Makowe kremowe ciasto
Słodki deser na niedzielne popołudnie.
przepis,fotoprzepis,mak mielony,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier puder | 160 | gramów | |
cukier waniliowy | 1 | opakowanie | |
mak mielony | 80 | gramów | |
masło | - | ||
masło | 150 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 400 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
orzechy włoskie | 50 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
woda | 2 | łyżki | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
3.
mak mielony 80 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • woda 2 łyżki
... mak i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy łyżkę wody.
4.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Gęste ciasto rozsmarowujemy na blasze (20x30 cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
5.
Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 190 °C.
6.
mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów • cukier waniliowy 1 opakowanie
W mleku mieszamy mąkę z cukrem i gotujemy krem.
8.
masło 150 gramów • cukier puder 80 gramów
Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.
9.
Do masła dodajemy krem i ubijamy na gładko, krem wkładamy na 1/2-1 godziny do lodówki.
10.
Upieczone ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę. Na jedno ciasto smarujemy połowę kremu i przykrywamy drugim ciastem.
11.
orzechy włoskie 50 gramów
Drugą połowę kremu nanosimy na wierzch i boki ciasta. Posypujemy siekanymi, na sucho smażonymi orzechami.
12.
Ciasto odstawiamy na 24 godziny do stężenia w lodówce i aż po tym czasie kroimy.
Smacznego!