PRZEPISY

Rumowe kostki

Rumowe kostki

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Rumowy deser z delikatnym kremem polany ulubioną czekoladą.

przepis,fotoprzepis,rum,polewa czekoladowa,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

białko jajka

6

101

sztuk

kcal

budyń waniliowy w proszku

160

568

gramów

kcal

cukier kryształ

100

402

gramów

kcal

cukier puder

100

388

gramów

kcal

cukier waniliowy

25

91

gramów

kcal

masło

300

2202

gramów

kcal

masło

0

??

kcal

mleko półtłuste 1,5%

1.5

720

litra

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

150

521

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

100

356

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

polewa czekoladowa

200

1174

gramów

kcal

proszek do pieczenia

2

8

łyżeczki

kcal

rum

50

120

mililitrów

kcal

woda

50

0

mililitrów

kcal

żółtko jajka

6

342

sztuk

kcal

 

Przepis

1. Maślany biszkoptowy spód

żółtko jajka 6 sztuk  cukier kryształ 100 gramów

Żółtka ubijamy z cukrem na pianę.

Żółtka ubijamy z cukrem na pianę....

2. 

masło 100 gramów

Dodajemy do nich roztopione wystudzone masło.

Dodajemy do nich roztopione wystudzone masło....

3. 

białko jajka 6 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

4. 

woda 50 mililitrów  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Do żółtek dolewamy wodę, mieszamy, dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze mieszamy.

Do żółtek dolewamy wodę, mieszamy, dosypujemy...

5. 

Na koniec dodajemy pianę z białek.

Na koniec dodajemy pianę z białek....

6. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na blachę (35x30cm) natłuszczoną masłem i posypaną mąką.

Ciasto wylewamy na blachę (35x30cm)...

7. 

Spód pieczemy w rozgrzanym piekarniku w około 180-190°C 20 minut.

Spód pieczemy w rozgrzanym piekarniku w około...

8. 

rum 50 mililitrów

Wystudzony spód wyciągamy z blachy i za pomocą pędzelka równomiernie nanosimy rum, najlepiej Kubański :). Zalecaną ilość rumu można zmieniać według przewidzianego smaku przyszłych konsumentów i da się ją 2-3 krotnie zwiększyć :)

Wystudzony spód wyciągamy z blachy i za pomocą...

9. Waniliowy krem

mleko półtłuste 1,5% 1.5 litra  budyń waniliowy w proszku 160 gramów  cukier waniliowy 25 gramów

Z mleka, cukru waniliowego i budyniu gotujemy gęsty budyń i w zimnej wodnej kąpieli często mieszając ostudzamy go.

Z mleka, cukru waniliowego i budyniu gotujemy...

10. 

masło 200 gramów  cukier puder 100 gramów

Masło mieszamy z cukrem.

Masło mieszamy z cukrem....

11. 

Masło z budyniem wystudzonym na temperaturę pokojową ubijamy i nakładamy na spód. Równomiernie rozcieramy. Wkładamy na chwilę do lodówki...

Masło z budyniem wystudzonym na temperaturę...

12. 

polewa czekoladowa 200 gramów

... i rozpuszczamy czekoladową polewę.

... i rozpuszczamy czekoladową polewę....

13. 

Polewę wylewamy na ciasto i rozcieramy.

Polewę wylewamy na ciasto i rozcieramy....

14. 

Jak trochę stężeje delikatnie ją poprzekrawamy i ciasto odstawiamy do lodówki żeby stężało. Jeśli nam polewa tężeje musimy ją kroić powoli, nieustannym nagrzewaniem noża w gorącej wodzie.

Jak trochę stężeje delikatnie ją poprzekrawamy...

15. 

Ciasto wystarczy odstawić do stężenia na pół godziny do lodówki i wtedy da się je dokroić po poprzekrawanych wcześniej kostkach na czekoladzie. Serwujemy ozdobione zielonymi listkami stewii albo mięty.

Ciasto wystarczy odstawić do stężenia na pół...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się