swiatwemnie.pl

Makowy cheesecake z mascarpone

     

Fantastyczny, delikatny deser z herbatników i ulubionego mascarpone. Dla jeszcze lepszego smaku polecamy ozdobić owocami w galaretce.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

herbatniki maślane 360 g  masło 210 g

W mikserze rozkruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem.

2. 

Wsypujemy do tortowej formy i równomiernie ugniatamy dno i boki. W piekarniku pieczemy 15 minut na 170 °C.

3. 

mascarpone 750 g  miód 5 łyżek

Podczas pieczenia przygotowujemy sobie krem poprzez wymieszanie mascarpone z miodem.

4. 

żółtko jajka 4 sztuki  budyń waniliowy w proszku 2 łyżki

Do kremu dodajemy żółtka i budyń. Mikserem mieszamy.

5. 

mak mielony 150 g

Dodajemy mak.

6. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy pianę, którą po łyżce delikatnie dodajemy do kremu.

7. 

Krem wylewamy na upieczony korpus i rozsmarowujemy go. Pieczmy 50 minut na 150°C.

8. 

galaretka tortowa czerwona 20 g  ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców) 300 g

Świeże owoce przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i odstawiamy by dobrze odciekły. Jeśli użyjemy mrożonych, odstawiamy je by porządnie się rozmroziły, również by zbyteczny sok z nich odciekł. Czerwoną tortową galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Owoce równomiernie rozdzielamy na upieczone, ostudzone ciasto i zalewamy galaretką. Wkładamy do lodówki by stężało.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się