Makowy cheesecake z mascarpone

Fantastyczny, delikatny deser z herbatników i ulubionego mascarpone. Dla jeszcze lepszego smaku polecamy ozdobić owocami w galaretce.
przepis,fotoprzepis,mascarpone,mak mielony,ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Pichcił
Ilość porcji
12
Masa porcji
175 g
Energia porcji
655 kcal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
białko jajka | 4 68 | sztuki kcal | |
budyń waniliowy w proszku | 2 107 | łyżki kcal | |
galaretka tortowa czerwona | 20 70 | gramów kcal | |
herbatniki maślane | 360 1765 | gramów kcal | |
mak mielony | 150 812 | gramów kcal | |
mascarpone | 750 2903 | gramów kcal | |
masło | 210 1542 | gramów kcal | |
miód | 5 246 | łyżek kcal | |
ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców) | 300 120 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 4 228 | sztuki kcal |
Przepis
1.
herbatniki maślane 360 gramów • masło 210 gramów
W mikserze rozkruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem.

2.
Wsypujemy do tortowej formy i równomiernie ugniatamy dno i boki. W piekarniku pieczemy 15 minut na 170 °C.

3.
mascarpone 750 gramów • miód 5 łyżek
Podczas pieczenia przygotowujemy sobie krem poprzez wymieszanie mascarpone z miodem.

4.
żółtko jajka 4 sztuki • budyń waniliowy w proszku 2 łyżki
Do kremu dodajemy żółtka i budyń. Mikserem mieszamy.



7.
Krem wylewamy na upieczony korpus i rozsmarowujemy go. Pieczmy 50 minut na 150°C.

8.
galaretka tortowa czerwona 20 gramów • ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców) 300 gramów
Świeże owoce przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i odstawiamy by dobrze odciekły. Jeśli użyjemy mrożonych, odstawiamy je by porządnie się rozmroziły, również by zbyteczny sok z nich odciekł. Czerwoną tortową galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Owoce równomiernie rozdzielamy na upieczone, ostudzone ciasto i zalewamy galaretką. Wkładamy do lodówki by stężało.

Smacznego!