PRZEPISY

Makowe kremowe ciasto

Makowe kremowe ciasto

Słodki deser na niedzielne popołudnie.

przepis,fotoprzepis,mak mielony,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
cukier puder160gramów
cukier waniliowy1opakowanie
mak mielony80gramów
masło-
masło150gramów
mleko półtłuste 1,5%400mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750100gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
orzechy włoskie50gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
woda2łyżki
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

cukier puder 80 gramów

Do białek dodajemy cukier, ...

3. 

mak mielony 80 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  woda 2 łyżki

... mak i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy łyżkę wody.

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Gęste ciasto rozsmarowujemy na blasze (20x30 cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką.

5. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 190 °C.

6. 

mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów  cukier waniliowy 1 opakowanie

W mleku mieszamy mąkę z cukrem i gotujemy krem.

7. 

żółtko jajka 4 sztuki

Dodajemy żółtka. Odstawiamy do ostudzenia.

8. 

masło 150 gramów  cukier puder 80 gramów

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

9. 

Do masła dodajemy krem i ubijamy na gładko, krem wkładamy na 1/2-1 godziny do lodówki.

10. 

Upieczone ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę. Na jedno ciasto smarujemy połowę kremu i przykrywamy drugim ciastem.

11. 

orzechy włoskie 50 gramów

Drugą połowę kremu nanosimy na wierzch i boki ciasta. Posypujemy siekanymi, na sucho smażonymi orzechami.

12. 

Ciasto odstawiamy na 24 godziny do stężenia w lodówce i aż po tym czasie kroimy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie