Dyniowe kostki
![Dyniowe kostki](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001064/img_pl_4x3/dyniowe-kostki_00180.jpg)
Kremowe dyniowe ciasto.
przepis,fotoprzepis,dynia do pieczenia,twaróg mielony,Ciasta kremowe,Halloween,
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 | sztuki | |
cukier cynamonowy | 2 | łyżki | |
cukier puder | 160 | gramów | |
dynia do pieczenia | 2.5 | kilograma | |
kakao proszek | 1 | łyżka | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 125 | gramów | |
olej słonecznikowy | 80 | mililitrów | |
orzechy włoskie | - | ||
polewa czekoladowa | 200 | gramów | |
powidło porzeczkowe | 160 | gramów | |
proszek do pieczenia | ½ | łyżeczki | |
przyprawa do piernika | ½ | łyżeczki | |
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki | |
twaróg mielony | 250 | gramów | |
woda | 160 | mililitrów | |
żelatyna spożywcza | 12 | gramów | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1. Przygotowanie dyniowego puree
dynia do pieczenia 2.5 kilograma
Dynię myjemy, przekrawamy na połowę, usuwamy nasionka i wkładamy na około 1,5 godziny (według wielkości) piec do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po upieczeniu odstawiamy ją do wystudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001064/small/IMG_8014.jpg)
2.
Wystudzoną dynię obieramy i wkładamy do miski.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001064/small/IMG_8060.jpg)
3.
Blenderem ją miksujemy i wkładamy do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001064/small/IMG_8083.jpg)
4. Piernikowy korpus nr.1
żółtko jajka 3 sztuki • cukier puder 80 gramów • kakao proszek 1 łyżka • przyprawa do piernika ½ łyżeczki
Żółtka mieszamy z cukrem, kakaem i przyprawą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001064/small/IMG_8143.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001064/small/IMG_8146.jpg)
6.
mąka luksusowa pszenna T550 125 gramów • proszek do pieczenia ½ łyżeczki • soda oczyszczona ½ łyżeczki
Po częściach dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001064/small/IMG_8147.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001064/small/IMG_8149.jpg)
8.
Ciasto wylewamy na blachę (42X32cm) z włożoną teflonową podkładką (albo wyłożoną papierem do pieczenia). Delikatnie je równomiernie rozsmarowujemy, nie aż całkowicie po brzegi ( na rozmiar około 38x28 cm). Korpus pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001064/small/IMG_8151.jpg)
9. Piernikowy korpus nr.2
Pieczemy tak samo jak korpus nr.1
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001064/small/IMG_8151w.jpg)
10. Dyniowy krem
cukier puder 80 gramów
Z dyniowego puree odkładamy sobie 600 g i dodajemy do niego cukier (resztę puree możemy użyć na inne ciasto, albo je sobie zamrażamy do ewentualnego użycia).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001064/small/IMG_8085.jpg)
11.
żelatyna spożywcza 12 gramów • woda 50 mililitrów
Żelatynę rozpuszczamy i podgrzewamy w wodzie (nie może wrzeć). Odbieramy łyżką puree i dodajemy je do żelatyny. Następnie zawartość garnka wlewamy do puree i mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001064/small/IMG_8158.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001064/small/IMG_8162.jpg)
13.
Około cztery łyżki kremu wkładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001064/small/IMG_8164.jpg)
14. Nadziewanie korpusów
powidło porzeczkowe 80 gramów • woda 30 mililitrów
Pierwszy korpus wkładamy na blachę i usuwamy z niego podkładkę (papier). Korpus smarujemy dżemem porzeczkowym, który wymieszaliśmy na rzadko z wodą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001064/small/IMG_8170.jpg)
15.
Warstwujemy dyniowy krem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001064/small/IMG_8165.jpg)
16.
Na krem kładziemy drugi korpus tak aby nam papier albo podkładka do pieczenia została na wierzchu. Podkładkę (papier) usuwamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001064/small/IMG_8168.jpg)
17.
Brzegi ciasta odkrawamy ostrym nożem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001064/small/IMG_8174.jpg)
18.
powidło porzeczkowe 80 gramów • woda 30 mililitrów • polewa czekoladowa 200 gramów
Wierzch drugiego korpusu ponownie smarujemy rzadkim porzeczkowym dżemem. Podczas gdy dżem nam trochę wsiąka rozpuszczamy sobie czekoladową polewę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001064/small/IMG_8153.jpg)
19.
Polewę nanosimy na ciasto i rozsmarowujemy. Gdy polewa jest już trochę stężała nakreślamy sobie na niej pojedyncze kawałki (kostki).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001064/small/IMG_8175.jpg)
20.
cukier cynamonowy 2 łyżki
Po zupełnym stężeniu polewy, kremem który sobie odłożyliśmy, ciasto ozdabiamy. Posypujemy je cukrem cynamonowym ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001064/small/IMG_8193.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001064/small/IMG_8194.jpg)
Smacznego!