Makowy cheesecake z mascarpone
Fantastyczny, delikatny deser z herbatników i ulubionego mascarpone. Dla jeszcze lepszego smaku polecamy ozdobić owocami w galaretce.
przepis,fotoprzepis,mascarpone,mak mielony,ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
budyń waniliowy w proszku | 2 | łyżki | |
galaretka tortowa czerwona | 20 | gramów | |
herbatniki maślane | 360 | gramów | |
mak mielony | 150 | gramów | |
mascarpone | 750 | gramów | |
masło | 210 | gramów | |
miód | 5 | łyżek | |
ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców) | 300 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
herbatniki maślane 360 gramów • masło 210 gramów
W mikserze rozkruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem.
2.
Wsypujemy do tortowej formy i równomiernie ugniatamy dno i boki. W piekarniku pieczemy 15 minut na 170 °C.
3.
mascarpone 750 gramów • miód 5 łyżek
Podczas pieczenia przygotowujemy sobie krem poprzez wymieszanie mascarpone z miodem.
4.
żółtko jajka 4 sztuki • budyń waniliowy w proszku 2 łyżki
Do kremu dodajemy żółtka i budyń. Mikserem mieszamy.
7.
Krem wylewamy na upieczony korpus i rozsmarowujemy go. Pieczmy 50 minut na 150°C.
8.
galaretka tortowa czerwona 20 gramów • ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców) 300 gramów
Świeże owoce przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i odstawiamy by dobrze odciekły. Jeśli użyjemy mrożonych, odstawiamy je by porządnie się rozmroziły, również by zbyteczny sok z nich odciekł. Czerwoną tortową galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Owoce równomiernie rozdzielamy na upieczone, ostudzone ciasto i zalewamy galaretką. Wkładamy do lodówki by stężało.
Smacznego!