Pieczarkowe szynkowe łazanki
Smaczny makaronowy obiad, podajemy z warzywnymi sałatkami lub kiszonym ogórkiem.
przepis,fotoprzepis,pieczarki,makaron - łazanki,szynka wieprzowa duszona,Makarony
Makarony
Kategorie
Makarony ›
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
makaron - łazanki | 350 | gramów | |
niskotłuszczowe mleko 0,5% | 100 | mililitrów | |
pieczarki | 400 | gramów | |
smalec | 30 | gramów | |
smalec | - | ||
szynka wieprzowa duszona | 150 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
3.
makaron - łazanki 350 gramów
Łazanki gotujemy w słonej wodzie, odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą zimną wodą. Odstawiamy do odcieczenia i z powrotem dajemy do garnka w którym się gotowały.
5.
Dodajemy pieczarki. Możemy podawać albo możemy łazanki zapiec.
6.
smalec • niskotłuszczowe mleko 0,5% 100 mililitrów • śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Wkładamy je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zalewamy je zalewą z mleka, śmietany, jajek, soli i pieprzu.
7.
Pieczemy przykryte 15 minut w temperaturze 200 °C. Odkrywamy i zapiekamy 15 minut.
Smacznego!