swiatwemnie.pl

Dyniowe kostki

     

Kremowe dyniowe ciasto.

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

Trudność

vysoká

 

Kategorie:    

 

 
 

1. Przygotowanie dyniowego puree

dynia do pieczenia 2.5 kg

Dynię myjemy, przekrawamy na połowę, usuwamy nasionka i wkładamy na około 1,5 godziny (według wielkości) piec do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po upieczeniu odstawiamy ją do wystudzenia.

Przygotowanie dyniowego puree

2. 

Wystudzoną dynię obieramy i wkładamy do miski.

3. 

Blenderem ją miksujemy i wkładamy do lodówki.

4. Piernikowy korpus nr.1

żółtko jajka 3 sztuki  cukier puder 80 g  kakao proszek 1 łyżka  przyprawa do piernika ½ łyżeczki

Żółtka mieszamy z cukrem, kakaem i przyprawą.

Piernikowy korpus nr.1

5. 

olej słonecznikowy 80 ml  woda 50 ml

Dodajmy najpierw olej a potem wodę.

6. 

mąka luksusowa pszenna T550 125 g  proszek do pieczenia ½ łyżeczki  soda oczyszczona ½ łyżeczki

Po częściach dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

7. 

białko jajka 3 sztuki

Na koniec dodajemy gęstą pianę z białek.

8. 

Ciasto wylewamy na blachę (42X32cm) z włożoną teflonową podkładką (albo wyłożoną papierem do pieczenia). Delikatnie je równomiernie rozsmarowujemy, nie aż całkowicie po brzegi ( na rozmiar około 38x28 cm). Korpus pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 minut.

9. Piernikowy korpus nr.2

Pieczemy tak samo jak korpus nr.1

Piernikowy korpus nr.2

10. Dyniowy krem

cukier puder 80 g

Z dyniowego puree odkładamy sobie 600 g i dodajemy do niego cukier (resztę puree możemy użyć na inne ciasto, albo je sobie zamrażamy do ewentualnego użycia).

Dyniowy krem

11. 

żelatyna spożywcza 12 g  woda 50 ml

Żelatynę rozpuszczamy i podgrzewamy w wodzie (nie może wrzeć). Odbieramy łyżką puree i dodajemy je do żelatyny. Następnie zawartość garnka wlewamy do puree i mieszamy.

12. 

twaróg mielony 250 g

Dodajemy twaróg i krem mieszamy.

13. 

Około cztery łyżki kremu wkładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki.

14. Nadziewanie korpusów

dżem porzeczkowy 80 g  woda 30 ml

Pierwszy korpus wkładamy na blachę i usuwamy z niego podkładkę (papier). Korpus smarujemy dżemem porzeczkowym, który wymieszaliśmy na rzadko z wodą.

Nadziewanie korpusów

15. 

Warstwujemy dyniowy krem.

16. 

Na krem kładziemy drugi korpus tak aby nam papier albo podkładka do pieczenia została na wierzchu. Podkładkę (papier) usuwamy.

17. 

Brzegi ciasta odkrawamy ostrym nożem.

18. 

dżem porzeczkowy 80 g  woda 30 ml  polewa czekoladowa 200 g

Wierzch drugiego korpusu ponownie smarujemy rzadkim porzeczkowym dżemem. Podczas gdy dżem nam trochę wsiąka rozpuszczamy sobie czekoladową polewę.

19. 

Polewę nanosimy na ciasto i rozsmarowujemy. Gdy polewa jest już trochę stężała nakreślamy sobie na niej pojedyncze kawałki (kostki).

20. 

cukier cynamonowy 2 łyżki

Po zupełnym stężeniu polewy, kremem który sobie odłożyliśmy, ciasto ozdabiamy. Posypujemy je cukrem cynamonowym ...

21. 

orzechy włoskie

... a na kremie układamy połówki orzechów włoskich.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się