PRZEPISY

Makowy cheesecake z mascarpone

Makowy cheesecake z mascarpone

Fantastyczny, delikatny deser z herbatników i ulubionego mascarpone. Dla jeszcze lepszego smaku polecamy ozdobić owocami w galaretce.

przepis,fotoprzepis,mascarpone,mak mielony,ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
budyń waniliowy w proszku2łyżki
galaretka tortowa czerwona20gramów
herbatniki maślane360gramów
mak mielony150gramów
mascarpone750gramów
masło210gramów
miód5łyżek
ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców)300gramów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

herbatniki maślane 360 gramów  masło 210 gramów

W mikserze rozkruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem.

2. 

Wsypujemy do tortowej formy i równomiernie ugniatamy dno i boki. W piekarniku pieczemy 15 minut na 170 °C.

3. 

mascarpone 750 gramów  miód 5 łyżek

Podczas pieczenia przygotowujemy sobie krem poprzez wymieszanie mascarpone z miodem.

4. 

żółtko jajka 4 sztuki  budyń waniliowy w proszku 2 łyżki

Do kremu dodajemy żółtka i budyń. Mikserem mieszamy.

5. 

mak mielony 150 gramów

Dodajemy mak.

6. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy pianę, którą po łyżce delikatnie dodajemy do kremu.

7. 

Krem wylewamy na upieczony korpus i rozsmarowujemy go. Pieczmy 50 minut na 150°C.

8. 

galaretka tortowa czerwona 20 gramów  ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców) 300 gramów

Świeże owoce przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i odstawiamy by dobrze odciekły. Jeśli użyjemy mrożonych, odstawiamy je by porządnie się rozmroziły, również by zbyteczny sok z nich odciekł. Czerwoną tortową galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Owoce równomiernie rozdzielamy na upieczone, ostudzone ciasto i zalewamy galaretką. Wkładamy do lodówki by stężało.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się