PRZEPISY

Ciastka ponczowe

Ciastka ponczowe

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Łagodne, domowe, delikatne, smaczne, słodziutkie, niebiańskie... po prostu ponczowe.

przepis,fotoprzepis,syrop malinowy,syrop malinowy,rum,aromat ponczowy,Ciasta kremowe,Bezlaktozowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

aromat ponczowy

8

19

mililitrów

kcal

cukier kryształ

0

??

kcal

cukier puder

12

466

łyżek

kcal

cukier puder

150

582

gramów

kcal

jajka kurze

12

1056

sztuk

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

12

641

łyżek

kcal

powidło morelowe

370

722

gramów

kcal

proszek do pieczenia

18

14

gramów

kcal

rum

100

239

mililitrów

kcal

sok z cytryny

5

17

łyżek

kcal

syrop malinowy

400

968

mililitrów

kcal

syrop malinowy

1

37

łyżka

kcal

woda

100

0

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie biszkoptowych korpusów

jajka kurze 12 sztuk  mąka luksusowa pszenna T550 12 łyżek  cukier puder 12 łyżek  proszek do pieczenia 18 gramów

Pieczemy 3 korpusy biszkoptowe. Ciasto biszkoptowe na korpus przygotowujemy mieszając 4 żółtka z 4 łyżkami stołowymi cukru pudru. Do drugiej miski nasypujemy 4 łyżki stołowe mąki i 1/2 proszku do pieczenia. Białka ubijamy na pianę.

Pieczemy 3 korpusy biszkoptowe. Ciasto biszkoptowe...

2. 

Do miski z żółtkami stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę. Ciasto wylewamy na głęboką blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe dwa korpusy.

Do miski z żółtkami stopniowo dodajemy mąkę z...

3. 

powidło morelowe 370 gramów

Dwa korpusy smarujemy rzadkim, najlepiej domowym dżemem morelowym.

Dwa korpusy smarujemy rzadkim, najlepiej domowym...

4. Przygotowanie ponczowego syropu

woda 100 mililitrów  syrop malinowy 400 mililitrów  rum 100 mililitrów  sok z cytryny 3 łyżki  aromat ponczowy 8 mililitrów

Zagotowujemy wodę, dodajemy sok z cytryny, rum, ponczowy aromat oraz syrop malinowy. Syrop nie musi być malinowy, może być jakikolwiek syrop o czerwonym kolorze, ale najlepiej, aby był dobrej jakości. Jeżeli syrop nie jest bardzo słodki, dodajemy do niego cukier.

Zagotowujemy wodę, dodajemy sok z cytryny, rum,...

5. 

Środkowy płat powoli, najlepiej za pomocą strzykawki, wypełniamy syropem.

Środkowy płat powoli, najlepiej za pomocą...

6. 

Gdy środkowy płat zaabsorbuje maksymalną ilość syropu, kładziemy go na dolnym płacie posmarowanym dżemem i przykrywamy górnym płatem (posmarowanym dżemem od spodu).

Gdy środkowy płat zaabsorbuje maksymalną...

7. Cukrowa ponczowa polewa

syrop malinowy 1 łyżka

Zagotowujemy syrop.

Zagotowujemy syrop....

8. 

sok z cytryny 2 łyżki  cukier kryształ  cukier puder 150 gramów

Do syropu dodajemy sok z cytryny i taką ilość cukru, aby polewa była dostatecznie gęsta.

Do syropu dodajemy sok z cytryny i taką ilość...

9. 

Polewą polewamy całe ciasto.

Polewą polewamy całe ciasto....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się