PRZEPISY

Dyniowe kostki

Dyniowe kostki

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Kremowe dyniowe ciasto.

przepis,fotoprzepis,dynia do pieczenia,twaróg mielony,Ciasta kremowe,Halloween,

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

białko jajka

3

51

sztuki

kcal

cukier cynamonowy

2

114

łyżki

kcal

cukier puder

160

621

gramów

kcal

dynia do pieczenia

2.5

750

kilograma

kcal

kakao proszek

1

31

łyżka

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

125

445

gramów

kcal

olej słonecznikowy

80

720

mililitrów

kcal

orzechy włoskie

0

??

kcal

polewa czekoladowa

200

1174

gramów

kcal

powidło porzeczkowe

160

304

gramów

kcal

proszek do pieczenia

½

2

łyżeczki

kcal

przyprawa do piernika

½

8

łyżeczki

kcal

soda oczyszczona

½

0

łyżeczki

kcal

twaróg mielony

250

298

gramów

kcal

woda

160

0

mililitrów

kcal

żelatyna spożywcza

12

43

gramów

kcal

żółtko jajka

3

171

sztuki

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie dyniowego puree

dynia do pieczenia 2.5 kilograma

Dynię myjemy, przekrawamy na połowę, usuwamy nasionka i wkładamy na około 1,5 godziny (według wielkości) piec do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po upieczeniu odstawiamy ją do wystudzenia.

Dynię myjemy, przekrawamy na połowę, usuwamy...

2. 

Wystudzoną dynię obieramy i wkładamy do miski.

Wystudzoną dynię obieramy i wkładamy do miski....

3. 

Blenderem ją miksujemy i wkładamy do lodówki.

Blenderem ją miksujemy i wkładamy do lodówki....

4. Piernikowy korpus nr.1

żółtko jajka 3 sztuki  cukier puder 80 gramów  kakao proszek 1 łyżka  przyprawa do piernika ½ łyżeczki

Żółtka mieszamy z cukrem, kakaem i przyprawą.

Żółtka mieszamy z cukrem, kakaem i przyprawą....

5. 

olej słonecznikowy 80 mililitrów  woda 50 mililitrów

Dodajmy najpierw olej a potem wodę.

Dodajmy najpierw olej a potem wodę....

6. 

mąka luksusowa pszenna T550 125 gramów  proszek do pieczenia ½ łyżeczki  soda oczyszczona ½ łyżeczki

Po częściach dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Po częściach dodajemy mąkę z proszkiem do...

7. 

białko jajka 3 sztuki

Na koniec dodajemy gęstą pianę z białek.

Na koniec dodajemy gęstą pianę z białek....

8. 

Ciasto wylewamy na blachę (42X32cm) z włożoną teflonową podkładką (albo wyłożoną papierem do pieczenia). Delikatnie je równomiernie rozsmarowujemy, nie aż całkowicie po brzegi ( na rozmiar około 38x28 cm). Korpus pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 minut.

Ciasto wylewamy na blachę (42X32cm) z włożoną...

9. Piernikowy korpus nr.2

Pieczemy tak samo jak korpus nr.1

Pieczemy tak samo jak korpus nr.1...

10. Dyniowy krem

cukier puder 80 gramów

Z dyniowego puree odkładamy sobie 600 g i dodajemy do niego cukier (resztę puree możemy użyć na inne ciasto, albo je sobie zamrażamy do ewentualnego użycia).

Z dyniowego puree odkładamy sobie 600 g i...

11. 

żelatyna spożywcza 12 gramów  woda 50 mililitrów

Żelatynę rozpuszczamy i podgrzewamy w wodzie (nie może wrzeć). Odbieramy łyżką puree i dodajemy je do żelatyny. Następnie zawartość garnka wlewamy do puree i mieszamy.

Żelatynę rozpuszczamy i podgrzewamy w wodzie...

12. 

twaróg mielony 250 gramów

Dodajemy twaróg i krem mieszamy.

Dodajemy twaróg i krem mieszamy....

13. 

Około cztery łyżki kremu wkładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki.

Około cztery łyżki kremu wkładamy do rękawa...

14. Nadziewanie korpusów

powidło porzeczkowe 80 gramów  woda 30 mililitrów

Pierwszy korpus wkładamy na blachę i usuwamy z niego podkładkę (papier). Korpus smarujemy dżemem porzeczkowym, który wymieszaliśmy na rzadko z wodą.

Pierwszy korpus wkładamy na blachę i usuwamy z...

15. 

Warstwujemy dyniowy krem.

Warstwujemy dyniowy krem....

16. 

Na krem kładziemy drugi korpus tak aby nam papier albo podkładka do pieczenia została na wierzchu. Podkładkę (papier) usuwamy.

Na krem kładziemy drugi korpus tak aby nam papier...

17. 

Brzegi ciasta odkrawamy ostrym nożem.

Brzegi ciasta odkrawamy ostrym nożem....

18. 

powidło porzeczkowe 80 gramów  woda 30 mililitrów  polewa czekoladowa 200 gramów

Wierzch drugiego korpusu ponownie smarujemy rzadkim porzeczkowym dżemem. Podczas gdy dżem nam trochę wsiąka rozpuszczamy sobie czekoladową polewę.

Wierzch drugiego korpusu ponownie smarujemy...

19. 

Polewę nanosimy na ciasto i rozsmarowujemy. Gdy polewa jest już trochę stężała nakreślamy sobie na niej pojedyncze kawałki (kostki).

Polewę nanosimy na ciasto i rozsmarowujemy. Gdy...

20. 

cukier cynamonowy 2 łyżki

Po zupełnym stężeniu polewy, kremem który sobie odłożyliśmy, ciasto ozdabiamy. Posypujemy je cukrem cynamonowym ...

Po zupełnym stężeniu polewy, kremem który...

21. 

orzechy włoskie

... a na kremie układamy połówki orzechów włoskich.

... a na kremie układamy połówki orzechów...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się