PRZEPISY

Dyniowe kostki

Dyniowe kostki

Kremowe dyniowe ciasto.

przepis,fotoprzepis,dynia do pieczenia,twaróg mielony,Ciasta kremowe,Halloween,

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka3sztuki
cukier cynamonowy2łyżki
cukier puder160gramów
dynia do pieczenia2.5kilograma
kakao proszek1łyżka
mąka luksusowa pszenna T550125gramów
olej słonecznikowy80mililitrów
orzechy włoskie-
polewa czekoladowa200gramów
powidło porzeczkowe160gramów
proszek do pieczenia½łyżeczki
przyprawa do piernika½łyżeczki
soda oczyszczona½łyżeczki
twaróg mielony250gramów
woda160mililitrów
żelatyna spożywcza12gramów
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. Przygotowanie dyniowego puree

dynia do pieczenia 2.5 kilograma

Dynię myjemy, przekrawamy na połowę, usuwamy nasionka i wkładamy na około 1,5 godziny (według wielkości) piec do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po upieczeniu odstawiamy ją do wystudzenia.

2. 

Wystudzoną dynię obieramy i wkładamy do miski.

3. 

Blenderem ją miksujemy i wkładamy do lodówki.

4. Piernikowy korpus nr.1

żółtko jajka 3 sztuki  cukier puder 80 gramów  kakao proszek 1 łyżka  przyprawa do piernika ½ łyżeczki

Żółtka mieszamy z cukrem, kakaem i przyprawą.

5. 

olej słonecznikowy 80 mililitrów  woda 50 mililitrów

Dodajmy najpierw olej a potem wodę.

6. 

mąka luksusowa pszenna T550 125 gramów  proszek do pieczenia ½ łyżeczki  soda oczyszczona ½ łyżeczki

Po częściach dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

7. 

białko jajka 3 sztuki

Na koniec dodajemy gęstą pianę z białek.

8. 

Ciasto wylewamy na blachę (42X32cm) z włożoną teflonową podkładką (albo wyłożoną papierem do pieczenia). Delikatnie je równomiernie rozsmarowujemy, nie aż całkowicie po brzegi ( na rozmiar około 38x28 cm). Korpus pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 minut.

9. Piernikowy korpus nr.2

Pieczemy tak samo jak korpus nr.1

10. Dyniowy krem

cukier puder 80 gramów

Z dyniowego puree odkładamy sobie 600 g i dodajemy do niego cukier (resztę puree możemy użyć na inne ciasto, albo je sobie zamrażamy do ewentualnego użycia).

11. 

żelatyna spożywcza 12 gramów  woda 50 mililitrów

Żelatynę rozpuszczamy i podgrzewamy w wodzie (nie może wrzeć). Odbieramy łyżką puree i dodajemy je do żelatyny. Następnie zawartość garnka wlewamy do puree i mieszamy.

12. 

twaróg mielony 250 gramów

Dodajemy twaróg i krem mieszamy.

13. 

Około cztery łyżki kremu wkładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki.

14. Nadziewanie korpusów

powidło porzeczkowe 80 gramów  woda 30 mililitrów

Pierwszy korpus wkładamy na blachę i usuwamy z niego podkładkę (papier). Korpus smarujemy dżemem porzeczkowym, który wymieszaliśmy na rzadko z wodą.

15. 

Warstwujemy dyniowy krem.

16. 

Na krem kładziemy drugi korpus tak aby nam papier albo podkładka do pieczenia została na wierzchu. Podkładkę (papier) usuwamy.

17. 

Brzegi ciasta odkrawamy ostrym nożem.

18. 

powidło porzeczkowe 80 gramów  woda 30 mililitrów  polewa czekoladowa 200 gramów

Wierzch drugiego korpusu ponownie smarujemy rzadkim porzeczkowym dżemem. Podczas gdy dżem nam trochę wsiąka rozpuszczamy sobie czekoladową polewę.

19. 

Polewę nanosimy na ciasto i rozsmarowujemy. Gdy polewa jest już trochę stężała nakreślamy sobie na niej pojedyncze kawałki (kostki).

20. 

cukier cynamonowy 2 łyżki

Po zupełnym stężeniu polewy, kremem który sobie odłożyliśmy, ciasto ozdabiamy. Posypujemy je cukrem cynamonowym ...

21. 

orzechy włoskie

... a na kremie układamy połówki orzechów włoskich.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie