PRZEPISY

Makowy cheesecake z mascarpone

Makowy cheesecake z mascarpone

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Fantastyczny, delikatny deser z herbatników i ulubionego mascarpone. Dla jeszcze lepszego smaku polecamy ozdobić owocami w galaretce.

przepis,fotoprzepis,mascarpone,mak mielony,ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

12

Masa porcji

175 g

Energia porcji

655 kcal

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

białko jajka

4

68

sztuki

kcal

budyń waniliowy w proszku

2

107

łyżki

kcal

galaretka tortowa czerwona

20

70

gramów

kcal

herbatniki maślane

360

1765

gramów

kcal

mak mielony

150

812

gramów

kcal

mascarpone

750

2903

gramów

kcal

masło

210

1542

gramów

kcal

miód

5

246

łyżek

kcal

ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców)

300

120

gramów

kcal

żółtko jajka

4

228

sztuki

kcal

 

Przepis

1. 

herbatniki maślane 360 gramów  masło 210 gramów

W mikserze rozkruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem.

W mikserze rozkruszone herbatniki mieszamy z...

2. 

Wsypujemy do tortowej formy i równomiernie ugniatamy dno i boki. W piekarniku pieczemy 15 minut na 170 °C.

Wsypujemy do tortowej formy i równomiernie...

3. 

mascarpone 750 gramów  miód 5 łyżek

Podczas pieczenia przygotowujemy sobie krem poprzez wymieszanie mascarpone z miodem.

Podczas pieczenia przygotowujemy sobie krem...

4. 

żółtko jajka 4 sztuki  budyń waniliowy w proszku 2 łyżki

Do kremu dodajemy żółtka i budyń. Mikserem mieszamy.

Do kremu dodajemy żółtka i budyń. Mikserem...

5. 

mak mielony 150 gramów

Dodajemy mak.

Dodajemy mak....

6. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy pianę, którą po łyżce delikatnie dodajemy do kremu.

Z białek ubijamy pianę, którą po łyżce...

7. 

Krem wylewamy na upieczony korpus i rozsmarowujemy go. Pieczmy 50 minut na 150°C.

Krem wylewamy na upieczony korpus i rozsmarowujemy...

8. 

galaretka tortowa czerwona 20 gramów  ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców) 300 gramów

Świeże owoce przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i odstawiamy by dobrze odciekły. Jeśli użyjemy mrożonych, odstawiamy je by porządnie się rozmroziły, również by zbyteczny sok z nich odciekł. Czerwoną tortową galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Owoce równomiernie rozdzielamy na upieczone, ostudzone ciasto i zalewamy galaretką. Wkładamy do lodówki by stężało.

Świeże owoce przepłukujemy na sitku pod...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się