Rumowe ciasto z orzechami i kakao
![Rumowe ciasto z orzechami i kakao](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001136/img_pl_4x3/rumowe-ciasto-z-orzechami-i-kakao_00180.jpg)
... lub też pijany Franciszkanin, pijany Izydor... wyśmienite ciasto z bogatym kremem orzechowym i rumem, idealny na imprezę z większością dorosłych.
przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,mielone orzechy włoskie,rum,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 | sztuki | |
cukier puder | 60 | ||
cukier puder | 180 | gramów | |
kakao proszek | 40 | gramów | |
masło | 260 | gramów | |
masło | - | ||
mielone orzechy włoskie | 410 | gramów | |
mąka tortowa pszenna T450 | 60 | gramów | |
mąka tortowa pszenna T450 | - | ||
polewa czekoladowa | 100 | gramów | |
powidło porzeczkowe | 60 | gramów | |
proszek do pieczenia | 10 | gramów | |
rum | 170 | mililitrów | |
żółtko jajka | 7 | sztuk |
Przepis
1. Korpus
masło 80 gramów • cukier puder 60 • żółtko jajka 3 sztuki
Masło mieszamy z cukrem i dodajemy żółtka.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001136/small/IMG_0088.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001136/small/IMG_0091.jpg)
3.
mąka tortowa pszenna T450 60 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
... i mąkę z proszkiem do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001136/small/IMG_0094.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001136/small/IMG_0095.jpg)
5.
masło • mąka tortowa pszenna T450
Ciasto rozcieramy na blasze (25x25 cm) posmarowaną masłem i posypaną mąką. Pieczemy przy temperaturze 180°C około 12 minut. Potem zostawiamy korpus do wystygnięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001136/small/IMG_0097.jpg)
6. Nadzienie orzechowe z rumem
mielone orzechy włoskie 350 gramów • cukier puder 120 gramów • rum 170 mililitrów • masło 30 gramów
Orzechy mielone mieszamy z cukrem i zalewamy rumem. Dodajemy troszkę roztopionego masła i mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001136/small/IMG_0104.jpg)
7.
powidło porzeczkowe 60 gramów
Korpus smarujemy ostrym, najlepiej porzeczkowym dżemem. Może być też morelowy. W niektórych przepisach polecają nakładać plastry moreli konserwowych. Jeżeli zdecydujemy się położyć kawałki moreli, na pewno niczego nie popsujemy. Ciasto będzie wyższe i smaczniejsze. W naszym przepisie natomiast nie zastosowaliśmy ich.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001136/small/IMG_0106.jpg)
8.
Na dżem smarujemy nadzienie orzechowe...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001136/small/IMG_0107.jpg)
9.
... i wygładzamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001136/small/IMG_0110.jpg)
10. Krem kakaowy
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 60 gramów • kakao proszek 30 gramów
W kąpieli wodnej ubijamy żółtka z cukrem i kakaem do piany.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001136/small/IMG_0120.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001136/small/IMG_0121.jpg)
12.
Ubijamy do uzyskania gładkiego kremu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001136/small/IMG_0122.jpg)
13.
Krem kakaowy nakładamy na orzechowe nadzienie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001136/small/IMG_0124.jpg)
14.
Zostawiamy wystygnąć na pół godziny do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001136/small/IMG_0126.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001136/small/IMG_0132.jpg)
16.
Kiedy polewa częściowo zastygnie, zaznaczamy na niej kratki,byśmy wiedzieli jak będziemy później kroić. Potem znów wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny i następnie kroimy według zaznaczonych linii.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001136/small/IMG_0135.jpg)
17.
Jeżeli polewa wystygła całkowicie, kroimy ją nożem, który po każdym cięciu zanurzamy we wrzącej wodzie, zostawiamy dopóki się nie nagrzeje i wycieramy go. Przy krojeniu czekoladę nie naciskamy, tylko zostawiamy ją by zmiękła pod gorącym nożem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001136/small/IMG_0141.jpg)
Smacznego!