swiatwemnie.pl

Rumowe kostki

Rumowy deser z delikatnym kremem polany ulubioną czekoladą.

 

Ilość porcji: 20

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Maślany biszkoptowy spód

żółtko jajka 6 sztuk  cukier kryształ 100 g

Żółtka ubijamy z cukrem na pianę.

Maślany biszkoptowy spód

2. 

masło 100 g

Dodajemy do nich roztopione wystudzone masło.

3. 

białko jajka 6 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

woda 50 ml  mąka luksusowa pszenna T550 100 g  mąka chlebowa pszenna T750 150 g  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Do żółtek dolewamy wodę, mieszamy, dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze mieszamy.

5. 

Na koniec dodajemy pianę z białek.

6. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na blachę (35x30cm) natłuszczoną masłem i posypaną mąką.

7. 

Spód pieczemy w rozgrzanym piekarniku w około 180-190°C 20 minut.

8. 

rum 50 ml

Wystudzony spód wyciągamy z blachy i za pomocą pędzelka równomiernie nanosimy rum, najlepiej Kubański :). Zalecaną ilość rumu można zmieniać według przewidzianego smaku przyszłych konsumentów i da się ją 2-3 krotnie zwiększyć :)

9. Waniliowy krem

mleko półtłuste 1,5% 1.5 litra  budyń waniliowy w proszku 160 g  cukier waniliowy 25 g

Z mleka, cukru waniliowego i budyniu gotujemy gęsty budyń i w zimnej wodnej kąpieli często mieszając ostudzamy go.

Waniliowy krem

10. 

masło 200 g  cukier puder 100 g

Masło mieszamy z cukrem.

11. 

Masło z budyniem wystudzonym na temperaturę pokojową ubijamy i nakładamy na spód. Równomiernie rozcieramy. Wkładamy na chwilę do lodówki...

12. 

polewa czekoladowa 200 g

... i rozpuszczamy czekoladową polewę.

13. 

Polewę wylewamy na ciasto i rozcieramy.

14. 

Jak trochę stężeje delikatnie ją poprzekrawamy i ciasto odstawiamy do lodówki żeby stężało. Jeśli nam polewa tężeje musimy ją kroić powoli, nieustannym nagrzewaniem noża w gorącej wodzie.

15. 

Ciasto wystarczy odstawić do stężenia na pół godziny do lodówki i wtedy da się je dokroić po poprzekrawanych wcześniej kostkach na czekoladzie. Serwujemy ozdobione zielonymi listkami stewii albo mięty.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się