Dyniowe kostki
Kremowe dyniowe ciasto.
przepis,fotoprzepis,dynia do pieczenia,twaróg mielony,Ciasta kremowe,Halloween,,Sezonowe przepisy
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 | sztuki | |
cukier cynamonowy | 2 | łyżki | |
cukier puder | 160 | gramów | |
dynia do pieczenia | 2.5 | kilograma | |
kakao proszek | 1 | łyżka | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 125 | gramów | |
olej słonecznikowy | 80 | mililitrów | |
orzechy włoskie | - | ||
polewa czekoladowa | 200 | gramów | |
powidło porzeczkowe | 160 | gramów | |
proszek do pieczenia | ½ | łyżeczki | |
przyprawa do piernika | ½ | łyżeczki | |
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki | |
twaróg mielony | 250 | gramów | |
woda | 160 | mililitrów | |
żelatyna spożywcza | 12 | gramów | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1. Przygotowanie dyniowego puree
dynia do pieczenia 2.5 kilograma
Dynię myjemy, przekrawamy na połowę, usuwamy nasionka i wkładamy na około 1,5 godziny (według wielkości) piec do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po upieczeniu odstawiamy ją do wystudzenia.
2.
Wystudzoną dynię obieramy i wkładamy do miski.
3.
Blenderem ją miksujemy i wkładamy do lodówki.
4. Piernikowy korpus nr.1
żółtko jajka 3 sztuki • cukier puder 80 gramów • kakao proszek 1 łyżka • przyprawa do piernika ½ łyżeczki
Żółtka mieszamy z cukrem, kakaem i przyprawą.
6.
mąka luksusowa pszenna T550 125 gramów • proszek do pieczenia ½ łyżeczki • soda oczyszczona ½ łyżeczki
Po częściach dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
8.
Ciasto wylewamy na blachę (42X32cm) z włożoną teflonową podkładką (albo wyłożoną papierem do pieczenia). Delikatnie je równomiernie rozsmarowujemy, nie aż całkowicie po brzegi ( na rozmiar około 38x28 cm). Korpus pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 minut.
9. Piernikowy korpus nr.2
Pieczemy tak samo jak korpus nr.1
10. Dyniowy krem
cukier puder 80 gramów
Z dyniowego puree odkładamy sobie 600 g i dodajemy do niego cukier (resztę puree możemy użyć na inne ciasto, albo je sobie zamrażamy do ewentualnego użycia).
11.
żelatyna spożywcza 12 gramów • woda 50 mililitrów
Żelatynę rozpuszczamy i podgrzewamy w wodzie (nie może wrzeć). Odbieramy łyżką puree i dodajemy je do żelatyny. Następnie zawartość garnka wlewamy do puree i mieszamy.
13.
Około cztery łyżki kremu wkładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki.
14. Nadziewanie korpusów
powidło porzeczkowe 80 gramów • woda 30 mililitrów
Pierwszy korpus wkładamy na blachę i usuwamy z niego podkładkę (papier). Korpus smarujemy dżemem porzeczkowym, który wymieszaliśmy na rzadko z wodą.
15.
Warstwujemy dyniowy krem.
16.
Na krem kładziemy drugi korpus tak aby nam papier albo podkładka do pieczenia została na wierzchu. Podkładkę (papier) usuwamy.
17.
Brzegi ciasta odkrawamy ostrym nożem.
18.
powidło porzeczkowe 80 gramów • woda 30 mililitrów • polewa czekoladowa 200 gramów
Wierzch drugiego korpusu ponownie smarujemy rzadkim porzeczkowym dżemem. Podczas gdy dżem nam trochę wsiąka rozpuszczamy sobie czekoladową polewę.
19.
Polewę nanosimy na ciasto i rozsmarowujemy. Gdy polewa jest już trochę stężała nakreślamy sobie na niej pojedyncze kawałki (kostki).
20.
cukier cynamonowy 2 łyżki
Po zupełnym stężeniu polewy, kremem który sobie odłożyliśmy, ciasto ozdabiamy. Posypujemy je cukrem cynamonowym ...
Smacznego!