Rumowe kostki

Rumowy deser z delikatnym kremem polany ulubioną czekoladą.
przepis,fotoprzepis,rum,polewa czekoladowa,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
białko jajka | 6 101 | sztuk kcal | |
budyń waniliowy w proszku | 160 568 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 100 402 | gramów kcal | |
cukier puder | 100 388 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 25 91 | gramów kcal | |
masło | 300 2202 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 1.5 720 | litra kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 150 521 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 356 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
polewa czekoladowa | 200 1174 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 2 8 | łyżeczki kcal | |
rum | 50 120 | mililitrów kcal | |
woda | 50 0 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 6 342 | sztuk kcal |
Przepis
1. Maślany biszkoptowy spód
żółtko jajka 6 sztuk • cukier kryształ 100 gramów
Żółtka ubijamy z cukrem na pianę.



4.
woda 50 mililitrów • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Do żółtek dolewamy wodę, mieszamy, dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze mieszamy.

5.
Na koniec dodajemy pianę z białek.

6.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy na blachę (35x30cm) natłuszczoną masłem i posypaną mąką.

7.
Spód pieczemy w rozgrzanym piekarniku w około 180-190°C 20 minut.

8.
rum 50 mililitrów
Wystudzony spód wyciągamy z blachy i za pomocą pędzelka równomiernie nanosimy rum, najlepiej Kubański :). Zalecaną ilość rumu można zmieniać według przewidzianego smaku przyszłych konsumentów i da się ją 2-3 krotnie zwiększyć :)

9. Waniliowy krem
mleko półtłuste 1,5% 1.5 litra • budyń waniliowy w proszku 160 gramów • cukier waniliowy 25 gramów
Z mleka, cukru waniliowego i budyniu gotujemy gęsty budyń i w zimnej wodnej kąpieli często mieszając ostudzamy go.


11.
Masło z budyniem wystudzonym na temperaturę pokojową ubijamy i nakładamy na spód. Równomiernie rozcieramy. Wkładamy na chwilę do lodówki...


13.
Polewę wylewamy na ciasto i rozcieramy.

14.
Jak trochę stężeje delikatnie ją poprzekrawamy i ciasto odstawiamy do lodówki żeby stężało. Jeśli nam polewa tężeje musimy ją kroić powoli, nieustannym nagrzewaniem noża w gorącej wodzie.

15.
Ciasto wystarczy odstawić do stężenia na pół godziny do lodówki i wtedy da się je dokroić po poprzekrawanych wcześniej kostkach na czekoladzie. Serwujemy ozdobione zielonymi listkami stewii albo mięty.

Smacznego!