swiatwemnie.pl

Szynkowe łazanki z cebulką

    

Ulubione zapiekane szynkowe łazanki ze smażoną cebulką i serową warstwą na wierzchu. Podajemy ze świeżą warzywną surówką, albo z kiszonym ogórkiem lub sałatką.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:    

 

cebula200gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
jajka kurze3sztuki
makaron - łazanki350gramów
mleko tłuste 3,5%250mililitrów
ser Gouda150gramów
szynka wieprzowa duszona350gramów
sól1łyżeczka

1. 

cebula 200 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

makaron - łazanki 350 gramów

Łazanki gotujemy al dente w delikatnie słonej wodzie.

3. 

Odcedzamy i polewamy zimną wodą.

4. 

szynka wieprzowa duszona 350 gramów

Szynkę kroimy na kostki.

5. 

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Łazanki, szynkę, cebulę i troszkę pieprzu dobrze mieszamy.

6. 

Głębokie naczynie żaroodporne (20x30 cm) smarujemy olejem i wkładamy łazankową mieszankę.

7. 

jajka kurze 3 sztuki  mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów  sól 1 łyżeczka

W mleku mieszamy jajka i sól. Szynkowy makaron zalewamy i pieczemy 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 200°C.

8. 

ser Gouda 150 gramów

Trzemy ser i rozkładamy go na upieczone łazanki. Wkładamy do piekarnika na 5 minut do zapieczenia.

9. 

Kroimy aż po ostudzeniu do temperatury konsumpcyjnej, aby się porcje nie rozpadały.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się