodajemy mielony mak, kakao i mąkę z sodą oczyszczoną. Dodajemy mleko i wszystko dobrze mieszamy.

2. 

białko jajka 2 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę i delikatnie dodajemy ją do ciasta.

3. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Niewielką brytfannę (30x40 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Następnie równomiernie wypełniamy ją ciastem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-190°C przez 20 minut.

4. Krem

cukier kryształ 50 gramów

W garnku upalamy z cukru karmel.

5. 

woda 100 mililitrów

Dodajemy wodę i mieszamy dopóki karmel się nie rozpuści.

6. 

mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów  budyń karmelowy - proszek 30 gramów

W mleku mieszamy budyń w proszku, dodajemy go do karmelowej wody i gotujemy gęsty budyń, który następnie odstawiamy, aby wystygł.

7. 

masło 125 gramów  cukier puder 100 gramów

Masło mieszamy z cukrem.

8. 

rum 50 mililitrów

Do masła dodajemy budyń oraz rum i za pomocą miotełki dokładnie mieszamy, aby powstał gładki krem.

9. Syrop

cukier kryształ 30 gramów  woda 60 mililitrów  rum 60 mililitrów

Z cukru i wody gotujemy syrop. Odstawiamy go z ognia i dodajemy rum.

10. 

Dokładnie nawilżamy korpus syropem. Możemy go równomiernie rozlać po korpusie, lepiej go jednak nanosić przy pomocy kuchennego pędzla.

11. 

Korpus smarujemy kremem.

12. Zdobienie

czekolada 85%

Roztapiamy czekoladę i skrapiamy nią powierzchnię kremu. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, aby ciasto stężało.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie