Rumowe ciasto z orzechami i kakao
... lub też pijany Franciszkanin, pijany Izydor... wyśmienite ciasto z bogatym kremem orzechowym i rumem, idealny na imprezę z większością dorosłych.
przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,mielone orzechy włoskie,rum,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 | sztuki | |
cukier puder | 60 | ||
cukier puder | 180 | gramów | |
kakao proszek | 40 | gramów | |
masło | 260 | gramów | |
masło | - | ||
mielone orzechy włoskie | 410 | gramów | |
mąka tortowa pszenna T450 | 60 | gramów | |
mąka tortowa pszenna T450 | - | ||
polewa czekoladowa | 100 | gramów | |
powidło porzeczkowe | 60 | gramów | |
proszek do pieczenia | 10 | gramów | |
rum | 170 | mililitrów | |
żółtko jajka | 7 | sztuk |
Przepis
1. Korpus
masło 80 gramów • cukier puder 60 • żółtko jajka 3 sztuki
Masło mieszamy z cukrem i dodajemy żółtka.
3.
mąka tortowa pszenna T450 60 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
... i mąkę z proszkiem do pieczenia.
5.
masło • mąka tortowa pszenna T450
Ciasto rozcieramy na blasze (25x25 cm) posmarowaną masłem i posypaną mąką. Pieczemy przy temperaturze 180°C około 12 minut. Potem zostawiamy korpus do wystygnięcia.
6. Nadzienie orzechowe z rumem
mielone orzechy włoskie 350 gramów • cukier puder 120 gramów • rum 170 mililitrów • masło 30 gramów
Orzechy mielone mieszamy z cukrem i zalewamy rumem. Dodajemy troszkę roztopionego masła i mieszamy.
7.
powidło porzeczkowe 60 gramów
Korpus smarujemy ostrym, najlepiej porzeczkowym dżemem. Może być też morelowy. W niektórych przepisach polecają nakładać plastry moreli konserwowych. Jeżeli zdecydujemy się położyć kawałki moreli, na pewno niczego nie popsujemy. Ciasto będzie wyższe i smaczniejsze. W naszym przepisie natomiast nie zastosowaliśmy ich.
8.
Na dżem smarujemy nadzienie orzechowe...
9.
... i wygładzamy.
10. Krem kakaowy
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 60 gramów • kakao proszek 30 gramów
W kąpieli wodnej ubijamy żółtka z cukrem i kakaem do piany.
12.
Ubijamy do uzyskania gładkiego kremu.
13.
Krem kakaowy nakładamy na orzechowe nadzienie.
14.
Zostawiamy wystygnąć na pół godziny do lodówki.
16.
Kiedy polewa częściowo zastygnie, zaznaczamy na niej kratki,byśmy wiedzieli jak będziemy później kroić. Potem znów wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny i następnie kroimy według zaznaczonych linii.
17.
Jeżeli polewa wystygła całkowicie, kroimy ją nożem, który po każdym cięciu zanurzamy we wrzącej wodzie, zostawiamy dopóki się nie nagrzeje i wycieramy go. Przy krojeniu czekoladę nie naciskamy, tylko zostawiamy ją by zmiękła pod gorącym nożem.
Smacznego!