swiatwemnie.pl

Rumowe ciasto z orzechami i kakao

... lub też pijany Franciszkanin, pijany Izydor... wyśmienite ciasto z bogatym kremem orzechowym i rumem, idealny na imprezę z większością dorosłych.

 

Ilość porcji: 30

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Korpus

masło 80 g  cukier puder 60  żółtko jajka 3 sztuki

Masło mieszamy z cukrem i dodajemy żółtka.

Korpus

2. 

mielone orzechy włoskie 60 g  kakao proszek 10 g

Dodajemy orzechy mielone, kakao...

3. 

mąka tortowa pszenna T450 60 g  proszek do pieczenia 10 g

... i mąkę z proszkiem do pieczenia.

4. 

białko jajka 3 sztuki

Na koniec,na dwa razy, dodajemy gęstą pianę z białek.

5. 

masło  mąka tortowa pszenna T450

Ciasto rozcieramy na blasze (25x25 cm) posmarowaną masłem i posypaną mąką. Pieczemy przy temperaturze 180°C około 12 minut. Potem zostawiamy korpus do wystygnięcia.

6. Nadzienie orzechowe z rumem

mielone orzechy włoskie 350 g  cukier puder 120 g  rum 170 ml  masło 30 g

Orzechy mielone mieszamy z cukrem i zalewamy rumem. Dodajemy troszkę roztopionego masła i mieszamy.

Nadzienie orzechowe z rumem

7. 

dżem porzeczkowy 60 g

Korpus smarujemy ostrym, najlepiej porzeczkowym dżemem. Może być też morelowy. W niektórych przepisach polecają nakładać plastry moreli konserwowych. Jeżeli zdecydujemy się położyć kawałki moreli, na pewno niczego nie popsujemy. Ciasto będzie wyższe i smaczniejsze. W naszym przepisie natomiast nie zastosowaliśmy ich.

8. 

Na dżem smarujemy nadzienie orzechowe...

9. 

... i wygładzamy.

10. Krem kakaowy

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 60 g  kakao proszek 30 g

W kąpieli wodnej ubijamy żółtka z cukrem i kakaem do piany.

Krem kakaowy

11. 

masło 150 g

Zostawimy wystygnąć i dodajemy miękkie masło.

12. 

Ubijamy do uzyskania gładkiego kremu.

13. 

Krem kakaowy nakładamy na orzechowe nadzienie.

14. 

Zostawiamy wystygnąć na pół godziny do lodówki.

15. Polewa czekoladowa

polewa czekoladowa 100 g

Czekoladę roztapiamy i smarujemy nią ciasto.

Polewa czekoladowa

16. 

Kiedy polewa częściowo zastygnie, zaznaczamy na niej kratki,byśmy wiedzieli jak będziemy później kroić. Potem znów wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny i następnie kroimy według zaznaczonych linii.

17. 

Jeżeli polewa wystygła całkowicie, kroimy ją nożem, który po każdym cięciu zanurzamy we wrzącej wodzie, zostawiamy dopóki się nie nagrzeje i wycieramy go. Przy krojeniu czekoladę nie naciskamy, tylko zostawiamy ją by zmiękła pod gorącym nożem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się