swiatwemnie.pl

Pieczarkowe szynkowe łazanki

    

Smaczny makaronowy obiad, podajemy z warzywnymi sałatkami lub kiszonym ogórkiem.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

cebula150gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
jajka kurze3sztuki
makaron - łazanki350gramów
niskotłuszczowe mleko 0,5%100mililitrów
pieczarki400gramów
smalec30gramów
smalec-
szynka wieprzowa duszona150gramów
sól½łyżeczki
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

1. 

cebula 150 gramów  smalec 30 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na smalcu.

2. 

pieczarki 400 gramów

Dodajemy umyte i na plasterki pokrojone pieczarki. Lekko smażymy.

3. 

makaron - łazanki 350 gramów

Łazanki gotujemy w słonej wodzie, odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą zimną wodą. Odstawiamy do odcieczenia i z powrotem dajemy do garnka w którym się gotowały.

4. 

szynka wieprzowa duszona 150 gramów

Szynkę kroimy i mieszamy z łazankami.

5. 

Dodajemy pieczarki. Możemy podawać albo możemy łazanki zapiec.

6. 

smalec  niskotłuszczowe mleko 0,5% 100 mililitrów  śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  jajka kurze 3 sztuki  sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Wkładamy je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zalewamy je zalewą z mleka, śmietany, jajek, soli i pieprzu.

7. 

Pieczemy przykryte 15 minut w temperaturze 200 °C. Odkrywamy i zapiekamy 15 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się