PRZEPISY

Makowe kremowe ciasto

Makowe kremowe ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Słodki deser na niedzielne popołudnie.

przepis,fotoprzepis,mak mielony,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
cukier puder160gramów
cukier waniliowy1opakowanie
mak mielony80gramów
masło-
masło150gramów
mleko półtłuste 1,5%400mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750100gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
orzechy włoskie50gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
woda2łyżki
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

2. 

cukier puder 80 gramów

Do białek dodajemy cukier, ...

Do białek dodajemy cukier, ......

3. 

mak mielony 80 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  woda 2 łyżki

... mak i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy łyżkę wody.

... mak i mąkę z proszkiem do pieczenia....

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Gęste ciasto rozsmarowujemy na blasze (20x30 cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką.

Gęste ciasto rozsmarowujemy na blasze (20x30 cm)...

5. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 190 °C.

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 190 °C....

6. 

mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów  cukier waniliowy 1 opakowanie

W mleku mieszamy mąkę z cukrem i gotujemy krem.

W mleku mieszamy mąkę z cukrem i gotujemy krem....

7. 

żółtko jajka 4 sztuki

Dodajemy żółtka. Odstawiamy do ostudzenia.

Dodajemy żółtka. Odstawiamy do ostudzenia....

8. 

masło 150 gramów  cukier puder 80 gramów

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy...

9. 

Do masła dodajemy krem i ubijamy na gładko, krem wkładamy na 1/2-1 godziny do lodówki.

Do masła dodajemy krem i ubijamy na gładko, krem...

10. 

Upieczone ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę. Na jedno ciasto smarujemy połowę kremu i przykrywamy drugim ciastem.

Upieczone ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę....

11. 

orzechy włoskie 50 gramów

Drugą połowę kremu nanosimy na wierzch i boki ciasta. Posypujemy siekanymi, na sucho smażonymi orzechami.

Drugą połowę kremu nanosimy na wierzch i boki...

12. 

Ciasto odstawiamy na 24 godziny do stężenia w lodówce i aż po tym czasie kroimy.

Ciasto odstawiamy na 24 godziny do stężenia w...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się