swiatwemnie.pl

Ciastka ponczowe

Łagodne, domowe, delikatne, smaczne, słodziutkie, niebiańskie... po prostu ponczowe.

 

Ilość porcji: 20

Czas przygotowania: 1 h. 15 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Aromat ponczowy8mililitrów
Cukier kryształg
Cukier puder12łyżek
Cukier puder150gramów
Dżem morelowy500mililitrów
Jajka kurze12sztuk
Mąka luksusowa pszenna t55012łyżek
Proszek do pieczenia18gramów
Rum100mililitrów
Sok z cytryny5łyżek
Syrop malinowy400mililitrów
Syrop malinowy1łyżka
Woda100mililitrów

1. Przygotowanie biszkoptowych korpusów

jajka kurze 12 sztuk  mąka luksusowa pszenna T550 12 łyżek  cukier puder 12 łyżek  proszek do pieczenia 18 g

Pieczemy 3 korpusy biszkoptowe. Ciasto biszkoptowe na korpus przygotowujemy mieszając 4 żółtka z 4 łyżkami stołowymi cukru pudru. Do drugiej miski nasypujemy 4 łyżki stołowe mąki i 1/2 proszku do pieczenia. Białka ubijamy na pianę.

Przygotowanie biszkoptowych korpusów

2. 

Do miski z żółtkami stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę. Ciasto wylewamy na głęboką blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe dwa korpusy.

3. 

dżem morelowy 500 ml

Dwa korpusy smarujemy rzadkim, najlepiej domowym dżemem morelowym.

4. Przygotowanie ponczowego syropu

woda 100 ml  syrop malinowy 400 ml  rum 100 ml  sok z cytryny 3 łyżki  aromat ponczowy 8 ml

Zagotowujemy wodę, dodajemy sok z cytryny, rum, ponczowy aromat oraz syrop malinowy. Syrop nie musi być malinowy, może być jakikolwiek syrop o czerwonym kolorze, ale najlepiej, aby był dobrej jakości. Jeżeli syrop nie jest bardzo słodki, dodajemy do niego cukier.

Przygotowanie ponczowego syropu

5. 

Środkowy płat powoli, najlepiej za pomocą strzykawki, wypełniamy syropem.

6. 

Gdy środkowy płat zaabsorbuje maksymalną ilość syropu, kładziemy go na dolnym płacie posmarowanym dżemem i przykrywamy górnym płatem (posmarowanym dżemem od spodu).

7. Cukrowa ponczowa polewa

syrop malinowy 1 łyżka

Zagotowujemy syrop.

Cukrowa ponczowa polewa

8. 

sok z cytryny 2 łyżki  cukier kryształ  cukier puder 150 g

Do syropu dodajemy sok z cytryny i taką ilość cukru, aby polewa była dostatecznie gęsta.

9. 

Polewą polewamy całe ciasto.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się