Ciastka ponczowe

Łagodne, domowe, delikatne, smaczne, słodziutkie, niebiańskie... po prostu ponczowe.
przepis,fotoprzepis,syrop malinowy,syrop malinowy,rum,aromat ponczowy,Ciasta kremowe,Bezlaktozowe
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
aromat ponczowy | 8 19 | mililitrów kcal | |
cukier kryształ | 0 ?? | kcal | |
cukier puder | 12 466 | łyżek kcal | |
cukier puder | 150 582 | gramów kcal | |
jajka kurze | 12 1056 | sztuk kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 12 641 | łyżek kcal | |
powidło morelowe | 370 722 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 18 14 | gramów kcal | |
rum | 100 239 | mililitrów kcal | |
sok z cytryny | 5 17 | łyżek kcal | |
syrop malinowy | 400 968 | mililitrów kcal | |
syrop malinowy | 1 37 | łyżka kcal | |
woda | 100 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie biszkoptowych korpusów
jajka kurze 12 sztuk • mąka luksusowa pszenna T550 12 łyżek • cukier puder 12 łyżek • proszek do pieczenia 18 gramów
Pieczemy 3 korpusy biszkoptowe. Ciasto biszkoptowe na korpus przygotowujemy mieszając 4 żółtka z 4 łyżkami stołowymi cukru pudru. Do drugiej miski nasypujemy 4 łyżki stołowe mąki i 1/2 proszku do pieczenia. Białka ubijamy na pianę.

2.
Do miski z żółtkami stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę. Ciasto wylewamy na głęboką blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe dwa korpusy.


4. Przygotowanie ponczowego syropu
woda 100 mililitrów • syrop malinowy 400 mililitrów • rum 100 mililitrów • sok z cytryny 3 łyżki • aromat ponczowy 8 mililitrów
Zagotowujemy wodę, dodajemy sok z cytryny, rum, ponczowy aromat oraz syrop malinowy. Syrop nie musi być malinowy, może być jakikolwiek syrop o czerwonym kolorze, ale najlepiej, aby był dobrej jakości. Jeżeli syrop nie jest bardzo słodki, dodajemy do niego cukier.

5.
Środkowy płat powoli, najlepiej za pomocą strzykawki, wypełniamy syropem.

6.
Gdy środkowy płat zaabsorbuje maksymalną ilość syropu, kładziemy go na dolnym płacie posmarowanym dżemem i przykrywamy górnym płatem (posmarowanym dżemem od spodu).


8.
sok z cytryny 2 łyżki • cukier kryształ • cukier puder 150 gramów
Do syropu dodajemy sok z cytryny i taką ilość cukru, aby polewa była dostatecznie gęsta.

9.
Polewą polewamy całe ciasto.

Smacznego!