swiatwemnie.pl

Ciastka ponczowe

    

agodne, domowe, delikatne, smaczne, słodziutkie, niebiańskie... po prostu ponczowe.

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

średnia

 

 

aromat ponczowy8mililitrów
cukier kryształ-
cukier puder12łyżek
cukier puder150gramów
jajka kurze12sztuk
mąka luksusowa pszenna T55012łyżek
powidło morelowe500mililitrów
proszek do pieczenia18gramów
rum100mililitrów
sok z cytryny5łyżek
syrop malinowy400mililitrów
syrop malinowy1łyżka
woda100mililitrów

1. Przygotowanie biszkoptowych korpusów

jajka kurze 12 sztuk  mąka luksusowa pszenna T550 12 łyżek  cukier puder 12 łyżek  proszek do pieczenia 18 gramów

Pieczemy 3 korpusy biszkoptowe. Ciasto biszkoptowe na korpus przygotowujemy mieszając 4 żółtka z 4 łyżkami stołowymi cukru pudru. Do drugiej miski nasypujemy 4 łyżki stołowe mąki i 1/2 proszku do pieczenia. Białka ubijamy na pianę.

Przygotowanie biszkoptowych korpusów

2. 

Do miski z żółtkami stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę. Ciasto wylewamy na głęboką blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe dwa korpusy.

3. 

powidło morelowe 500 mililitrów

Dwa korpusy smarujemy rzadkim, najlepiej domowym dżemem morelowym.

4. Przygotowanie ponczowego syropu

woda 100 mililitrów  syrop malinowy 400 mililitrów  rum 100 mililitrów  sok z cytryny 3 łyżki  aromat ponczowy 8 mililitrów

Zagotowujemy wodę, dodajemy sok z cytryny, rum, ponczowy aromat oraz syrop malinowy. Syrop nie musi być malinowy, może być jakikolwiek syrop o czerwonym kolorze, ale najlepiej, aby był dobrej jakości. Jeżeli syrop nie jest bardzo słodki, dodajemy do niego cukier.

Przygotowanie ponczowego syropu

5. 

Środkowy płat powoli, najlepiej za pomocą strzykawki, wypełniamy syropem.

6. 

Gdy środkowy płat zaabsorbuje maksymalną ilość syropu, kładziemy go na dolnym płacie posmarowanym dżemem i przykrywamy górnym płatem (posmarowanym dżemem od spodu).

7. Cukrowa ponczowa polewa

syrop malinowy 1 łyżka

Zagotowujemy syrop.

Cukrowa ponczowa polewa

8. 

sok z cytryny 2 łyżki  cukier kryształ  cukier puder 150 gramów

Do syropu dodajemy sok z cytryny i taką ilość cukru, aby polewa była dostatecznie gęsta.

9. 

Polewą polewamy całe ciasto.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się