swiatwemnie.pl

Makowe kremowe ciasto

Słodki deser na niedzielne popołudnie.

 

Ilość porcji: 8

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

cukier puder 80 g

Do białek dodajemy cukier, ...

3. 

mak mielony 80 g  mąka chlebowa pszenna T750 60 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  woda 1 łyżka

... mak i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy łyżkę wody.

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Gęste ciasto rozsmarowujemy na blasze (20x30 cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką.

5. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

6. 

mleko półtłuste 1,5% 400 ml  mąka chlebowa pszenna T750 40 g  cukier waniliowy 1 opakowanie

W mleku mieszamy mąkę z cukrem i gotujemy krem.

7. 

żółtko jajka 4 sztuki

Dodajemy żółtka. Odstawiamy do ostudzenia.

8. 

masło 150 g  cukier puder 80 g

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

9. 

Do masła dodajemy krem i ubijamy na gładko, krem wkładamy na 1/2-1 godziny do lodówki.

10. 

Upieczone ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę. Na jedno ciasto smarujemy połowę kremu i przykrywamy drugim ciastem.

11. 

orzechy włoskie 50 g

Drugą połowę kremu nanosimy na wierzch i boki ciasta. Posypujemy siekanymi, na sucho smażonymi orzechami.

12. 

Ciasto odstawiamy na 24 godziny do stężenia w lodówce i aż po tym czasie kroimy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się