PRZEPISY

Rumowe kostki

Rumowe kostki

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Rumowy deser z delikatnym kremem polany ulubioną czekoladą.

przepis,fotoprzepis,rum,polewa czekoladowa,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka6sztuk
budyń waniliowy w proszku160gramów
cukier kryształ100gramów
cukier puder100gramów
cukier waniliowy25gramów
masło300gramów
masło-
mleko półtłuste 1,5%1.5litra
mąka chlebowa pszenna T750150gramów
mąka luksusowa pszenna T550100gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
polewa czekoladowa200gramów
proszek do pieczenia2łyżeczki
rum50mililitrów
woda50mililitrów
żółtko jajka6sztuk

 

Przepis

1. Maślany biszkoptowy spód

żółtko jajka 6 sztuk  cukier kryształ 100 gramów

Żółtka ubijamy z cukrem na pianę.

Żółtka ubijamy z cukrem na pianę....

2. 

masło 100 gramów

Dodajemy do nich roztopione wystudzone masło.

Dodajemy do nich roztopione wystudzone masło....

3. 

białko jajka 6 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

4. 

woda 50 mililitrów  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Do żółtek dolewamy wodę, mieszamy, dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze mieszamy.

Do żółtek dolewamy wodę, mieszamy, dosypujemy...

5. 

Na koniec dodajemy pianę z białek.

Na koniec dodajemy pianę z białek....

6. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na blachę (35x30cm) natłuszczoną masłem i posypaną mąką.

Ciasto wylewamy na blachę (35x30cm)...

7. 

Spód pieczemy w rozgrzanym piekarniku w około 180-190°C 20 minut.

Spód pieczemy w rozgrzanym piekarniku w około...

8. 

rum 50 mililitrów

Wystudzony spód wyciągamy z blachy i za pomocą pędzelka równomiernie nanosimy rum, najlepiej Kubański :). Zalecaną ilość rumu można zmieniać według przewidzianego smaku przyszłych konsumentów i da się ją 2-3 krotnie zwiększyć :)

Wystudzony spód wyciągamy z blachy i za pomocą...

9. Waniliowy krem

mleko półtłuste 1,5% 1.5 litra  budyń waniliowy w proszku 160 gramów  cukier waniliowy 25 gramów

Z mleka, cukru waniliowego i budyniu gotujemy gęsty budyń i w zimnej wodnej kąpieli często mieszając ostudzamy go.

Z mleka, cukru waniliowego i budyniu gotujemy...

10. 

masło 200 gramów  cukier puder 100 gramów

Masło mieszamy z cukrem.

Masło mieszamy z cukrem....

11. 

Masło z budyniem wystudzonym na temperaturę pokojową ubijamy i nakładamy na spód. Równomiernie rozcieramy. Wkładamy na chwilę do lodówki...

Masło z budyniem wystudzonym na temperaturę...

12. 

polewa czekoladowa 200 gramów

... i rozpuszczamy czekoladową polewę.

... i rozpuszczamy czekoladową polewę....

13. 

Polewę wylewamy na ciasto i rozcieramy.

Polewę wylewamy na ciasto i rozcieramy....

14. 

Jak trochę stężeje delikatnie ją poprzekrawamy i ciasto odstawiamy do lodówki żeby stężało. Jeśli nam polewa tężeje musimy ją kroić powoli, nieustannym nagrzewaniem noża w gorącej wodzie.

Jak trochę stężeje delikatnie ją poprzekrawamy...

15. 

Ciasto wystarczy odstawić do stężenia na pół godziny do lodówki i wtedy da się je dokroić po poprzekrawanych wcześniej kostkach na czekoladzie. Serwujemy ozdobione zielonymi listkami stewii albo mięty.

Ciasto wystarczy odstawić do stężenia na pół...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się