swiatwemnie.pl

Rumowe ciasto z orzechami i kakao

    

... lub też pijany Franciszkanin, pijany Izydor... wyśmienite ciasto z bogatym kremem orzechowym i rumem, idealny na imprezę z większością dorosłych.

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

1. Korpus

masło 80 gramów  cukier puder 60  żółtko jajka 3 sztuki

Masło mieszamy z cukrem i dodajemy żółtka.

Korpus

2. 

mielone orzechy włoskie 60 gramów  kakao proszek 10 gramów

Dodajemy orzechy mielone, kakao...

3. 

mąka tortowa pszenna T450 60 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów

... i mąkę z proszkiem do pieczenia.

4. 

białko jajka 3 sztuki

Na koniec,na dwa razy, dodajemy gęstą pianę z białek.

5. 

masło  mąka tortowa pszenna T450

Ciasto rozcieramy na blasze (25x25 cm) posmarowaną masłem i posypaną mąką. Pieczemy przy temperaturze 180°C około 12 minut. Potem zostawiamy korpus do wystygnięcia.

6. Nadzienie orzechowe z rumem

mielone orzechy włoskie 350 gramów  cukier puder 120 gramów  rum 170 mililitrów  masło 30 gramów

Orzechy mielone mieszamy z cukrem i zalewamy rumem. Dodajemy troszkę roztopionego masła i mieszamy.

Nadzienie orzechowe z rumem

7. 

powidło porzeczkowe 60 gramów

Korpus smarujemy ostrym, najlepiej porzeczkowym dżemem. Może być też morelowy. W niektórych przepisach polecają nakładać plastry moreli konserwowych. Jeżeli zdecydujemy się położyć kawałki moreli, na pewno niczego nie popsujemy. Ciasto będzie wyższe i smaczniejsze. W naszym przepisie natomiast nie zastosowaliśmy ich.

8. 

Na dżem smarujemy nadzienie orzechowe...

9. 

... i wygładzamy.

10. Krem kakaowy

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 60 gramów  kakao proszek 30 gramów

W kąpieli wodnej ubijamy żółtka z cukrem i kakaem do piany.

Krem kakaowy

11. 

masło 150 gramów

Zostawimy wystygnąć i dodajemy miękkie masło.

12. 

Ubijamy do uzyskania gładkiego kremu.

13. 

Krem kakaowy nakładamy na orzechowe nadzienie.

14. 

Zostawiamy wystygnąć na pół godziny do lodówki.

15. Polewa czekoladowa

polewa czekoladowa 100 gramów

Czekoladę roztapiamy i smarujemy nią ciasto.

Polewa czekoladowa

16. 

Kiedy polewa częściowo zastygnie, zaznaczamy na niej kratki,byśmy wiedzieli jak będziemy później kroić. Potem znów wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny i następnie kroimy według zaznaczonych linii.

17. 

Jeżeli polewa wystygła całkowicie, kroimy ją nożem, który po każdym cięciu zanurzamy we wrzącej wodzie, zostawiamy dopóki się nie nagrzeje i wycieramy go. Przy krojeniu czekoladę nie naciskamy, tylko zostawiamy ją by zmiękła pod gorącym nożem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się