Zapiekane łazanki z szynką
Klasyczny rarytas :) z naszych szkolnych stołówek. Podajemy z ogórkiem konserwowym.
przepis,fotoprzepis,makaron - łazanki,szynka wieprzowa duszona,Makarony
Makarony
Kategorie
Makarony ›
Składniki
Składniki
bułka tarta | - | ||
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
makaron - łazanki | 600 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
oliwa | - | ||
smalec | 20 | gramów | |
smalec | - | ||
szynka wieprzowa duszona | 400 | gramów | |
sól | - | ||
słodka śmietana do gotowania | 250 | mililitrów | |
woda | - |
Przepis
1.
makaron - łazanki 600 gramów • woda • sól • oliwa
Większe łazanki gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju około 8 minut. Potem je odcedzamy, szybko przepłukujemy zimną wodą...
4.
Dodajemy je do makaronu i dobrze (najlepiej rękami) mieszamy.
5.
Brytfannę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i wkładamy do niej makaron z szynką, które delikatnie dociskamy i wyrównujemy.
6.
jajka kurze 4 sztuki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów
Makaron zalewamy rozmieszanymi jajkami, z solą i pieprzem, w mleku i śmietanie.
7.
Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w 200°C około 40 minut.
Smacznego!