PRZEPISY

Zapiekane łazanki z szynką

Zapiekane łazanki z szynką

Klasyczny rarytas :) z naszych szkolnych stołówek. Podajemy z ogórkiem konserwowym.

przepis,fotoprzepis,makaron - łazanki,szynka wieprzowa duszona,Makarony

Makarony

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Makarony  

 

Składniki

Składniki

bułka tarta-
czarny pieprz mielony½łyżeczki
jajka kurze4sztuki
makaron - łazanki600gramów
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
oliwa-
smalec20gramów
smalec-
szynka wieprzowa duszona400gramów
sól-
słodka śmietana do gotowania250mililitrów
woda-

 

Przepis

1. 

makaron - łazanki 600 gramów  woda  sól  oliwa

Większe łazanki gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju około 8 minut. Potem je odcedzamy, szybko przepłukujemy zimną wodą...

2. 

smalec 20 gramów

... i wkładamy do głębokiej miski. Dodajemy tłuszcz i mieszamy.

3. 

szynka wieprzowa duszona 400 gramów

Szynkę kroimy na kostki.

4. 

Dodajemy je do makaronu i dobrze (najlepiej rękami) mieszamy.

5. 

smalec  bułka tarta

Brytfannę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i wkładamy do niej makaron z szynką, które delikatnie dociskamy i wyrównujemy.

6. 

jajka kurze 4 sztuki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów

Makaron zalewamy rozmieszanymi jajkami, z solą i pieprzem, w mleku i śmietanie.

7. 

Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w 200°C około 40 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie